Strava v slovenských NEMOCNICIACH: Z niektorých FOTO vám príde zle, už keď sa na to pozriete!
16. 8. 2019, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:09)

Zdroj: FB tip čitateľa
Znechutenie, ale aj spokojnosť! Také sú reakcie čitateľov denníka Plus JEDEN DEŇ na stravu v slovenských nemocniciach. Vyvolal ich na status na sociálnej sieti, ktorého obrázok ukázal, aké jedlá dostávajú hospitalizovaní pacienti v rakúskych nemocniciach.
Do redakcie sme tak dostali množstvo fotografií pokrmov, ktoré im naservírovali v slovenských zdravotníckych zariadeniach. Mnohí v reakcii napísali, že sa jedla radšej nedotkli.
Fotografie a komentáre k nim sme poskytli Zdenke Havettová, poradkyni pre výživu a lektorke združenia Ide o Tvoje zdravie. „Nemocničná strava u nás so sebou nesie nelichotivé prívlastky nemastná, neslaná a nie dobre vyzerajúca. Nespokojných pacientov je čím ďalej tým viac. Internetom prúdia rozsiahle debaty o tom, v akom zlom stave je zdravotníctvo o strave nehovoriac,“ poznamenala Havettová s tým, že naservírované jedlo nemusí vyzerať dvakrát lákavo.
„Sú napríklad pacienti, ktorí musia mať špeciálne upravenú - rozmixovanú stravu. A to nebude vyzerať vábne a chutne. Častokrát sa jedlo na oddelenie prepravuje a prejde si dlhšou cestou, čomu zodpovedá aj teplota a výsledný efekt na tanieri,“ konštatuje odborníčka. Nespokojnosť pacientov je potom na mieste.
Zdroj: archív
Výživová poradkyňa Zdena Havettová hovorí, že zdravé stravovanie sa začína v hlave.
To sa vraj týka aj stravy, ktorá je buď studená, alebo suchá s tavenými syrmi. „Jedlo na fotografiách naozaj vyzerá veľmi jednotvárne a fádne, niekedy sa ani poriadne nedá identifikovať, čo to vlastne je. Stále si však musíme uvedomiť, že je to varené jedlo, ktoré musí spĺňať nejaké štandardy. Nie je to žiadny polotovar a ani fast food,“ dodala Havettová.
Pacienti mali prevažne múkové a cestovinové jedlá, alebo jedlá zo zemiakov, ktoré by sa dali nahradiť niečím iným. Ako napríklad obmeniť zemiaky za bulgur, pšeno prípadne pohánku. Zelenina by mala byť rozhodne viac dostupnejšia, v lete sezónna a v zime viac koreňovej zeleniny. „A to aj napriek tomu, že ekonomická situácia častokrát ‘tlačí’ nemocnice pripravovať jedlá z najlacnejších surovín. Zdravé jedlo však nemusí byť drahé, naopak pri správnom výbere a kombinácii surovín vie byť finančne dostupné, výživné a zdravé,“ podotkla odborníčka na výživu.
Vyjadrenie nemocníc k strave si prečítate na druhej strane
Roosveltova nemonica v Banskej Bystrici
„FNsP F. D. Roosevelta sleduje spokojnosť pacientov so stravou prostredníctvom dotazníkového prieskumu. Môžeme konštatovať, že od roku 2015, po komplexnej výmene tabletového systému na distribúciu stravy, sa mierne zlepšila," informuje hovorkyňa Ružena Maťašeje.
Je potrebné si uvedomiť, že strava v nemocnici je liečebná výživa, ktorej príprava podlieha presným a prísnym pravidlám v rámci technológie prípravy a výberu vhodných pokrmov. „V našej nemocnici majú pacienti k dispozícii viac ako 40 druhov rôznych kombinácií diét. Diétu podľa typu ochorenia indikuje lekár a je súčasťou liečebného procesu," povedala hovorkyňa.
Nutričné terapeutky v rámci edukácie pacienta zisťujú aj spokojnosť s podávanou stravou a konkrétne pripomienky k strave riešime priebežne, pravidelnými stretnutiami s dodávateľom stravovania.
Je potrebné brať do úvahy, že každému chutí niečo iné, preferuje iné potraviny a ich skladbu a preto aj nespokojnosť u niektorých pacientov nemusí byť vždy objektívna. Máme od pacientov aj písomné poďakovania za starostlivosť, kde si stravu vyslovene pochvaľujú.“
Fakultná Nemocnica s Poliklinikou Nové Zámky
„Hospitalizovaní pacienti majú k dispozícii stravu, ktorá spĺňa všetky normy súvisiace s ich hospitalizáciou, či prípadnou liečbou," Ivan Podolský hovorca a PR manažér, Fakultná Nemocnica s Poliklinikou Nové Zámky.
Zdroj: google streetview
Nemocnica Nové Zámky.
V prieskumoch spokojnosti, ktoré pravidelne vyhodnocujú nezaznamenali v poslednom období nárast sťažností na podávanú stravu. „Snažíme sa zabezpečiť pacientom rozmanitú stravu avšak vždy v náväznosti na ich liečbu, či priebeh hospitalizácie. Akokoľvek v poslednom období sme otvorili Centrum zdravia a výživy, kde poskytujeme bezplatné poradenstvo pacientom, alebo ich príbuzným najmä čo sa týka jedálneho lístka po prepustení z hospitalizácie. Nové Centrum zdravia a výživy nájdu naši klienti a ich príbuzní na prízemí monobloku novozámockej nemocnice," uviedol hovorca Ivan Podolský.
Fotky nemocničných jedál nájdete na druhej strane
Zdroj: FB tip čitateľa
Matej - Jedlo v Rakúsku. Krémová polievka, hovädzie mäso s hranolkami a šalátom a koláčik.
Zdroj: Tip čitateľa
Denisa - Nemocnica sv. Michala Bratislava. Zeleninová polievka, cestoviny s mäsom a omáčkou.
Zdroj: Tip čitateľa
Denisa - Nemocnica sv. Michala Bratislava. Tvarohové palacinky s hrozienkami
Zdroj: FB tip čitateľa
Mária - Ružinovská nemocnica, oddelenie šestonedelia - rybie file so zapečeným syrom, kaša bez chuti a marhuľový kompót.
Zdroj: Tip Čitateľa
Jana – Kramáre. Večera pre choré dieťa, presladená kaša, vodová. Nemala úspech.
Zdroj: Tip Čitateľa
Katarína - Rooseveltova nemocnica, Banská Bystrica. Nebolo to až také hrozne so stravou, ale občas sa našlo aj takéto niečo nejedlé.
Zdroj: Tip Čitateľa
Michaela - Nemocnica Martin. Väčšinou chutilo. Bola som tam hospitalizovaná mesiac a na stravu sa naozaj nemôžem sťažovať.
Zdroj: Tip Čitateľa
Ivetka - Nové Zámky. Voňalo a chutilo. s jedlom na neurochirurgii po operácii krčnej chrbtice
Zdroj: Tip čitateľa
Veronika - Nemocnica Poprad. Ja netuším čo to bolo, vyzeralo to ako keby to už niekto predom mnou jedol. Smrdelo to, a bolo mi už len z pohľadu na to zle!
Zdroj: Tip čitateľa
Vierka - Skalica oddelenie gynekológie. Sviečková s knedľami. Bolo to veľmi dobré a chutné.
Zdroj: Tip čitateľa
Nina - pôrodnica Ružinov 2017. Úplne super. Aj šalát chutný, aj polievky okey.
Zdroj: Tip čitateľa
Gabika –Martinská nemocnica. Večera pre tehotnú, rozvarená cestovina a syrokrém.
Mohlo by vás zaujímať:
- Masívne prepúšťanie zlú situáciu v U.S. Steel nevyrieši. Bez investícií im hrozí kolaps!
- Nespokojný pacient po návšteve zubnej ambulancie: Platíme veľa, ale za čo?
- Pochybný liek znovu v obehu: Kubánske liečivo na diabetickú nohu bude opäť na Slovensku