Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Trojkráľový obed za diskontné ceny Lidla

Skúste niečo tradičnejšie, ale chutné.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Jana Pustayová

Hlavná editorka

Áno, máme za sebou sviatky s bohatým menu. Ale ešte sú tu Traja králi, tak prečo si neurobiť dobrý obed? Ak nakúpite v Lidli, vďaka diskontným cenám nebude ani drahý!

Hovädzia polievka

Zdroj: Muklis_7

Hovädzia polievka trošku inak...

160 min
nízka náročnosť
7 porcií

Suroviny: 500 g hovädzích rebier, 750 - 1 000 g hovädzej nožiny, mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, 2 malé paradajky, 1 strúčik cesnaku, čierne mleté korenie, nové celé korenie, muškátový oriešok mletý, 1 malá cibuľa, 2 l vody.

Postup: Cibuľu rozkrojíme, opečieme reznú plochu na panvici nasucho. Rebrá umyjeme a okrem mäsa všetko dáme do studenej vody. Na strednom plameni varíme 20 – 30 minút, kým nezmäkne zelenina. Nesolíme! Keď je zelenina mäkká, vývar scedíme, zeleninu vyberieme. Do vývaru vložíme hovädziu nožinu, pridáme polievkové koreniny. Môžeme pridať ešte jednu várku polievkovej zeleniny. Nesolíme a polievku necháme variť na čo najmenšom plameni na hranici varu, nesmie vrieť. Prikrytú polievku necháme na najmenšom ohni cca 2 hodiny, kým je mäso mäkké. Potom vyberieme mäso z polievky, ak treba, precedíme ju. Do taniera nakrájame zeleninu, petržlenovú vňať, pridáme rezance.

Recept na plnenú panenku na ďalšej strane >>>

Bravčová panenka plnená klobáskovou zmesou

Zdroj: TalyaAL

Panenku môžete aj naplniť.

110 min
nízka náročnosť
20 porcií

Suroviny: 1 kg bravčového bôčika, 2 bravčové panenky, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, pálivá paprika, mletá rasca, cesnak.

Postup: Pripravíme klobásovú zmes. Pomelieme bôčik, ochutíme, soľou, korením, paprikou, rascou a cesnakom. Do panenky ostrým nožom urobíme otvor a ten naplníme zmesou. Mäso dáme do pekáča, podlejeme vodou, zakryjeme a pečieme pri 160 stupňoch asi 90 minút. Počas pečenia otáčame.

Bataty nemusia byť iba príloha! Recept na ďalšej strane >>>

Gratinované bataty

Zdroj: Nina Firsova

Gratinované bataty môžu byť aj samostatným jedlom.

75 min
nízka náročnosť
5 porcií

Suroviny: 1 kg sladkých zemiakov, 200 ml smotany na šľahanie, 180 ml plnotučného mlieka, 1 strúčik cesnaku, 2 PL masla, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok.

Postup: Zemiaky očistíme, dobre poumývame a pokrájame na plátky zhruba 4 mm hrubé. V miske zmiešame mlieko a smotanu. Dno hlbokého pekáča potrieme cesnakom a trochou masla. Na dno pekáča nalejeme trochu smotany a poukladáme prvú vrstvu zemiakových plátkov. Vrch osolíme, okoreníme a pridáme aj štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Ochutené zemiaky prelejeme smotanou a mliekom a proces opakujeme, kým neminieme všetky zemiaky. Pečieme pomaly vo vyhriatej rúre na 160°C zhruba 60 minút podľa toho, koľko vrstiev máme.

Recept na dezert na ďalšej strane >>>

Tvarohové rezy s malinami

Zdroj: Shutterstock/photocrew1

Tvaroh a maliny je zdravá i chutná kombinácia.

55 min
stredná náročnosť
10 porcií

Suroviny:
Cesto:
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva, 1 hrnček krupicového cukru, 2 vajcia, 1/2 hrnčeka oleja, 1 hrnček mlieka.

Krém: 500 g hrudkovitého tvarohu, 200 ml kyslej pochúťkovej smotany, 1 balíček vanilkového cukru, 80 g práškového cukru, 250 ml smotany na šľahanie, 1 balíček práškovej želatíny, 50 ml mlieka, 400 g malín, 1 balíček červenej želatíny.

Postup: Múku zmiešame s kypriacim práškom a krupicovým cukrom. Pridáme vajíčka, olej, mlieko a vyšľaháme cesto. Nalejeme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 20 minút.

V miske vyšľaháme tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový a práškový cukor. Opatrne do krému vmiešame vyšľahanú smotanu a želatínu rozpustenú v mlieku.

Cesto necháme úplne vychladnúť, natrieme naň tvarohový krém, na vrch uložíme maliny a koláč odložíme aspoň na dve hodiny do chladničky. Potom ho vyberieme a zalejeme červenou želatínou, ktorú pripravíme podľa návodu na obale.

Koláč opäť vložíme na hodinu do chladničky a pred podávaním ho nakrájame na rezy.

Diskontné ceny Lidla vo fotogalérii

Autor článku

Jana Pustayová

Hlavná editorka
Vždy chcela byť novinárkou a podarilo sa! Za tie roky sa venovala rôznym témam, dnes najradšej píše o histórii, zaujímavých ľuďoch a jedinečných miestach.