Reklama

FOTO Stupavský rybár radí: Takto kúpite NAJLEPŠIE vianočné kapry!

Stupavské rybárstvo Vaicenbacher. Celoročný predajca sladkovodných rýb zažíva najväčší nápor v predvianočnom období. Na snímke je ryba kapor.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama

Viete, ako vyzerá pracovný deň v rybárstve pred Vianocami? Jednoducho. Nikdy sa nekončí! Presvedčil nás o tom stupavský profesionálny rybár Juraj Vaicenbacher (40). Nielenže nás zasvätil do tajov svojej profesie, ale aj prezradil, aké ryby ľudia najviac kupujú.

 

Hneď ráno Juraj Vaicenbacher skontroluje, či majú ryby dostatok čerstvej vody. Keďže býva v rodinnom dome vedľa rybníka, má to na skok. A potom sa začne nekončiaci sa rybársky kolotoč. „Rôzne druhy nakladáme do áut a rozvážame ich do stánkov. Podvečer zase chystáme objednávky na ďalší deň,“ vysvetľuje sympatický rybár. S podnikaním, ktoré zdedil po otcovi, začal už v štrnástich.

Kapry chová dva až tri roky vo veľkých rybníkoch, ktoré sa v lete prehrievajú. Tesne pred sviatkami ich presťahuje do sádok, kde ryby strávia posledné zvyšky potravy a vyčistia si organizmus. Podľa rybára je to vraj najužitočnejší, i keď nákladný spôsob, ako pripraviť rybu o tuk, aby mala pevné mäso. Navyše pred predajom musia byť ryby na pevnom podklade, aby nesmrdeli. Juraj Vaicenbacher priznáva, že z času načas mu náročnú prácu spestria aj vtipné poznámky zákazníkov: „Ten kapor je taký starý, že mu tie šupiny vypadali!“

Zo skúseností má pán Juraj otestované, že ľudia kupujú viac živých ako vyčistených kaprov. „Je lepšie dať si rybu odborne spracovať, ako ju mučiť týždeň vo vani,“ varuje. Zároveň dodáva, že vypustiť kapra do prírody je nešťastné riešenie. „Ak máte takúto potrebu, urobte to po dohode niekde pri výlove rýb,“ upozorňuje.

A aká je vlastne ponuka? Prvenstvo majú kapry a kaprovité ryby ako amur. Nasledujú sumce, úhor a šťuka. „Tohtoročnou novinkou je sumček africký. Nerozvarí sa, takže sa hodí aj do perkeltu či na halászlé,“ radí rybár. K pánovi Vaicenbacherovi chodia nakupovať nielen miestni, ale aj cezpoľní zákazníci, ktorí preferujú kvalitu.

Cenník živých rýb v Stupave

Kapor  4,10€/kg

Amur 4,10€/kg

Pstruh 6,30€/kg

Tolstolobik 2,80€/kg

Sumec clarius 7,00€/kg

Sumec 12,00€/kg

Jeseter 14,00€/kg

Šťuka 12,00€/kg

Cenník v iných predajňach

Tesco: Kapor 7,90€/kg

Lidl: Kapor 4,90€/kg

Kulla – záhradné centrum: Kapor 4,30€/kg

Rybáreň sv. Petra v Jelke: Kapor 4,40€/kg

Spojená škola Ivanka pri Dunaji: Kapor 3,50€/kg

Freshmarket: Kapor od 9,81 €/kg do 19,80 €/kg

Agrofarma Budmerice (kúpite aj v Petržalskej tržnici): Kapor 4,50 €/kg