Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vypáliť pálenku je kumšt: Prečo vás slivovica Jána Šimona poriadne pretiahne?

Ján Šimon má vypálenú najlepšiu slivovicu.

Zdroj: Peter Mišo

Reklama

Slivovica, ktorú má doma v pivnici Ján Šimon (78) z Vyšnej Pokoradze pri Rimavskej Sobote nemá na Slovensku páru. Štyridsaťštyri jazýčkov degustátorov rozhodlo v pálenici v Lukovištiach o tom, že trojročná slivovica Jána Šimona je naozaj najlahodnejšia a suverénne najlepšia zo všetkých aké koštovali. Vyhrala spomedzi 260 vzoriek domácich páleniek z 30 páleníc.

Ján je na svoju pálenku hrdý a pokračuje v tradícii svojho otca i starého otca, V sade nad rodným domom má slivky, ktoré si už niečo pamätajú. „Niektoré stromy sú už staršie ako ja a stále rodia kvalitnú úrodu. U nás vo Vyšnej Pokoradzi je pálenie kvalitnej pálenky tradícia a aj našu pálenicu som kedysi projektoval ja,“ hovorí Ján.

Na súťaž ho nahovorili kamaráti, ktorým dal zo slivovice koštovať.

„Povedali mi, že je fajná a že ich poriadne pretiahla, lebo tak ako dobrá pálenka ich vraj nepretiahne ani žiadna žena,“ žartuje sa dôchodca.

Víťazná slivovica má aj poriadne grády. „Má silu 52,2 percent,“ hovorí a prezrádza čo je základom vypálenia najlepšej slivovice v našich končinách. „Základom je kvalitný kvas, ktorý nesmie zrieť rýchlo, ale je na to dosť času pekne pomaličky. Páliť slivovica by sa mala vo februári, alebo marci a večer pred pálením pridám do kvasu pol várničky vápna, ktorá zneutralizuje kyseliny,“ prezrádza tajomstvo úspechu.

Aj keď má Ján doma na litre výbornej slivovice, jablkovice, hruškovice, či lahodnej pálenky z dule, pri pití je opatrný a rozumný.

„Všetko sa má robiť s mierou, aj piť pálenku. Ja si zvyknem dať za kalíštek pred jedlom. Vtedy je to najzdravšie,“ dodal.

Vyberáme pre vás niečo PLUS