Reklama

Slovenské reštaurácie konečne privítali prvých zákazníkov. Zatvorené boli od 11. decembra

Reklama

Obavy z toho, ako bude vyzerať prvý deň, ale i radosť z otvorenia. Majitelia reštauračných zariadení včera po dlhom čase konečne mohli otvoriť svoje podniky. Zatvorené boli od 11. decembra a v tomto smere sme zrejme boli v Európe unikát.

Gastro prevádzky včera otvorili, no niektoré rovno aj zdvihli ceny. Urobila tak aj obľúbená reštaurácia v Trnave Trnavský dvor. Doteraz ponúkala v meste najlacnejšie menu, vyšlo na 4,50. „Je nám to ľúto, no z dôvodu zdražovania potravín sa od 10. januára cena menu mení na 5 eur,“ uviedol podnik.

Anketa

Ste radi, že sa konečne otvorili reštauračné zariadenia?

Výrazne lacnejšie menu za 3,90 € ponúka Svätá Barborka v historickej Banskej Štiavnici. Majiteľ podniku Peter Ernek je rád, že konečne mohli po dlhšom čase privítať prvých návštevníkov aj v interiéri. Tých sme tam v pondelok na obed stretli hneď niekoľko, niektorí z nich si vychutnávali pizzu, iní zas obedové menu, ktorého cena je tu v rámci mesta najnižšia. Aby sa Ernek vyhol zdražovaniu, obsluhu rovno zrušil.

 

„Menu ponúkame v rámci pultového predaja, kde si ľudia vyberú, čiže my neobsluhujeme. Obsluhu sme zrušili, dnes je totiž problém s čašníkmi. Aj preto je u nás menu lacnejšie,“ vysvetlil Ernek. Ceny zatiaľ zvyšovať neplánujú. „Počas toho, ako sme mali zatvorené, sme robili rozvoz. Náklady sme mali rovnaké, museli sme zaplatiť kuchárov a výdaj bol len polovičný. Bolo to naozaj náročné,“ doplnil majiteľ. Dúfa, že konečne sa podnikatelia v tomto sektore budú môcť nadýchnuť.

Vyplatí sa reštauráciám vlastná donášková služba?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Bez fráz #5: Vyplatí sa reštauráciam vlastná donášková služba?

     

    Čo ešte zaskočilo majiteľov podnikov, si prečítajte na ďalšej strane:

     

    Zvyšovanie cien spôsobil nielen lockdown, ale aj situácia so zdražovaním energií, na ktorú plynulo reagovali aj majitelia podniku Urban Bistro v Bratislave. „Hľadali sme strop, aby to bolo adekvátne pre ľudí a aby sme mohli nejakým spôsobom aj prežiť. Celé obdobie nás naučilo tešiť sa z mála. Všetko sme prehodnotili, náš gastro segment dostal zabrať najviac. Veľa ľudí odišlo a zostali tí, ktorí majú túto prácu radi,“ priblížil majiteľ Ján Hruboš (31).

    „Dnes je prvý deň (pondelok, pozn. red.), je to tu naozaj perné, telefóny zvonia od rána. Zákazníkov v interiéri je zatiaľ málo, ale doladíme to, pripravujeme všetky potrebné opatrenia, aby sme konečne mohli normálne fungovať,“ poznamenal Hruboš.

     

    Na otvorenie svojej prevádzky sa tešila aj majiteľka bratislavskej reštaurácie na Prievozskej ulici Ingrid Adamcová (49). Počas posledných mesiacov fungovali na rozvoze jedál. „Pracovali sme v uzavretých podmienkach, čo na psychiku zamestnancov nie je dobré. Živil nás rozvoz, naši podporovatelia, ktorí si od nás objednávali jedlo. Teraz je dobré aj počasie, prevádzky máme otvorené, pripravovali sme sa na to dôsledne, lebo posledné dva roky boli veľmi náročné,“ povedala Adamcová s tým, že sú radi, že sa im vôbec podarilo prežiť, čo sa mnohým iným nepodarilo. K zvyšovaniu cien sa zatiaľ neuchýlili.

    Takto môžu reštaurácie fungovať:

    povolené budú len pre očkovaných a prekonaných

    maximálna obsadenosť 50 % kapacity zariadenia

    konzumáciu pokrmov alebo nápojov umožniť výlučne posediačky, s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozstup osôb

    zabezpečiť odstup 2 metre medzi stolmi

    obsadenie jedného stola najviac 4 osoby alebo osoby z jednej domácnosti

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.