Reklama

Známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich o grilovaní: Aké najčastejšie chyby robíme pri príprave jedla?

Reklama
Ingrid Timková

Ingrid Timková

Redaktorka

Známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich je odborníkom nielen čo sa týka varenia, ale aj v grilovacích technikách a receptoch na gril. Prezradil, v čom robíme najčastejšie chybu pri príprave jedla počas letných párty vonku.

Veľká gril párty v Košiciach pred pár dňami potešila chuťové poháriky gurmánov grilovaných lahôdok. Nechýbal na nej ani známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich a jeho spolupracovníci, ktorí pripravovali výnimočné grilované špeciality z hydiny, bravčového mäsa, rýb i sladký dezert z grilu.

Okrem ochutnávky skvelého jedla mali návštevníci možnosť diskutovať so Zdeňkom Pohlreichom o grilovacích technikách a receptoch. Opýtali sme sa ho, aké jedlá si najčastejšie pripravuje na grile, aké koreniny či marinády používa, aký druh grilovania preferuje a s akým zdrojom tepla. Ale aj to, kde robia laici najčastejšie chyby pri opekaní.

Grilujete aj doma, vo vašej domácnosti a aké jedlá si pripravujete?

Jasne, keď sa dá variť vonku, tak áno. Na grile si opekám kuracie, teľacie, hovädzie mäso, rybu. Čokoľvek. Nemám žiadne diétne obmedzenia, jem všetko, čo je dostupné. Na morské plody som úplne vysadený.

Zdroj: Ingrid Timková

Zdeněk Pohlreich v Košiciach zahájil grilovaciu sezónu.

A čo majú najradšej vaši blízki?

Oni zjedia všetko čo urobím. Ja som ale vysadený na kuracie mäso.

Marinujete pred grilovaním mäso?

Veľmi nie. Ja som na také prírodné chute. Dlhé a komplikované prípravy nemám rád. Už som taký trochu lenivejší a robím iba to, čo je nutné.

Čo dávate na rošt a čo na kameň?

Na kameni sa dá pripraviť pizza či pečenie niečoho sladkého.

Vaša základná rada ako nepokaziť grilovanie?

Kúpte si tie najlepšie, najkvalitnejšie suroviny. To vždy dobre dopadne. Trochu soli, čierneho korenia, prírodné bylinky - tymián, rozmarín, cesnak. Základom varenia je oheň. Ja preferujem plynový gril. Ale dôležité je správne nakúpiť, pretože vždy je rozhodujúca surovina z ktorej sa jedlo pripravuje. No a základ je nechať rodinu vyhladovať, potom zjedia všetko.

Omáčky používate?

Nejaká vždy musí byť. Ja si vystačím so zopár jednoduchými vecami - olivový olej, dresing. Mám rád zmes cesnaku, olivového oleja, petržlenu a citrónu. A to stačí. Citrón je veľmi dôležitý, dodá jedlu sviežosť, kyslosť. Dávam ho aj na mäso, je to lepšie. Citrónom sa spraví veľa.

Aj sladké jedlá pripravujete na grile?

To ja úplne nie, ale je to možné. No my doma sladké nejeme, u nás máme jeden kúsok zákusku raz za pol roka. Skôr ovocie. Nám bohato stačí pár čerstvých jahôd a trocha šľahačkovej smotany. Robil som však na grile štrúdľu a dopadlo to výborne. No treba tomu venovať čas a použiť správnu techniku prípravy.

Zdroj: Ingrid Timková

Grilovanie mletého mäsa je možné aj pomocou kovových špízov.

Prílohy ku grilovanému si robíte aké?

To tiež veľmi nemusím. Zemiaky nahrádzame zeleninou - chutí nám baklažán grilovaný, cuketu, kukuricu. No a máme radi šaláty. To si utrhneme niečo čerstvé z manželkinho skleníka. Dávame si na to iba typický francúzsky dresing - horčica, ocot, olej. Majonézové a jogurtové mi nerobia dobre.

Aké chyby najčastejšie robia laici pri grilovaní?

Myslím si to, že si chystajú obrovské množstvo, preferujú kvantitu nad kvalitou. Je to zbytočné. Veď všetci vieme, koľko toho dokážeme zjesť. Nemá cenu pripravovať kilo mäsa na osobu. Je lepšie radšej investovať do kvality. A podstatné je predovšetkým kontrolovať správnu teplotu a používať sálavé teplo a nie priamy oheň.

A čo klobásky?

Mám to rád, záleží však na tom, ako to chutí.

Nejaký rýchly recept, ktorý funguje u každého?

Hamburger je univerzálny. Mleté mäso funguje skvele, je to dobrá vec. Má obrovské množstvo variácií na dochutenie i prípravu. No a takéto mäso je väčšinou ekonomicky výhodné. Gril je vonkajšia kuchyňa, v ktorej sa dá urobiť všetko.

Anketa

Čo najradšej grilujete?

  • Mäso78%
  • Zeleninu8%
  • Klobásky12%

Hlasovanie bolo ukončené

Prečítajte si tiež:

Autor článku

Ingrid Timková

Redaktorka
Narodila sa v Kráľovskom Chlmci, žije a pracuje v Prešovskom kraji. Ako novinárka pôsobí od roku 2004. Za svoju novinársku tvorbu získala medzinárodnú cenu za sériu reportáží o leteckej havárií slovenských vojakov pri obci Hejce, bola nominovaná na Novinársku cenu. Vyštudovala masmediálne štúdiá na Prešovskej univerzite. Venuje sa mapovaniu aktuálneho spoločenského diania, ale aj regionálnej politike, krimi či občianskym problémom. Je vydatá, má dvoch dospelých synov.