Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo jesť počas karantény? Odborník na výživu v tom má jasno!

Imunitu podporuje aj rozpustná fermentovateľná rastlinná vláknina, ktorá sa nachádza napríklad v naturálnej ryži.

Zdroj: puo

Reklama

Ľudia teraz nechodia každý deň do obchodu, tak nakupujú potraviny do zásoby. Nie všetky však vydržia viac dní či týždňov bez poškodenia a jesť len konzervy nie je pre naše zdravie a imunitu ideálne. Ako teda nakupovať a jesť počas pandémie? Pýtame sa odborníka na výživu, lekára Petra Minárika.

Čo by sme teda mali jesť?

Jesť predovšetkým čerstvú stravu. Pokiaľ sa dá, treba čerstvú stravu vždy uprednostniť pred spracovanými konzervovanými potravinami s dlhou dobou expirácie. 

Ktoré potraviny posilňujú imunitu?

Čerstvé potraviny, ktoré sú bohaté na vitamín A a karotenoidy, vitamíny skupiny B - najmä vitamín B6 (pyridoxín), vitamín C, vitamín D, z minerálnych látok je najmä zinok. Osobitne vhodné sú fermentované potraviny s obsahom živých baktérií mliečneho kvasenia,čo sú laktobacily a  bifidobaktérie. To je  napríklad kyslé mlieko, kefír, jogurty, kyslá kapusta, kvasené uhorky a ďalšie druhy kvasenej zeleniny alebo zeleninových štiav.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako sa jedlom dokážeme vyliečiť raz-dva? Poradíme vo videu

    Šíria sa správy, že aj vločky sú teraz potrebné...

    Áno, imunitu podporuje aj rozpustná fermentovateľná rastlinná vláknina, ktorá sa nachádza obilných vločkách, otrubách, naturálnej ryži, celozrnných cestovinách, chlebe a pečive, ako aj vo väčšine druhov zeleniny a ovocia. Osobitný imunitu podporný význam majú beta glukány, ktoré sa vyskytujú v hubách, napríklad hliva ustricová, alebo ázijské huby mitake, šitake

    Čo by v našej strave teraz nemalo chýbať?

    Zdroj: Shutterstock

    Hliva výrazne zvyšuje imunitu.

    Ideálne spektrum zdravých potravín na prirodzenú podporu imunity by malo obsahovať čerstvé ovocie a zeleninu všetkých farieb a druhov, celozrnné obilné potraviny všetkých druhov, vrátane celozrnnej ryže a celozrnných cestovín, čerstvé strukoviny, všetky druhy orechov a rastlinných semiačok, kyslé mliečne nápoje a ďalšie fermentované mliečne výrobky, čerstvé i sušené huby, cibuľovú zeleninu všetkého druhu, ako cibuľa. cesnak, šalotka, pór. Kto má rád môže aj koreniny bohaté na antioxidanty, ako zázvor, škoricu, tymian, oregano, kurkumu, a ďalšie.

    Nespomínate mäso...

    Zo živočíšnych potravín potrebujeme teraz najmä ryby a rybí tuk kvôli obsahu omega-3 mastných kyselín a vitamínu D. 

    Koľko a čo by sme mali piť?

    Zdroj: Shutterstock

    Pite v týchto dňoch aspoň 6-8 pohárov vody denne.

    Vhodná je pitná, pramenitá a nízko mineralizovaná voda s nižším obsahom sodíka a s vyšším obsahom vápnika a horčíka, teda magnézia. Denne treba vypiť 6-8 stredne veľkých pohárov vody, alebo 30-40 ml nekalorických tekutín na 1 kg telesnej hmotnosti.

    Ovocné a zeleninové šťavy sa nerátajú?

    Jedna až dve porcie denného pitného režimu môžu pokryť prírodné ovocné alebo zeleninové šťavy bez pridaných cukrov. Približne 150-300 mililitrov. Môžete ich zriediť s vodou. 

    Ktorú zeleninu teraz uprednostniť?

    Tie druhy, ktoré vydržia najdlhšie. Pri škrobovej a neškrobovej zelenine sú to najmä zemiaky, mrkva, petržlen, cibuľa, cesnak, kaleráb a mnohé ďalšie.

    ...a z ovocia?

    Pri ovocí sú to napríklad jablká alebo hrušky, tie vydržia určite dlhšie než napríklad banány, jahody alebo maliny. 

    Zdroj: profimedia.sk

    Sú nielen zdravé, ale dajú sa aj dobre skladovať.

    Ako ju spracovať?

    Zeleninu treba dobre umyť, usušiť, vložiť do suchých nádob a skladovať v chlade. Viacero druhov zeleniny vydrží dlhšie, ak sa uskladňujú v nádobách - oproti uchovávaniu v nezakrytom stave. 

    Ktoré druhy zeleniny nemusia byť v chladničke?

    Napríklad  paradajky, papriky, uhorky, cibuľa, zemiaky, kaleráby, mrkva. 

    Ktoré potraviny možno dlhodobo skladovať bez obáv?

    Do zásoby môžete nakúpiť ryžu, mrazené, sušené a konzervované potraviny. Pri ich kúpe však kontrolujte odporúčanú dobu spotreby. Mrazené potraviny majú obvykle vyššiu nutričnú hodnotu než potraviny v konzervách. 

    Zdroj: archív

    Ryža obsahuje veľa plnohodnotných látok a dá sa nakúpiť do zásoby.

    Pomôžu imunite aj výživové doplnky?

    Podporiť imunitu môžeme aj dodaním vybraných druhov vitamínov a minerálnych látok, najmä vitamíny A, C, D a zinok. 

    Vitamín D v tele zvyšuje slnko, ale teraz sme doma...

    Nič vám nebráni opaľovať sa na balkóne alebo aj vyjsť na slniečko, ale  pri dodržaní  spoločenskej  izolácie, s rúškom na tvári a zachovaní miery, aby ste si nepodráždili pokožku. A cvičte! V dobe obmedzených sociálnych kontaktov sa dá cvičiť aj doma, kto má k dispozícii, tak aj vo vlastnej záhrade, na balkóne, terase, alebo aspoň pri otvorenom okne.  

     

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS