Brány otvorili aj mnohé mykologické poradne. "Ľudia nás už kontaktujú, majú záujem o identifikáciu húb, ktoré našli," uviedol pre Plus JEDEN DEŇ mykológ z prešovskej poradne Juraj Humeňanský (73). Spomenul, že momentálne rastú najmä smrčkovce -  český, jedlý (obyčajný) a kužeľovitý.

Miesta výskytu

„Tieto druhy nájdeme v redších lesoch, kde rastú čerešne, trnky, jelše, osiky. Smrčkovec záhradný je šľachtený hybrid. Bežne sa vyskytuje v ovocných sadoch i okrasných záhradách. Vynikajúce podmienky má na miestach, kde bola použitá mulčovacia kôra, ktorá zadržiava vlhkosť," vysvetľuje odborník.

Ušiak obrovský.
Zdroj: Viliam Ridzoň

Pozor na ušiaka

Mykológ pripomína, že smrčkovec si môžeme zameniť s iným  druhom - ušiakom obyčajným, obrovským, či chráneným ušiakom zväzkovitým. "Okrem chráneného druhu, tie ostatné zvyknú hubári konzumovať. Boli zaznamenané aj otravy, ale ak po uvarení, zlejeme vodu a huby prepláchneme, nemalo by sa nič stáť, ale také pokusy radšej neodporúčam. Dôležité je zapamätať si, že smrčkovce sú štíhle s kónickým klobúčikom, ušiaky zasa zvráskavené guľky s klobúkom," spomenie charakteristické znaky.

Dôležitá je miera

Juraj Humeňanský radí, aby hubári zbierali len zdravé huby, bez plesne a hniloby a kládli ich do dreveného košíka. "V žiadnom prípade nepoužívajte igelitové tašky, zaparením sa stanú z jedlých húb jedovaté,“ varuje mykológ. 

Neopomenie ani istý zlozvyk, ktorý dokumentujú fotografie na internete - napríklad, štyri koše plné húb. "Z takého zberu človek nemá žiadny pôžitok. Príde mi to, ako pažravosť, keď myslíme iba na seba, ostatní, ktorí prídu po nás, rovnako ani zver, ktorá žije v lese nás nezaujímajú. Je potrebné, aby hubár mal istú mieru, nie všetko čo vidí bral domov," nešetrí kritikou.

Odborník hovorí o zbere s mierou. Hromada smrčkovcov.
Zdroj: Cyril Mucha

Recept mykológa na plnené smrčkovce

Očistené a umyté väčšie smrčky prekrojíme na polovicu, naplníme mäsovou plnkou (mleté mäso, cibuľa, cesnak, vajce, staršie pečivo, mlieko, korenie, soľ, olej), uložíme na plech, podlejeme vodou a  zapečieme v rúre. Podávame so zemiakovou kašou, ktorú sme poliali výpekom z húb a s kyslou uhorkou.

Smrčkovce sú chutné aj ako praženica, omeleta, ale aj opražené na cibuľke s hriankami.

Viac fotografií nájdete TU- č. 5 je dôkazom, že hubári sú nepoučiteľní.

Vyjadrite svoj názor v komentároch i ankete pod článkom!

Anketa
Holdujete hubárčeniu?