ŠKANDÁL! Zelenina a ovocie, ktoré na trhoch núkajú ako DOMÁCE, sú často Z VEĽKOOBCHODU!
1. 7. 2020, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:04)

Zdroj: Daniela Pirschelová
Keď sa vyberieme na trh, tak určite s víziou, že si kúpime zdravý slovenský produkt od malého pestovateľa. Ak má byť chutnejší a zdravší a chceme podporiť slovenských podnikateľov neváhame si zaň ani priplatiť. Problém však je, že častokrát kupujeme iba prebalené produkty z dovozu a to najnižšej kvality!
Zdroj: jr
Zdroj: jr
Zdroj: Daniela Pirschelová
Galéria k článku

Zdroj: lčel
Patrick Linhart, poslanec NR SR.
Tejto problematike sa už dlhú dobu venuje aj potravinový kritik, poslanec NR SR a člen kontrolného parlamentného výboru pre poľnohospodárstvo za oblasť potravín Patrick Linhart (Sme rodina).
Podľa jeho slov sa na tržniciach nedodržiava zákon o označovaní potravín. „Každý produkt, ktorý nie je označený, sa nesmie predávať. Presne toto skoro nikto na trhoviskách nedodržiava. Myslím si, že to je aj preto, lebo nikto na to nedohliada,“ prezradil.
Podľa neho zlyháva štátna veterinárna a regionálna správa, aj daňová zložka. „Každý to vysvetľuje tak, že sú pracovne poddimenzovaní,“ dodal.
Zdroj: lčel
Potravinový kritik a poslanec NRSR Patrick Linhart.
A tak my, bežní konzumenti, nakupujeme podražené produkty v domnienke, že kupujeme čerstvé, zdravé slovenské výrobky. Pcháme do vrecka peniaze ľuďom, ktorí iba nakúpia nekvalitnú zeleninu z dovozu a vydávajú ju za svoju domácu. Čo je na veci zarážajúce, nestalo sa tak raz a tento problém trvá dlhé roky všade na Slovensku a my si ani pôvod produktu overiť nevieme a sme odkázaní na dobré slovo predajcu.
Ako Patrick Linhart kontroloval predajcov na trhu si pozrite na videu.

Patrick Linhart nám však potvrdil, že sa snaží, aby sa takýto klamlivý predaj obmedzil. „Prvým z týchto riešení by bolo, že zeleninoví obchodníci, alebo aj prebalovači, budú mať vyhradený priestor, ktorý pre nich nebude až tak lukratívny. Ja si myslím, že by mali byť uprednostňovaní slovenskí pestovatelia,“ vysvetlil nám. „My v rámci platnej legislatívy EU nemôžeme diskriminovať nikoho a preto označíme toho, kto je slovenský producent a čo je slovenský produkt. Na to napríklad prvosurovina ako je povedzme mrkva musí byť 100% zložky, čiže celá musí byť slovenská. V spracovanej surovine to musí byť zase 75% zložky pôvodom od nás, napríklad slovenské mäso v párkoch musí obsahovať 75% a zvyšných 25% iné ingrediencie v danom párku môžu byť dovezené zo zahraničia. Iba vtedy môžeme označiť produkt za certifikovaný a slovenský,“ vysvetlil nám stratégiu.
Ako presne si Patrick Linhart predstavuje riešenie tejto problematiky čítajte na strane 2.
Celú túto problematiku chce Linhart riešiť v rámci tzv. potravinového semaforu, ktorý sa chystá predložiť do konca septembra v parlamente. “Táto téma má tri kategórie. Prvá je zdravie, kde bude zakomponované aj použitie prídavných látok. Pritom sa hlavne zameriame na syntetiká, ktoré spôsobujú hyperaktivitu u detí. Tie produkt nebude môcť obsahovať na to, aby u nás dostal zelenú. Ďalšia kategória je pôvod, to však predložilo ministerstvo financií a nazvalo to „hodnota za peniaze“, ktorá nám odporúča, aby bolo udávanie pôvodu pri potravinách v reťazcoch dobrovoľné, v čom vidím dosť veľký problém. A tretia je pravidelné testovanie potravín, ktoré bude zverejňované výrobcami,“ ozrejmil.
Zdroj: Daniela Pirschelová
Nikdy nevieme čo skutočne na trhu kupujeme.
Chcel by zaviesť aj na trhoviská, aby každý predajca na trhu musel uviesť pôvod produktu, ktorý predáva. „Na môj návrh pripravujeme niekoľko opatrení - ako napríklad aplikáciu, kde si cez QR kód bude môcť predajca zaregistrovať svoje pole a na základe toho budeme môcť odsledovať paradajku od trhu až po jej pôvod na tom danom poli,“ povedal nám poslanec.
„Ďalšia vec je, že správca trhoviska bude mať povinnosť so správou RVPS ísť skontrolovať to pole. Takže ak niekto bude pestovať papriku, nemôže predávať ananás. Do aplikácie sa prenesú aj údaje o veľkosti poľa, z čoho vieme vyrátať, koľko plodín tam môže vypestovať. Takže ak niekto vypestuje 20 kíl paprík, tak ak berie na trh 5 kíl tak odklikne, že už tam bude mať o toľko menej a nebude môcť predávať ďalšiu tonu. Je to opatrenie voči takým prebaľovačom, ktorí majú zaregistrované políčko jeden meter štvorcový ale za rok „dopestujú“ a predajú tonu ananásov,“ vysvetlil nám.
Zdroj: MATEJ KALINA
O probléme chce hovoriť s Richardom Sulíkom.
Problém vidí však s tvz. Sulíkovým kilečkom, o ktorom majú s poslancami rokovať. „Toto Sulíkové kilečko obsahuje zníženie pokút pre výrobcov a predajcov a ja chcem urobiť presný opak. Ak má byť teda údaj o pôvode produktu dobrovoľný, v tom prípade nech sú pokuty prísnejšie. Teraz sa pohybujú v rozmedzí desiatok eur, ja chcem, aby to bolo 500 eur a natvrdo a to aj na trhoviskách a okrem pokút zvýšiť aj ďalšie opatrenia,“ povedal Linhart.
So Sulíkom má preto čoskoro stretnúť, aby mu vysvetlil svoj pohľad. „Podvodníci si vymyslia všelijaké príbehy, aby vás na tom trhu presvedčili. Jedine, ako na to prísť, je cez potravinový semafor, ktorý by sme chceli zavádzať na trhoviská povinne. Aj keby som sa mal posekať so Sulíkom, bude to povinné. To si presadíme,“ dušuje sa.