Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

TRIKY ODBORNÍČKY: Ako dostať VITAMÍNY NA IMUNITU z ovocia a zeleniny

Otvorenie trhovísk potešilo mnohých. Na snímke Trhovisko Miletičova v bratislavskom Ružinove, ktoré funguje v obmedzených podmienkach v súvislosti s novým koronavírusom 2. mája 2020.

Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann

Reklama

Trhoviská opäť otvorili, takže si môžeme nakúpiť viac čerstvého ovocia a zeleniny. Hrášok za 6,80 a kus papriky za euro sú síce vysoké ceny, ale čerstvé je čerstvé. Ktoré druhy sú najlepšie na posilnenie imunity? Ako ich jesť, aby naše telo vitamíny z nich dokázalo využiť? Čítajte tipy a triky odborníčky.

„Mnohí kupujú pomaranče, pretože si myslia, že obsahujú dostatočné množstvo vitamínu C na celý deň, ale na Slovensku máme aj plody oveľa bohatšie na vitamín C, ako citrusy,“ hovorí výživová poradkyňa Erika Krencsanová z efresh.sk  Podľa nej by sme teraz mali svoju imunitu posilňovať hlavne týmito potravinami:

Paprika 

Zdroj: Profimedia

Paprika má viac céčka ako citrusy.

Či už červená, žltá alebo zelená, paprika obsahuje až trikrát viac vitamínu C ako pomaranče.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chráňte sa pred chrípkou červenou paprikou. Je plná vitamínov

     

    Brokolica

    Zdroj: Shutterstock

    Pravidelne si servírujte čerstvý špenát, brokolicu, avokádo, uhorky, kivi či hrášok.

    Brokolica je hotový zdroj vitamínov A, C, E, antioxidantov a vlákniny. Obsahuje aj chróm, ktorý reguluje hladinu glukózy v krvi, znižuje cholesterol a pomáha odbúravať tukové tkanivo.

    Cesnak


    Je nevyhnutný pre naše zdravie. Schopnosti cesnaku zvyšovať imunitu pochádzajú z vysokej koncentrácie alicínu, ktorý má antibakteriálne a protiplesňové účinky. Navyše znižuje ukladanie tuku v cievnych stenách.

    Zázvor

    Zdroj: Shutterstock

    Najchutnejší je ako čaj.

    Má protizápalové účinky, je bohatý na vitamíny A, C, B a minerálne látky ako vápnik, fosfor, železo, draslík, sodík a horčík. Doprajte si ho ako čaj. Stačí ho  postrúhať a zaliať horúcou vodou.

    Špenát

    Zdroj: Shutterstock

    Špenát je bohatý na vitamín Caj betakarotén.

    Je bohatý na vitamín C a nabitý antioxidantmi a betakaroténom. Najzdravší je, keď sa varí čo najkratšie.

    Ďalšie zdravé dobroty na nasledujúcej strane. >> 

    Jogurt 

    Zdroj: Shutterstock

    Jogurt je ideálnou pochúťkou.

    Vždy kupujte biele nesladené jogurty so živými kultúrami, napríklad grécky jogurt. Tieto kultúry pomáhajú tráviacemu systému a tým aj podpore imunitného systému.

    Mandle

    Vitamín E obsiahnutý v mandliach je kľúčovým k budovaniu imunitného systému. Vitamín E je vitamín rozpustný v tukoch. Podľa Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu by sme denne mali skonzumovať orechy a semienka v primeranom množstve, teda za malú hrsť, čo je v prípade žien napríklad 7 kúskov mandlí a u mužov 11 kúskov mandlí.

    Kurkuma

    Zdroj: Shutterstock

    Kurkuma sa nazýva aj hrejivé korenie, pretože zvyšuje teplotu tela, čím sa zrýchľuje metabolizmus

    Podľa alternatívnej medicíny kurkuma povzbudzuje pečeň a upokojuje zápal. Podobne ako zázvor prináša úľavu pri poruchách trávenia.

    Hydinové mäso z BIO chovuchovu

    Zdroj: Shutterstock

    Kuracia polievka je liek.

    Dobrý vývar pomáha zlepšiť príznaky prechladnutia a pohladí aj dušu. Hydina ako kuracie a morčacie mäso obsahujú vitamín B6 (pyridoxín), ktorý je dôležitý pre chemické procesy v našom tele. Je nevyhnutný pre tvorbu nových a zdravých červených krviniek. Vývar pripravený z kuracích kostí obsahuje želatínu, chondroitín a ďalšie živiny užitočné pre zdravé črevá a imunitu. Chondroitín je obzvlášť dôležitou súčasťou kĺbovej chrupavky. Chondroitín navyše obsahuje látky, ktoré podporujú zadržiavanie vody v kĺboch, a tak v ňom pôsobia ako prirodzený lubrikant. 

    Slnečnicové semienka

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Slnečnicové semienka vám dodajú veľa vitamínu E.

    Slnečnicové semienka sú plné výživných látok vrátane fosforu, horčíka a vitamínu B6. Majú tiež neuveriteľný obsah vitamínu E. Vitamín E je dôležitý pre reguláciu a udržiavanie imunitného systému. Slnečnicové semienka si môžete pridať do hocakého zeleninového či ovocného šalátu aj do jogurtu.

    Tekvica

    Zdroj: Shutterstock

    Tekvicová kaša je pochúťkou.

    Tekvica je hodnotný zdroj betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Vitamín E, ďalší veľmi dôležitý antioxidant, nájdete takisto v tekvici dostatočne. Tekvica je ľahko stráviteľná a zriedkavo vyvoláva alergie. Tekvicu si viete pripraviť ako polievku, hlavný pokrm ale je vhodná aj do zdravých dezertov.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS