Na tomto dezerte si zamaškrtila Sisi
24. 2. 2010, 8:34 (aktualizované: 10. 7. 2024, 21:08)

Zdroj: Stanislava Vdovcová
Skutočné lahôdky! Ešte do konca mesiaca môžete v hoteli Kempinski v Tatrách ochutnať jedlá, ktoré servírovali kráľovskí kuchári aj rakúskej cisárovnej Alžbete Habsburskej, známej ako Sisi. Na jedálnom lístku nechýba jej obľúbený dezert či jelenie mäso s pudingom.



Galéria k článku
Vďaka kulinárskemu umeniu rakúskeho šéfkuchára sa môžeme preniesť o viac ako sto rokov do histórie. „Recepty mám od švagra, ktorý má v Rakúsku penzión U Franza Jozefa,“ vysvetlil Gerald Vorreiter (28). Ten priamo pred nami pripravil za desať minút Dirloin á la Esterhazy, čo je jelení chrbát s opečenou jaternicou a so zemiakmi zaliaty pudingom vyrobeným z vývaru kostí, zo zeleniny a z vína.
Ako vznikol Cisársky nezmysel
V kuchyni sa dozvedáme, ako vznikol dezert, ktorý patril medzi najobľúbenejšie mladej cisárovnej Sisi.
Mala chuť na palacinky, tie sa však kráľovskému kuchárovi rozpadli na kúsky. Nevzdal to a kúsky premiešal so skaramelizovaným cukrom, a tak ich podal cisárskemu páru. Manžel Sisi, Franz Jozef, sa rozhorčil, čo mu to podávajú za nezmysel – z toho názov Kaiserschmarren čiže Cisársky nezmysel. Našťastie všetko dobre dopadlo.
Dezert, ktorý vznikol náhodou, sa stal obľúbenou súčasťou jedálneho líska urodzenej rodiny. Ide o klasickú palacinku, ktorú na panvici Gerald rozdelil na časti a tie premiešal na skaramelizovanom cukre pripravenom na masle. Servíroval to pocukrované s kúskami čerstvého ovocia.
„Jedlá boli vtedy jednoduché a ľahko pripravované. Príprava halušiek s bryndzou je určite zložitejšia,“ usmial sa ďalší kuchár.