VÍKENDOVÉ VARENIE: Ľahko, zdravo a s diskontnými cenami Lidla aj výhodne
19. 12. 2024, 15:30

Zdroj: shutterstock
Blížia sa Vianoce a určite sa už tešíte na všetky tie dobroty. Keďže sa však blíži obdobie, kedy si doprajeme viac, aspoň teraz cez víkend to skúste ľahko a zdravo. A ak nakúpite za diskontné ceny v Lidli, budete to mať aj výhodné.
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Zdroj: Lidl
Galéria k článku
Francúzska šošovicová polievka
Zdroj: Candice Bell
Skúste šošovicovú polievku podľa francúzskeho receptu.
60 min
nízka náročnosť
6 porcií
Suroviny: 2 PL olivového oleja, 1 cibuľa, 1 pór, 2 stredne veľké mrkvy, 3 stonky zeleru, 1 petržlen, 4 strúčiky cesnaku, 1 PL tymianu, 300 g zelenej šošovice, 100 ml suchého červeného vína, 2 bobkové listy, 1,5 litra zeleninového vývaru (bujónu), podľa chuti soľ a mleté čierne korenie, hrsť petržlenovej vňate
Postup: Vo veľkom hrnci zahrejeme olej a orestujeme na ňom nadrobno naseknú cibuľu do sklovita. Pridáme na drobné kocky nakrájaný pór, zelerové stonky, mrkvy aj petržlen. Na miernom plameni všetko restujeme zhruba 10 minút. Potom pridáme prelisovaný cesnak, tymian a bobkové listy. Krátko premiešame, pridáme prepláchnutú zelenú šošovicu a prilejeme víno a vývar (ak použijeme klasickú hnedú šošovicu, namočíme ju aspoň na hodinu). Polievku premiešame, zakryjeme a na miernom ohni povaríme zhruba 30 minút, kým nebude šošovica mäkká. Polievku odstavíme, dochutíme ju soľou a korením. Nakoniec primiešame nasekanú petržlenovú vňať.
Čo tak kuracie stehná s hroznom? Recept na ďalšej strane >>>
Kuracie stehná s hroznom
Zdroj: Irina Meliukh
Kuracie stehná s hroznom majú výbornú chuť.
50 min
nízka náročnosť
4 porcie
Suroviny: 4 kuracie stehná, 1 cibuľa, balzamiko, 300 g hrozna, 4 bataty, maslo, pór, zázvor
Postup: Rúru predhrejeme na 210 ˚C. Stehná z oboch strán osolíme a okoreníme. Na panvici ich opečieme do chrumkava. Do pekáča dáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, na ňu poukladáme stehná, ktoré potrieme balzamikom, a medzi ne naukladáme hrozno. Zalejeme 1-2 dl vody. Pečieme 20 minút. Bataty ošúpeme, nakrájame a uvaríme. Na masle opečieme pór a zázvor nakrájané na malé kúsky. Pridáme do precedených batatov a rozmixujeme na jemnú kašu.
Cestoviny budú chutiť vám aj deťom: Recept na ďalšej strane >>>
Cestoviny so šunkou a s hráškom
Zdroj: SMarina
Cestoviny sú rýchlo hotové, ale chutné.
30 min
nízka náročnosť
2 porcie
Suroviny: 100 g šunky, 350 g cestovín, 300 g mrazeného hrášku, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL oleja, 1 KL soli, štipka mletého čierneho korenia, 250 ml smotany na varenie.
Postup: Na panvici rozohrejeme olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme do zlatista. Pridáme posekaný cesnak a šunku nakrájanú na kocky. Po chvíľke restovania pridáme hrášok, osolíme, okoreníme a zalejeme smotanou. Na miernom ohni varíme. Cestoviny uvaríme osobitne a pridáme k ostatným surovinám. Chvíľku prevaríme, aby sa chute prepojili.
Z banánov si môžete upiecť aj jednoduchý a ľahký chlebík: Recept na ďalšej strane >>>
Banánový chlebík
Zdroj: AS Foodstudio
Banánový chlebík je výborný! Ochutnajte ho.
80 min
nízka náročnosť
12 porcií
Suroviny: 50 g masla izbovej teploty, 100 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 3 prezreté banány, 1 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru, 100 g bieleho jogurtu, 350 g polohrubej múky, 1 ČL sódy bikarbóny, soľ, 50 g nasekaných orechov alebo mandlí, kokos či čokoláda.
Postup: Do jednej misy dáme všetky suché suroviny a poriadne ich premiešame. Do druhej misky dáme maslo s vajíčkami a zmiešame ich mixérom. K maslovej hmote pridáme postupne banány, vanilkový extrakt a jogurt. Po každej pridanej surovine zmes jemne mixujeme, aby sa prepojila. Pridáme suché suroviny a na nízkych otáčkach mixéra celú zmes miešame, až kým nemáme hladké cesto. Nakoniec pridáme nadrobno nasekané oriešky, mandle, kokos alebo malé kúsky čokolády. Zmes vylejeme do malých pekáčikov alebo veľkého plechu, ktorý vymastíme a vysypeme múkou. Vložíme do vyhriatej rúry na cca 30-35 minút na stredný stupeň.