Reklama

Na Vianoce si dajte MORSKÉHO ČERTA! Koľko stoja ryby na sviatočný stôl?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO: Ako sa VIANOČNÝ KAPOR dostane z vody na štedrovečerný stôl
    Reklama

    Kapor alebo losos? Chute Slovákov sa menia a na štedrovečernom stole sa objavujú aj iné ryby. Nám predajca odporučil morského čerta. A čo si dáte vy? Pozrite sa, koľko zaplatíte za ryby po Slovensku!

    S blížiacimi sa Vianocami stúpa aj dopyt po kaproch, na čo sa každoročne pripravujú aj predajcovia rýb. Od minulého roka však už pred odchodnými reťazcami nenájdete kade plné kaprov. Predaj živých rýb však nie je zakázaný. Na svojich pozemkoch sa na základe kampane a petície občianskeho združenia Humánny pokrok, ktorú podpísali tisíce ľudí, rozhodli obchodné reťazce zakázať predaj živých rýb.

    Predaj živých rýb v okolí Bratislavy

    Predajcovia rýb nám potvrdili, že predaj živých rýb stále prebieha rovnako ako v predchádzajúcich rokoch. „Ochranári hovoria, že je zakázaný predaj živých rýb, to však nie je pravda. Živé ryby sa môžu predávať stále a na celom Slovensku, len súkromné reťazce na ich predaj neposkytli pozemky,“ vysvetlil nám majiteľ Rybárstva Stupava Andrej Horváth.

    Zdroj: Andrej Horváth

    Mať kapra na štedrovečernom stole je pre mnohých Slovákov neodmysliteľnou tradíciou.

    V Bratislave ceny kaprov mierne stúpli, u nás si kilo kapra kúpite za 6,90 eura,“ potvrdil Horváth. Priamo v meste je o niečo drahší, tam sa predáva okolo 7 až 7,50 eur. Kaprov bude tento rok dostatok. „Nie je však dobré, aby si to ľudia odkladali na 23. alebo 24. decembra, vtedy už väčšinou nikto nepredáva," hovorí. Ryby predávajú celoročne, no s vonkajším predajom kaprov v bazénoch začali od 1. decembra.

    Kaprov a iné ryby ako zubáče, sumce, pstruhy, šťuky, amury a jesetery predávajú len v Stupave, do miest nechodia. „Ľudia si môžu vybrať živého kapra a nechajú si ho spracovať alebo si môžu v predajni kúpiť hotové filety a podkovičky,“ uviedol. Zákazníci si môžu kúpiť aj spracované morské ryby ako lososy alebo tresky. Za spracovanie kapra alebo inej ryby zaplatíte 5 eur.

    Kapry pre Banskobystričanov

    Banskobystričania si môžu kúpiť živé kapry na Farme Ľubietová alebo od 17. decembra pri obchodnom dome Europa SC, kde ich bude predávať chovateľ Milan Mazáň z Rybárstva Krpeľany.

    Zdroj: shutterstock

    Predaj živých rýb stále prebieha rovnako ako v predchádzajúcich rokoch.

    Ceny kaprov mierne stúpli, kilo sa predáva za 6.60 eura. Minulý rok to bolo 6,35 eura za kilogram,“ potvrdila nám Stanislava Fellnerová, majiteľka Farmy Ľubietová. Kapry a iné ryby predávajú len na ich farme od štvrtka do nedele. Od 13. decembra je otvorené každý deň. Takisto predávajú aj sumce, šťuky, pstruhy dúhové a potočné, amury a jesetery.

    "Ceny živého kapra na Slovensku sa v porovnaní s minulým rokom výrazne nezmenili v takzvaných kamenných prevádzkach sa cena začína na 5,5€/kg v prípade stánkového predaja v mestách  je kapor  cca o 1€ za kg drahší," uviedol Milan Mazáň, ktorý je aj výkonným riaditeľom Združenia chovateľov rýb na Slovensku.

    "Takzvaný vianočný predaj začína každoročne cca od 17 . zvyčajne do 23. decembra. Spracovanie kapra je už v cene kapra, iní to nechávajú na dobrovoľný príspevok zákazníka," povedal Mazáň s tým, že to je asi 3 až 5 eur. "Spoločným cieľom chovateľov a predajcov kaprov je čo najviac zjednodušiť zákazníkovi zaobstarania kapra."

    Zdroj: shutterstock

    Kaprov bude tento rok dostatok.

    Predaj živých rýb nie je zakázaný, je pod prísnym veterinárnym dohľadom a robí sa v súlade so správnou rybárskou a chovateľskou praxou. To, čo potom robia zákazníci s rybami je vyložene na ich zodpovednosti,“ uviedol Milan Mazáň. Drvivá väčšina ich zákazníkov si necháva ryby spracovať rybármi. Prehľad overených predajcov a chovateľov sladkovodných rýb na Slovensku si nájdete TU.

    Košice

    Košičania si môžu vianočných kaprov kúpiť priamo v meste alebo na Perínskych rybníkoch „Zhruba päť až sedem dní pred Vianocami,“ potvrdil nám Štefan Kopčo, tajomník Slovenského rybárskeho zväzu v Košiciach.

    “Cena kaprov bude zhruba ako minulý rok, teda od 6,50 do 7 eur,“ uviedol s tým, že ich majú tiež dostatok. Ľuďom takisto za mierny poplatok všetky ryby na požiadanie spracujú. Predávať budú ešte amury, ktoré budú v tej istej cene ako kapor. „Možno budú aj šťuky a sumce,“ dodal.

    Kde a za koľko si môžete ryby kúpiť, čítajte na ďalšej strane >>>

    Ponuka živých rýb

    Bratislava a okolie:

    • kapor rybničný: 6,90 €/kg
    • tolstolobik biely: 5 €/kg
    • amur biely: 7 €/kg
    • pstruh dúhový: 10 €/kg
    • jeseter sibírsky: 18 €/kg
    • šťuka severná: 18 €/kg
    • sumec veľký: 18 €/kg
    • zubáč veľkoústy: 27 €/kg
    • úhor európsky: 27 €/kg
    • Spracovanie rýb: 5 €

    V Rybárstve Stupava predávajú aj spracované morské ryby, o ktoré majú zákazníci tiež záujem. Majú aj jednu novinku - morský čert, ktorý je vhodný aj pre deti.

    • losos atlantický - filet bez kostí: 4,00 €/100 g
    • pražma zlatá - pitvaná bez šupín: 1,80 €/100 g
    • morský vlka - pitvaný: 1,00 €/100 g
    • treska tmavá - filet bez kože: 2,50 €/100 g
    • tuniak žltoplutvý - chrbtový filet bez kože a kostí: 5,90 €/100 g
    • morský čert - chrbtový filet bez kože a kostí: 5,90 €/100 g

    Banská Bystrica a okolie:

    • kapor rybničný: 5,50 - 6,60 €/kg
    • amur biely: 7,60 €/kg
    • pstruh dúhový: 7,70 €/kg
    • pstruh potočný: 14 €/kg
    • jeseter sibírsky: 16 €/kg
    • šťuka severná: 16,50 €/kg
    • sumec západný: 16 €/kg
    • Spracovanie rýb: 3 €
    • Spracovanie pstruha: 0,50 €

    Nitra a okolie:

    • kapor rybničný do 4 kg: 6,50 €/kg
    • kapor rybničný nad 4 kg: 6,90 €/kg
    • tolstolobik: 3,50 €/kg
    • sumec: 17 €/kg
    • šťuka: 17 €/kg
    • zubáč: 25 €/kg

    Košice a okolie:

    • kapor rybničný: 6,50 - 7 €/kg
    • amur biely: 6,50 - 7 €/kg
    • Spracovanie rýb: mierny poplatok

    Autor článku

    "Odkedy som sa naučil písať a čítať, odvtedy píšem a čítam. Kedysi som písal o všetkom, čo bolo zaujímavé, dnes píšem hlavne o ľuďoch a ich životných príbehoch. Najkrajšie, najzaujímavejšie, ale i veľmi smutné príbehy vie naozaj napísať len život."