MÁTE CHUŤ na zmrzlinu? KTORÁ JE vaša najobľúbenejšia? V TATRÁCH ponúkajú NOVINKU za MASTNÚ SUMU
4. 4. 2023, 18:15 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:57)
Zmrzlina, kto by ju nemal rád. Časy, keď v zmrzlinárňach a stánkoch, kde predávajú túto mrazenú osviežujúcu lahôdku dominovala najmä tá s príchuťou citróna, vanilky, čokolády, jahôd či tiramisu, sú už dávno preč. Dnes pri čítaní ponukového listu v reštauráciách a cukrárňach sa mnohí nestačia čudovať, čo majstri cukrári a kuchári povymýšľali.
Zdroj: Grand Hotel Kempinski High Tatras
Zdroj: Grand Hotel Kempinski High Tatras
Zdroj: Grand Hotel Kempinski High Tatras
Galéria k článku
Šéfkuchár Miroslav Zamiška z reštaurácie v najluxusnejšom hoteli vo Vysokých Tatrách dal cesnaku iný rozmer. Nepoužíva ho len pri varení, ako to býva zvykom takmer v každej kuchyni, ale rozhodol sa pripraviť z neho zmrzlinu. Mrazená dobrota s prívlastkom cesnaková mnohých prekvapí, ale zároveň ich láka ochutnať niečo naozaj originálne.
Aj pred rande
Kuchárska kreativita a experimentovanie, ktoré sú vlastné Zamiškovi a jeho tímu sú podľa ich slov dôležitými faktormi, ktoré prispievajú k vytváraniu nových, často až prekvapivých chutí. V tomto hoteli to nie je nič výnimočné. Odborníci si tu dávajú záležať na tom, aby pre hotelových hostí každý rok pripravili prekvapivý gastronomický zážitok. Tým najnovším dokázali, že aj z netradičných ingrediencií sa dá vytvoriť lahodný dezert – zmrzlina z konfitovaného cesnaku a horčicovej marmelády.
Keď nechýba jedinečnosť
„Pre mnohých môže predstava pochutnania si na cesnakovej zmrzline znieť zvláštne. Naši hostia sú však zvyknutí na to, že sa im snažíme priniesť vždy niečo nové, prekvapujúce s netradičnou chuťou,“ hovorí šéfkuchár Miro. Tatranská reštaurácia, ktorá získala ocenenie World Culinary Awards, ako najlepšia hotelová reštaurácia na Slovensku, je známa tým, že jedinečné „signature“ dezerty pripravuje z celoročne dostupných a predovšetkým lokálnych surovín.
Nie priamo zo záhrady
„Konfitovaný cesnak je v gastronómii všeobecne známy. Našou úlohou bolo, upraviť ho tak, aby sme z neho dokázali pripraviť zmrzlinu. Správny technologický postup eliminuje jeho typickú arómu a zostane len jemná chuť, ktorá je v spojení so sladkým lahodná až krémová,“ dodáva šéf kuchyne.
Mastná cena
A z čoho pozostáva tento neobyčajný mrazený krém? Cesnaková zmrzlina je kombináciou bielej čokolády, kaviáru z červeného grepu a sladkej marmelády z horčičných semiačok doplnená restovanými figami a čipsami z bielkov. Môžete si ju vychutnať po večeri v hotelovej reštaurácii luxusného hotela pri Štrbskom plese. Za 150 gramov dobroty zaplatíte 20,50 eura.
Anketa
Ochutnali ste už zmrzlinu s neobyčajnou príchuťou?
- áno10%
- nie87%
- plánujem1%
Hlasovanie bolo ukončené
Príchute od výmyslu sveta
Kuchári, cukrári, ale aj výrobcovia zmrzlín zo Slovenska i zahraničia nezamrzli, ale neustále vymýšľajú niečo nové, čo by zaujalo a prilákalo ich hostí, z ktorých sú mnohí naozajstní fajnšmekri s poriadne maškrtnými jazýčkami. A práve to sa podpísalo pod vznik zmrzlín s až bizardnými príchuťami: chrenová, klobásová, pivová, wasabi, kaktusová, vínová, pizzová, mandľová s papričkami jalapeno. Mimoriadny rozruch spôsobil nápad Britov, keď sa dávnejšie objavila na trhu zmrzlina z materského mlieka s prídavkom vanilky a citrónovej kôry...
Vyjadrite svoj názor v komentároch pod článkom ►►►