Dokázali by ste ich zjesť? TAKÉTO zmrzliny vytvára v Žiline známy zmrzlinár!
23. 8. 2018, 14:00 (aktualizované: 21. 11. 2018, 14:18)

Zdroj: Pavol Konštiak
Umelec s ľadovou maškrtou! Macedónčana Feti Karahasan (41) dokáže so zmrzlinou divy! Prečo jeho pochúťku ľudia tak zbožňujú?

Zdroj: Pavol Konštiak

Zdroj: Pavol Konštiak

Zdroj: Pavol Konštiak
Galéria k článku
Majiteľ zmrzlinárne na Hlinkovom námestí v Žiline dokáže za pár sekúnd vyrobiť deťom zmrzlinové postavičky a to až z 28 druhov zmrazeného krému. Feti sa vyrábaním zmrzliny živí už vyše 20 rokov. „Prišiel som na Slovensko za kamarátom do Štúrova. A práve v tomto meste sa to začalo. Chcel som vyrábať a predávať našu Jadranskú zmrzlinu. No a moje kroky nakoniec smerovali do Žiliny kde sa mi veľmi zapáčilo a cítim sa tu lepšie ako doma,“ hovorí Macedónčan, ktorý pol roka žije na Slovensku a pol roka v Macedónsku.
Zdroj: Pavol Konštiak
Zmrzlinár Feti sa tejto sladkej ľadovej pochúťky venuje už viac ako 20 rokov.
Feti býva v Žiline so svojou rodinou, ktorí mu pomáhajú v jeho biznise. Každý deň varí viac ako 7 druhov vegan zmrzliny a 5 sorbetov. Pri našej návšteve nás prekvapila šmolková Plus JEDEN DEŇ, ktorá sa predávala vo veľkej rýchlosti. „Keď ste sa nám ozvali že prídete, rozmýšľal som, akú zmrzlinu by som vyrobil a napadla ma zmrzlinová pluska,“ smeje sa Feti.
Zdroj: Pavol Konštiak
Zmrzlinár Feti vyrobil špeciálnu šmolkovú zmrzlinu s logom nášho denníka Plus JEDEN DEŇ.
Boli sme zvedavý prečo je jeho zmrzlina tá najlepšia. „Poviem to tak, do zmrzliny dávam tie najlepšie a kvalitné suroviny. Nepozerám sa na cenu, ale na kvalitu, v žiadnom prípade do varenia nedávam vodu a recept je priamo z Chorvátska," prezrádza zmrzlinár.
Základné delenie zmrzlín a mrazených krémov:
- mliečne – musí obsahovať najmenej 2,5 % mliečneho tuku, nesmie obsahovať rastlinný tuk
- smotanové – obsahujú aspoň 8 % mliečneho tuku, nesmú obsahovať rastlinný tuk
- s rastlinným tukom – používa sa rastlinný tuk, najmenej 5 %
- vodové – neobsahujú tuk
- ovocné – vyrábajú sa z vody, obsahujú najmenej 15 % ovocnej zložky (pokiaľ sa jedná o citrusy a
- exotické ovocie, dolná hranice je 10 %), nesmie sa do nich pridávať tuk
- sorbet – musí obsahovať najmenej 25 % ovocnej zložky (pokiaľ sa jedná o citrusy a exotické ovocie,
- dolná hranica je 15 %), nesmie sa do nich pridávať tuk
Viacerí sa snažia spraviť zmrzlinu aj doma. "V dnešnej dobe sa to dá spraviť, ale nie je to tá kvalitná zmrzlina keď nemajú doma na to stroj. Potom z toho majú dreň a nie zmrzlinu," dodáva Feti. O tom, že je zmrzlina je naozaj najlepšia svedčí fakt, že sa k nemu vracajú stáli zákazníci. "Vždy keď som v centre, idem len na túto zmrzlinu. Ochutnala som viaceré, no tejto sa nevyrovná žiadna," chváli si Janka (25) zo Žiliny, ktorá stála v rade.
Zdroj: Pavol Konštiak
"Plusková zmrzlina je veľmi dobrá. Dokonca som zjedol aj vaše logo," s úsmevom hovorí Miško (13).
Zmrzlinu si chvália aj deti. "Táto zmrzlina nie je len o chuti, ale aj o zábave. Kúpil som si dvojitú a zmzlinár mi spravil takého pekného panáka, že mi to bolo ľúto zjesť. Keďže sa mi na slnku pomaly roztápala, tak som sa do nej musel zalízať," s úsmevom vraví Miško (13).
Ako si doma vyrobiť zmrzlinu:
Ak chcete mrazenú pochúťku rýchlo a ľahko, jednoduchým návodom je prepichnúť viečko jogurtu paličkou od nanuku a dať ho do mrazničky (to isté sa dá urobiť aj s detskou výživou, z ktorej tak budete mať mrazenú dreň).
Dnes sa dajú lacno kúpiť i formy na nanuky (10 foriem cca za 3 €), do ktorých môžete naliať jogurt alebo zmrzlinu, ktorú si doma vyrobíte, a po zmrazení máte originálne nanuky.
Recept na jahodovú zmrzlinu
Budete potrebovať 500 g jahôd, 1 banán, 200 ml mlieka (alebo smotany), práškový cukor.
Jahody a olúpaný banán, ktorý nakrájate na kúsky, dajte do misy a posypte ich lyžicou cukru. Misu potom dajte na niekoľko hodín do mrazničky, kým jej obsah nezmrzne. Dvakrát misu premiešajte, aby sa jahody pri mrazení neprilepili k sebe.
Jahody a banán potom rozmixujeme v mixéri, kým nevznikne jahodová drvina. Potom prilejeme trochu mlieka (smotany), prisladíme a znovu mixujeme. Za stáleho pomalého miešania prilievame mlieko (smotanu), kým nemá zmes redšiu konzistenciu. Myslite však na to, že pri mrazení zmrzlina ešte stuhne.
Recept na vanilkovú zmrzlinu
Budete potrebovať 1 polievkovú lyžicu vody, želatínu, 3 rozdelené šálky mlieka, 3 veľké žĺtka, práškový cukor a 1 vanilkový struk.
Dajte želatínu do misky a pridajte 1 polievkovú lyžicu vody. Nechajte vodu nasiaknuť a medzitým raz či dvakrát premiešajte. Vytvárate tak základ pre zmrzlinu. Potom nalejte 1 ½ šálky mlieka do veľkého hrnca a pridajte semená vanilky z lusku. Zahrievajte na miernom ohni. Ďalej našľahajte žĺtka s trochou mlieka. Pridajte ich do teplého mlieka a šľahajte kým sa zmes nespojí. Potom znovu zahrievajte za stáleho miešania na miernom ohni po dobu 3 – 5 minút. Neprivádzajte však zmes k varu, došlo by ku jej stuhnutiu. Následne zmes prelejte cez jemné sitko do ďalšej misy. Teraz pridajte zmäknutú želatínu a šľahajte, kým sa zmes nespojí. Potom pridajte zvyšok mlieka. Zmes chlaďte v chladničke aspoň dve hodiny a až potom ju dajte do mrazničky.