Čo ste nevedeli o známej údenine: Spišské párky v knižnej podobe
21. 3. 2014, 7:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 19:52)

Zdroj: ILUSTRAČNÉ-Matej Jankovič, Plus JEDEN DEŇ
Kto by na Slovensku nepoznal spišské párky? Vedeli ste však, kto ich začal vyrábať ako prvý?
Aj vy patríte k milovníkom spišských párkov? Teraz si môžete prečítať o ich nepoznanej histórii. Spišské párky sa zrodili v Spišskom Podhradí na prelome 19. a 20. storočia. Vyrobil ich mäsiarsky majster Štefan Varsányi.
Originálna receptúra
Jeho vnučka, novinárka Monika Varsányiová, napísala o legendárnej údenine knihu. Je to historická novela o mäsiarskom remesle i osobných príbehoch. Nevenuje sa len chutnej pochúťke, ale zachytáva i atmosféru života na Spiši.
Žiaľ, originálna receptúra už neexistuje. „Po dedovi párky vyrábal ešte môj otec Pišta, ktorý si však tajomstvo zobral do hrobu,“ vysvetlila Monika Varsányiová.
Starý Spiš: V týchto časoch vznikli legendárne párky.
FOTO: Archív