Taliansky šéfkuchár Andrea Ena: Reštauráciu sme zatvorili, ale prepúšťať určite nebudeme
25. 3. 2020, 12:30 (aktualizované: 14. 7. 2024, 23:24)

Zdroj: fb
V širšom centre Bratislavy je pomerne nová, ale zato vychytená reštaurácia U Taliana. Ľudia si ju tak obľúbili, že pred koronavírusom ste si miesto na obed či večeru museli vopred rezervovať, inak nebola šanca nájsť voľnú stoličku. Majiteľ, taliansky šéfkuchár zo Sardínie Andrea Ena (41) ju však zatvoril ešte pred oficiálnym príkazom...
Zdroj: fb
Zdroj: fb
Zdroj: Miroslav Miklas
Galéria k článku

Prečo?
Posledný týždeň už ľudia prestali chodiť do reštaurácie, mali strach. V posledný deň sme mali len 15 hostí, to už nemalo význam. A hlavne sme chceli chrániť svojich ľudí.
Presťahovali ste reštauráciu domov? Na sociálnej sieti verejne pripravujete pizzu a prezrádzate svoje triky aj na ďalšie dobroty...
Áno, začal som robiť videá z vlastnej kuchyne, aby som zostal v kontakte so svojimi zákazníkmi aj v týchto ťažkých časoch. Takto ich aj zabavím, keď sa so mnou naučia variť niečo nové. Veľa ľudí ma sleduje na sociálnych sieťach a varia so mnou.
Chcete z nich urobiť šéfkuchárov?
Len trochu. Dúfam, že keď táto hrôza skončí, nebudú variť doma, ale prídu zas ku mne do reštaurácie.
Čo teraz robia vaši zamestnanci?
Máme 55 zamestnancov a momentálne pracuje asi 15 z nich, desiati v Bratislave piati v Ružomberku, kde vedie reštauráciu môj brat. Tam robíme rozvoz pizze už od roku 2006, takže bolo normálne pokračovať v tom aj v tejto situácii. V Bratislave sme rozvoz nerobili, ale teraz sme spustili takú službu aj tu.
Budete musieť niekoho prepustiť?
Dúfam, že nikoho. Budeme robiť všetko možné, aby naši zamestnanci zostali u nás aj v týchto ťažkých chvíľach. Je mojou povinnosťou zabezpečiť to.

Funguje okrem donášky jedál aj váš obchod s potravinami?
Áno, rozvoz jedál sa rozbehol a som vďačný našim stálym zákazníkom, že nás častými objednávkami podporujú. Potraviny sú otvorené a aj tie rozvážame, takže verím, že k žiadnemu prepúšťaniu nedôjde.
Budete upravovat ceny?
Nie, nie, zostávajú také, ako boli.
Čo ste urobili s tovarom, ktorý vám zostal po zatvorení reštaurácie?
Našťastie sme hneď spustili rozvoz, takže nám žiadne suroviny nezostali. A tiež sme trochu upravili menu.
Ako dlho môžete fungovať v takomto režime, aby ste prežili?
Dúfam, že to čím skôr skončí a budeme zas normálne fungovať, ale určite to prežijeme a potom budeme ešte silnejší.
Niektorí lekári hovoria, že v tejto koronakríze netreba jesť len pizzu a cestoviny, teda sacharidy, lebo spôsobujú plesne, teraz vraj treba jest hlavne zeleninu. Vraj preto je v Taliansku toľko chorých. Čo si o tom myslite?
Taliani milujú zeleninu a ovocie a myslím si že ich treba konzumovať stále v dostatočnom množstve a k tomu raz, dvakrát do týždňa aj pizzu a cestoviny J
Máte správy z Talianska? Ako to tam ľudia vnímajú?
Sledujem talianske správy každú chvíľu, lebo tam mám celú rodinu. Verím, že to nakoniec spoločne zvládnu, Taliansko je krajina s veľkým srdcom.
Vaša rodina je v poriadku?
Našťastie sú všetci zdraví. Okrem brata, ktorý je v Ružomberku, mám celú rodinu v Taliansku. Sestra žije na severe v Trentine, ďalší sú v Miláde a mnohí v Lombardii. Veľkú časť rodiny mám práve v oblasti, kde je najviac infikovaných koronavírusom. Sú tam moji krstní rodičia aj viaceré sesternice. Moji rodičia žijú na Sardínii a keďže sú už sedemdesiatnici, bojím sa o nich. Babičku Carmelu (94) mám na Sicílii. Každý z nich sedí zatvorený doma, to je teraz jediná možnosť.