Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Filip skúša vyžiť zo životného minima: Iba jedno jedlo denne, škrt cez rozpočet bol boľavý zub

Reklama

Bez mäsa, iba s jedným jedlom denne a v strese, či sa nestane niečo neočakávané! Vtedy aj zubár dokáže riadne skomplikovať život. Aj takéto problémy má redaktor Plus 7 DNÍ. Na vlastnej koži skúša, aké to je mať na mesiac iba takzvané životné minimum, teda 268,88 eura.

„S takýmito problémami zápasí na Slovensku strašne veľa ľudí. Človek o tom môže miliónkrát počuť, ale keď to raz zažije na vlastnej koži, tak vtedy to vie precítiť,” vysvetľuje redaktor týždenníka PLUS 7 DNÍ Filip Szorád, prečo sa rozhodol pre takúto netypickú reportáž.  

Myslel si, že to dá “ľavou zadnou” 


Filip išiel do experimentu presvedčený, že zo životného minima vyžije. „Najskôr som si myslel, že keď si to nejako rozumne rozdelím, tak to zvládnem. Ale nakoľko som mal nie vždy úplne rozumné výdavky, začínam mať pochybnosti,” vraví mladík. A priznáva, že si vyhodil z kopýtka, keď išiel po vernisáži na víno a nakoniec nechal vo vieche peniaze cez 20 eur, ktoré by mal mať na niekoľko dní.  

Šokovali ho najmä nečakané výdavky 

Priznáva, že ešte väčším škrtom cez rozpočet bol boľavý zub. „To som nečakal, no musel som na to minúť 40 eur, s ktorými som počítal na nasledujúcich 4-5 dní,” vraví s tým, že sa trápi aj preto, lebo nikdy neholdoval vareniu. To je však teraz pre neho nutnosťou. „Bol som zvyknutý na obedové menu v kantíne a teraz je to zrazu veľa zaplatiť zaň vyše 7 eur,” vysvetľuje.  

Zdroj: archív

Načítajte tento QR kód a prečítajte si o tom, ako sa snaží redaktor vyžiť z 268,88 eura,

Zemiaky a rohlíky 

Priznáva, že sa z neho stal viac menej nedobrovoľne vegetarián. Variť zo zeleniny je totiž podstatne lacnejšie ako si kupovať mäso. „Zrazu keď mám tých peňazí teraz menej a musím si variť, stane sa mi, že to nestihnem. Prídem unavený domov a ak si nenavarím, tak na druhý deň jem nejaké rožky,” vrvaí a dodáva, že niekedy nemá za celý deň nič teplé. Za ťažké považuje najmä to, že musí nad tým, čo bude vlastne jesť oveľa viac premýšľať ako predtým. 

Ľudia mu radia, čo si uvariť a kde nakúpiť 

Najčastejšie si pripravuje lacnú zeleninu ako zemiaky, mrkvu, cibuľu. Keďže píše reportáže zo svojich “zážitkov” každý deň, má aj pravidelných čitateľov. „Veľa ľudí mi na sociálnych sieťach moje skúsenosti komentuje a hovoria, že oni tak reálne žijú,” vraví Filip. A priznáva, že teraz má oveľa viac pochopenia pre chudobných. „Už si uvedomujem. Najmä, keď som sa nikdy tak nemusel zamýšľať nad tým, že čo, na úkor čoho, si mám kúpiť. A teraz rozmýšľam, že ak si dám teplé jedno, nebudem mať na nič iné a či nie je lepšie si dať rožky,” hovorí.  

Pri tak nízkom rozpočte, je problémom aj to, ak dôjde zubná pasta 

Filip úplne otvorene priznáva, že problémom sú veci, nad ktorými predtým vôbec neuvažoval. Ako to, že mu došla zubná pasta, ktorú si musel kúpiť tú najlacnejšiu. Problémom je aj to, že nie je naučený si variť. A tak spravil chybu, keď si v akcii nakúpil veľa zemiakov, cibule a mrkvy. Potom dodatočne zisťoval, čo by z toho vlastne mohol navariť. „Mám ale v pláne si kúpiť mäso v akcii,” lebo mi chýba. 

Vyberáme pre vás niečo PLUS