FOTO Stupavčania odhalili svoje tajomstvo: Vďaka TEJTO ingrediencii máme najlepšiu kapustu!
6. 10. 2018, 16:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 13:47)

Zdroj: DAVID DUDUCZ
Stupavské zelé je neprekonateľné! Podľa viacerých fajnšmekrov je to najlepšia kyslá kapusta na Slovensku. Do Viedne si ju nechávali páni voziť už za rakúsko-uhorskej monarchie. Takže kde inde sa dá spoznať tajomstvo najlepšej kyslej kapusty, ak nie v mestečku neďaleko Bratislavy?
Zdroj: DAVID DUDUCZ
Zdroj: DAVID DUDUCZ
Zdroj: DAVID DUDUCZ
Galéria k článku
V Stupave sa pestovaniu a nakladaniu kapusty venujú celé rodiny už niekoľko generácií. Tvrdia, že je preto taká dobrá, lebo majú unikátnu receptúru, ale aj dobrú pôdu, ktorá je vynikajúca práve pre túto plodinu.
Fígeľ, ako na to, je vraj veľmi jednoduchý, len ho treba prísne dodržiavať. Pani Anna pestuje tradičnú stupavskú plodinu už 50 rokov. „Kto chce dobrú kyslú kapustu, musí tam dávať soľ a nič iné,“ prezradila. Hana Novoveská zdedila návod po starej mame. „Máme klasickú receptúru,“ pochválila sa. „Stupavské zelé sa robí len so soľou, nepridávajú sa žiadne iné koreniny,“ potvrdila.
Podľa Hany Novoveskej je v Stupave výnimočná úrodná pôda, ktorá dodáva kapuste jemnú chrenovú štipľavosť. Plodina je pružná, chrumkavá, bielej až žltkastej farby. Jej otec František Novoveský nám ukázal, ako vyrezávajú kapustu priamo na poli. Na veľkom voze potom hlávky dopravia na dvor a tam ich spracujú pred očami zákazníkov.
Miloš Kovács je poľnohospodár, ako boli jeho rodičia a starí rodičia. Stále sa tomu venuje celá rodina. Majú pocit, že to treba robiť, veď ľudia sa stále viac vracajú k tradičným výrobkom a uprednostňujú čerstvé domáce potraviny. „U nás ľudia dostanú len to, čo sme vypestovali a vyrobili my, takže vždy máme všetko len do vypredania zásob,“ hovorí hrdo pán Kovács. „Najdôležitejšie je, aké suroviny človek použije a či dokáže zabezpečiť podmienky, ktoré kapusta na vykvasenie a na dlhodobejšie uskladnenie potrebuje,“ vysvetlil.
Pretože kvasenú kapustu predávajú aj v supermarketoch, ale tá je predsa len iná. „Všimol som si, že v kvasenej kapuste zo supermarketu sú takmer vždy stabilizátory,“ upozorňuje Miloš Kovács. Tie v domácom produkte nie sú. „Kapusta pri mliečnom kvasení vytvára kyselinu mliečnu a tá vytvorí kyslé prostredie, v ktorom prežije len veľmi málo mikroorganizmov,“ objasnil. „Takže netuším, načo výrobcovia pridávajú do balení stabilizátory,“ dodáva. Pani Anna má na to vysvetlenie. „V supermarketoch skladujú kapustu v teple, preto tam musia dávať stabilizátory,“ dôvodí.
Stupavčania majú nielen veľmi podobný recept na kyslú kapustu, ale aj jej cenu. Kilogram rezanky (kapusty narezanej na rezance) stojí 70 centov, kilo kyslej kapusty 1,20 eura. „Sme dohodnutí, že ak zdražie jeden kapustár, musíme zdražieť všetci,“ priznala Hana Novoveská.
Je však pravda, že pestovateľov stále ubúda. „Kvôli veku nevládzu, tak prestanú robiť. A nie všetci majú nasledovníkov,“ priznáva Stupavčanka Hana. Takže si stupavské zelé, ktorého jedinečnosť potvrdila aj Európska únia a udelila mu ochrannú známku, vychutnajme, kým je ho dosť! Napríklad aj teraz cez víkend, kedy sa konajú tradičné Dni zelá. Kapustu môžete ochutnať v rôznych úpravách, aj si ju kúpiť domov.
Blahodárne účinky kyslej kapusty
- Zlepšuje trávenie a vstrebávanie živín.
- Podporuje látkovú výmenu.
- Znižuje krvný tlak.
- Urýchľuje odvádzanie odpadových látok z tela.
- Aktivizuje imunitný systém v boji proti vírusom a baktériám, je teda výbornou prevenciou voči prechladnutiu a chrípke a zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám.
- Má silné protirakovinové účinky, pomáha predchádzať nádorovým ochoreniam.
- Dobre pôsobí na nervovú sústavu a mozog, aj na svaly a kosti.
- Je to účinné afrodiziakum, zlepšuje sexuálne funkcie.
Igor Bukovský radí:
„Mám klientov, ktorým kyslá kapusta veľmi dobre upraví trávenie a mám aj takých, ktorým naopak spôsobí veľké tráviace problémy. Je to veľmi individuálne. Jeden druh kyslej kapusty môže niekomu robiť veľmi zle, no iný druh kapusty mu môže robiť veľmi dobre. Neobsahuje len probiotiká, ale aj postbiotiká. Je plná soli a tej sa treba vyhýbať, ak máte helikobaktera, migrény, osteoporózu a zvýšený krvný tlak.“