Reklama

UNIKÁT pri Štrbskom Plese: Pozrite, čo majú na STRECHE jedného z hotelov!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Včelárovi padlo pri kontrole včelstiev pár kvapiek nektáru na rámiky
    Reklama

    Originálny projekt s názvom „Včely v horách“ vstúpil na Štrbskom Plese už do piatej sezóny. V úľoch na streche horského Hotela FIS, ktorý je najväčším hotelovo-športovým komplexom vo Vysokých Tatrách, je opäť rušno a hostia sa tak čoskoro budú môcť opäť tešiť na najčerstvejší med vyrobený z kvetenstva, ktoré rastie na tatranských lúkach.

    Po dlhej zime sa včely v náročných podmienkach prebúdzali len pomaly.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Nie nadarmo sa hovorí, že včielky sú mimoriadne pracovité

      „Včelstvá v Tatrách prezimovali celkom dobre v zateplených úľoch doslova zasypaných snehom. Vyleteli neskôr ako v podhorí, pretože včielky tu hore, v nadmorskej výške 1 346 m n. m., neboli ešte v takej sile a aj kvety začali kvitnúť neskôr, čo znamená, že znáška sa ešte len začína. Hmyz, ktorý je symbolom pracovitosti, bude v danom prostredí lietať zhruba do augusta, keď sa u nás znáška končí. Potom včely zakŕmime, včelstvá preliečime – ako vždy zásadne liečivami na prírodnej báze,“ vysvetlil Vladimír Chovanec, profesionálny včelár starajúci sa o najvyššie položenú včelnicu v Tatrách neďaleko ikonického Štrbského plesa.

      Oneskorená včelia sezóna

      Dôležitým faktorom pre výslednú kvalitu medu je čistota životného prostredia. V blízkosti nie sú žiadne chémiou ošetrované polia a ani v hoteli nič podobné nepoužívajú pri starostlivosti o zeleň. Kvalitu medu z najvyššie položenej včelnice potvrdili nielen odborníci, ale aj samotní hostia hotela, ktorým tatranský med skutočne chutí.

      „Medík, ktorý sme vytočili od včiel v minulej sezóne, už naši hostia na raňajkách skonzumovali. Do času, kým získame nový, spolupracujeme s lokálnymi včelármi, ktorí nám dodávajú med od včiel vylietavajúcich na podtatranských lúkach. Našich 5 včelstiev lieta najmä po púpavách, o chvíľu k nim pribudnú kvety čučoriedky i vrbovky. Aby sme im to čo najviac v týchto náročných tatranských podmienkach uľahčili, lúčne kvietky okolo hotela nekosíme, aby mali pastvu bližšie,“ uviedla riaditeľka hotela Erika Fočárová.

      Úle na streche

      Včelstvá sú umiestené na streche hotelového fitnes vo farebných úľoch vymaľovaných ekologickými farbami. V rámci projektu „Včely v horách“ je v hoteli pripravená aj náučná stena s infopanelmi o včielkach, ich význame pre život a náučný detský kútik.

      Praktické využitie medu môžu hoteloví hostia vyskúšať doslova na vlastnej koži - je súčasťou medovej kozmetiky na hotelových izbách, medovej masáže a nezaobíde sa bez neho ani chutná medová torta. 

      Vyjadrite svoj názor v komentároch i ankete pod článkom >>>

      Anketa

      Konzumujete včelí med?

      Prečítajte si tiež: