Ktorý recept vyskúšate? Nechajte sa inšpirovať krajovými veľkonočnými špecialitami
10. 4. 2020, 17:17 (aktualizované: 15. 7. 2024, 12:07)

Zdroj: Instagram
Reklama
Poznáte východniarsku polneninu alebo západniarsku caltu? Nikdy ste o nich nepočuli? Najvyšší čas to napraviť! Sú to typické veľkonočné jedlá. Tu sú recepty, vyskúšajte ich!

Zdroj: Instagram

Zdroj: Matej Kalina

Zdroj: archív
Galéria k článku
30 fotografiíPrejsť do galérie
Biela veľkonočná polievka
Gazdinky ju varia dnes, na Bielu sobotu. Je známa po celom Slovensku.
- Potrebujete: 2 l vývaru z údeného mäsa, 500 ml smotany na varenie, kúsok údeného mäsa, 2 lyžice hladkej múky, 3 strúčiky cesnaku, 4 vajcia, 2 bobkové listy, ocot, kôpor
- Postup: Do vriaceho vývaru prilejeme smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku, necháme zovrieť. Pridáme bobkový list a prelisovaný cesnak. Do polievky vyklepneme celé vajcia a varíme 10 minút. Pridáme kôpor, mäso, dochutíme octom.
Zdroj: archív
Biela veľkonočná polievka
Koláč Calta
- Potrebujete: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 20 g droždia, 5 lyžíc oleja, 5 lyžíc cukru, 1 vanilkový cukor, 1 žĺtok, 1 bielok, 1 lyžičku škorice, štipku soli
- Postup: Spravte kvások z droždia, lyžice cukru, lyžice múky a trošky mlieka. Do misy dajte múku, soľ, žĺtok, olej, zvyšok cukru, škoricu a vanilkový cukor. Prilejte kvások a zvyšok vlažného mlieka. Vymieste cesto a nechajte ho vykysnúť. Vytvorte bochník, potrite ho bielkom a vložte do vyhriatej rúry na 230 stupňov. Po 10 minútach znížte teplotu na 170 stupňov a pečte pol hodiny. Potom znížte teplotu na 140 stupňov a pečte 20 minút.
Zdroj: archív
Koláč Calta
Veľkonočná plnka - polnenina
- Potrebujet:e zhruba pol kilogramu vareného údeného mäsa - najlepšie z tradičnej šunky, 6 kusov vajec, 6 kusov žemlí, maslo, mleté čierne korenie, soľ, pažítku, petržlen a mäsový vývar.
- Postup: Mäso, žemle a vňate nakrájame nadrobno, pridáme žĺtky, čierne korenie, vývar a miešame sneh z bielkov. Dáme do formy labeo na plech. Pečieme v rúre pri 180 stupňoch zhruba hodinu. Podávame ako samostatný chod alebo ako prílohu k pečenému mäsu.
Zdroj: archív
Veľkonočná plnka - polnenina
Zabíjačková huspenina
Na strednom Slovensku sa robí na Vianoce aj na Veľkú noc.
- Potrebujeme: 1/2 kg mäsa z hlavy brava, 200 g chudého mäsa, 2 nožičky (prasacie), kolienko, kúsok kožky, 100 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľu, 8 zrniek čierneho korenia, ocot, 2 strúčiky cesnaku, soľ
- Postup: Mäso, koleno, nožičky a kožu varíme v slanej vode. Keď zmäknú, pridáme nakrájanú zeleninu, cibuľu a korenie. Uvaríme do mäkka. Mäso a zeleninu pokrájame, dáme do foriem či tanierov. Do vývaru pridáme jednu lyžicu octu a varíme. Vytvorí sa želatínová hmota, ktorú precedíme a zalejeme ňou pripravené mäso a zeleninu. Necháme stuhnúť.
Zdroj: archív
Zabíjačková huspenina