Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ktorý recept vyskúšate? Nechajte sa inšpirovať krajovými veľkonočnými špecialitami

Modelka Andrea Verešová rada pečie a varí aj klasické jedlá, ktoré pozná od mamy. Často jej pomáha dcéra Vanessa.

Zdroj: Instagram

Reklama

Poznáte východniarsku polneninu alebo západniarsku caltu? Nikdy ste o nich nepočuli? Najvyšší čas to napraviť! Sú to typické veľkonočné jedlá. Tu sú recepty, vyskúšajte ich!

Biela veľkonočná polievka

Gazdinky ju varia dnes, na Bielu sobotu. Je známa po celom Slovensku.

  • Potrebujete: 2 l vývaru z údeného mäsa, 500 ml smotany na varenie, kúsok údeného mäsa, 2 lyžice hladkej múky, 3 strúčiky cesnaku, 4 vajcia, 2 bobkové listy, ocot, kôpor
  • Postup: Do vriaceho vývaru prilejeme smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku, necháme zovrieť. Pridáme bobkový list a prelisovaný cesnak. Do polievky vyklepneme celé vajcia a varíme 10 minút. Pridáme kôpor, mäso, dochutíme octom.

Zdroj: archív

Biela veľkonočná polievka

Koláč Calta

  • Potrebujete: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 20 g droždia, 5 lyžíc oleja, 5 lyžíc cukru, 1 vanilkový cukor, 1 žĺtok, 1 bielok, 1 lyžičku škorice, štipku soli
  • Postup: Spravte kvások z droždia, lyžice cukru, lyžice múky a trošky mlieka. Do misy dajte múku, soľ, žĺtok, olej, zvyšok cukru, škoricu a vanilkový cukor. Prilejte kvások a zvyšok vlažného mlieka. Vymieste cesto a nechajte ho vykysnúť. Vytvorte bochník, potrite ho bielkom a vložte do vyhriatej rúry na 230 stupňov. Po 10 minútach znížte teplotu na 170 stupňov a pečte pol hodiny. Potom znížte teplotu na 140 stupňov a pečte 20 minút.

Zdroj: archív

Koláč Calta

Veľkonočná plnka - polnenina

  • Potrebujet:e zhruba pol kilogramu vareného údeného mäsa - najlepšie z tradičnej šunky, 6 kusov vajec, 6 kusov žemlí, maslo, mleté čierne korenie, soľ, pažítku, petržlen a mäsový vývar.
  • Postup: Mäso, žemle a vňate nakrájame nadrobno, pridáme žĺtky, čierne korenie, vývar a miešame sneh z bielkov. Dáme do formy labeo na plech. Pečieme v rúre pri 180 stupňoch zhruba hodinu. Podávame ako samostatný chod alebo ako prílohu k pečenému mäsu.

Zdroj: archív

Veľkonočná plnka - polnenina

Zabíjačková huspenina

Na strednom Slovensku sa robí na Vianoce aj na Veľkú noc.

  • Potrebujeme: 1/2 kg mäsa z hlavy brava, 200 g chudého mäsa, 2 nožičky (prasacie), kolienko, kúsok kožky, 100 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľu, 8 zrniek čierneho korenia, ocot, 2 strúčiky cesnaku, soľ
  • Postup: Mäso, koleno, nožičky a kožu varíme v slanej vode. Keď zmäknú, pridáme nakrájanú zeleninu, cibuľu a korenie. Uvaríme do mäkka. Mäso a zeleninu pokrájame, dáme do foriem či tanierov. Do vývaru pridáme jednu lyžicu octu a varíme. Vytvorí sa želatínová hmota, ktorú precedíme a zalejeme ňou pripravené mäso a zeleninu. Necháme stuhnúť.

Zdroj: archív

Zabíjačková huspenina

Vyberáme pre vás niečo PLUS