Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE: Po sviatkoch diétnejšie, ale stále za diskontné ceny Lidla

Dajte si po sviatkoch niečo ľahšie a zdravšie.

Zdroj: Pexels

Reklama

Jana Pustayová

Hlavná editorka

Ak ste si na sviatky dopriali, treba nastaviť trochu ľahšiu stravu. Máme 4 recepty na diétnejšie jedlá, ktoré vám však budú chutiť. A nezabudnite nakúpiť za diskontné ceny v Lidli!

Brokolicová polievka s domácimi bake rolls

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CxLWGNXKlbM/

Brokolicová polievka je chutná a zdravá.

45 min
nízka náročnosť
6 porcií

Suroviny:
Polievka: 1 PL masla, 1 PL oleja, 1 šalotka alebo menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 4 stredne veľké zemiaky, 1,5 litra zeleninového vývaru (bujónu), 1 menšia brokolica, 100 ml smotany na šľahanie, podľa chuti soľ a mleté čierne korenie, trochu petržlenovej vňate.
Bake rolls: 2 rožky, 2 PL masla, 2 PL oleja, podľa chuti sušený cesnak, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: V hrnci zahrejeme maslo a olej, pridáme nadrobno nasekanú šalotku. Restujeme, kým nezmäkne. Poto pridáme nasekaný cesnak a po minúte aj na kocky pokrájané zemiaky, ktoré zalejeme vývarom. Zemiaky varíme do zmäknutia (cca 15 minút), potom pridáme malé ružičky brokolice a povaríme ich zhruba 5 minút. Z polievky odoberieme jednu až dve naberačky zemiakov a brokolice, zvyšok rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Kúsky brokolice a zemiakov vrátime do polievky, pridáme smotanu, dochutíme soľou a korením a ešte pár minút povaríme. Do odstavenej polievky primiešame nasekanú petržlenovú vňať.

Urobíme Bake rolls: Rúru rozohrejeme na 180ºC. Rožky alebo iné biele pečivo pokrájame na tenké kolieska. Maslo a olej roztopíme v panvici a ochutíme ich cesnakom, soľou a korením. Kolieska potrieme zmesou a dáme do rúry piecť na 5 až 7 minút do zlato-hneda.

Zeleninový šalát s grilovaným tuniakom: Recept na ďalšej strane >>>

Šalát Nicoise s grilovaným tuniakom

Zdroj: archív

Šalát s tuniakom môže byť ľahší obed alebo večera.

50 min
nízka náročnosť
4 porcie

Suroviny: 500 g zemiakov, 4 vajcia, 200 g zelených fazuliek, 300 g čerstvého tuniaka, olivový olej, soľ, korenie čierne mleté, 1 šalát, 100 g rukoly, 250 g cherry paradajok, 1 uhorka, 100 g čiernych olív, citrónová šťava.

Postup: Zemiaky umyjeme a varíme domäkka, necháme vychladnúť a rozpolíme. Vajcia uvaríme natvrdo a rozštvrtíme. Fazuľku krátko povaríme, zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Steak z tuniaka potrieme olejom a osolíme, okoreníme a ugrilujeme alebo opečieme na panvici. Nnakrájame ho na plátky. Šaláty opláchneme, paradajky a uhorku nakrájame na kocky. Na dresing premiešame olej s citrónovou šťavou. Na taniere rozdelíme zeleninu, zemiaky, vajcia a olivy. Ozdobíme plátkami tuniaka a pokvapkáme dresingom.

Morčacie mäso je diétne, takže si ho pokojne dajte! Recept na ďalšej strane >>>

Morčacie prsia na paprike

Zdroj: Shutterstock

Zelenina a pečené morčacie mäso: Zdravé a chutné.

55 min
stredná náročnosť
4 porcie

Suroviny: 4 plátky morčacích pŕs, 1 zelená paprika, 1 žltá paprika, 1 červená paprika, 1 PL mletej červenej papriky, 1 KL grilovacieho korenia, trochu soli a olivového oleja.

Postup: Mäso umyjeme, osušíme a preklepeme. Z oboch strán zľahka osolíme a posypeme červenou mletou paprikou. Každý kúsok mäsa poukladáme na alobalový štvorec, pokvapkáme olejom a posypeme kolieskami cibule a papriky. Osolíme a posypeme korením. Zabalíme a v rúre pečieme 45 minút.

Skvelá kombinácia zeleniny a kiwi: Recept na ďalšej strane >>>

Zeleninový šalát s kiwi

Zdroj: Shutterstock

Skombinujte zeleninu s kiwi! Je to výborné.

10 min
nízka náročnosť
2 porcie

Suroviny: 4 mrkvy, 1 veľká biela reďkovka, 4 kiwi, 2 hrste poľníčka, 2 paradajky, 2 PL olivového oleja, 3 PL citrónovej šťavy, 1/2 KL soli, 1 KL bazalky, 1 dl vody, 1 KL medu, semienka a hrozienka na ozdobu.

Postup: Mrkvu a reďkovku nastrúhame nahrubo a dáme do väčšej misky. Paradajky nakrájame na malé kusy, rovnako aj kiwi. Suroviny na zálievku vymiešame a zalejeme nimi šalát. Poriadne premiešame a pridáme polníček. Pred podávaním ozdobíme semienkami a hrozienkami.

Diskontné ceny Lidla vo fotogalérii

Autor článku

Jana Pustayová

Hlavná editorka
Vždy chcela byť novinárkou a podarilo sa! Za tie roky sa venovala rôznym témam, dnes najradšej píše o histórii, zaujímavých ľuďoch a jedinečných miestach.