Včelár o fejkových medoch: Ako ich odlíšiť od pravého? Nedajte sa OKLAMAŤ!
16. 6. 2024, 9:00 (aktualizované: 16. 6. 2024, 11:50)
Med vytvárajú najmä včielky medonosné zberom nektáru z kvetov. Následne túto sladkú šťavu zahusťujú. A to tak, že trepocú v úli krídelkami, čím spôsobujú odparovanie vody z nektára. A vzniká tak hustá sladká lepkavá zmes cukru, vody a iných zložiek. Viete však rozoznať prvý med od falošného?
Zdroj: Ingrid Timková
Zdroj: Ingrid Timková
Zdroj: Ingrid Timková
Galéria k článku
Fejkové medy zaplavili náš trh. V supermarketoch si kúpime fľašu medu z Číny či Argentíny aj za 3 eurá. Lenže kvalitou sa našim slovenským obvykle ani nepriblížia. S pravým medom nemajú nič spoločné. A preto tí opatrnejší sa vyhýbajú ich kúpe. A to je aj jeden z osvedčených spôsobov, ako sa nedať oklamať.

Ak si chcete kúpiť pravé prírodné sladidlo, obráťte sa na včelára. Ten vie, koľko námahy stojí práca okolo včelstva a nebude si kaziť meno u svojich zákazníkov snahou o ľahko zarobené peniaze. No a nemalú úlohu v tomto zohráva aj to, že slovenská “medová” legislatíva je prísnejšia ako európska.
No sú aj iné spôsoby, ako zistiť, či máte doma skutočný liek alebo len pančovaný. Každý med musí síce obsahovať peľové zrná, no dnes už nie je problém ani takto umelo vytvorený med vyrobiť. “Podvodníci vyrobia zmes podobnú našej detskej krupice, do ktorej pridajú vodu a vznikne im hmota, ktorá je na nerozoznanie od medu. A keď dokúpia pravého medu a dolejú do jednej tony sto kíl medu, budú tam mať aj tie peľové zrná. A v laboratóriách sa tento podvod veľmi ťažko odhaľuje, najbližšie to dokážu v Nemecku v Ume,” vraví včelár z Prešova Jozef Magáč.
Rizikom takýchto medov je aj náchylnosť na alergie. Včely v Ázii totiž zbierajú nektár z úplne iných peľodajných rastlín, aké rastú u nás. Navyše, na postrek figového hája sa používa iný postrek ako u nás. A toto všetko môže, podľa Magáča, niektorým našincom spôsobovať problémy.
A ako zistiť, že máte doma dobrý med? Ľudia si myslia, že keď skryštalizuje, tak scukornatel a je to zlé. No pravý opak je pravdou. “Med má kryštáliky a ten skryštalizuje. Nestane sa tak iba u agátového alebo pastovaného, ktorý je vyšľahaný a tým sa rozbijú jeho kryštalické hmoty,” vysvetľuje včelár.
Falošný med podľa J. Magáča veľmi ťažko skryštalizuje. Existuje však viacero faktorov, ako sa dá zistiť, či je med fejkový.
Zaujímavosti o mede
- Med je sladká a lepkavá tekutina, vyrabájú ju najmä včely medonosné zberom a zahusťovaním sladkých štiav – najmä nektáru z kvetov.
- Prírodný neupravený med má obsah vody okolo 20 percent.
- Med sa nekazí, pre vysoký obsah cukru ničí baktérie.
- Ak je obsah vody pod 18 %, nemôže sa v ňom množiť žiadny organizmus.
- V starých egyptských hrobkách našli 2000 rokov starý med v drevených nádobach a bol dobrý.
- Každý pravý med musí obsahovať peľové zrnká.
- Pre včelstvo je med zásobou energeticky bohatej potravy. Na prečkanie zimy včelstvu stačí približne 1 kg na mesiac.
- Počas roka silné včelstvo vyrobí a z väčšej časti i spotrebuje rádovo stovky kilogramov medu.