Posilnite si IMUNITU správnou STRAVOU! Odborníčka pripravila jedálniček pre zdravie na 7 dní
23. 5. 2020, 12:00

Zdroj: efresh
Stres spôsobuje, že škodíme nášmu imunitnému systému, ktorý práve teraz potrebujeme naopak posilniť. Odborníčka radí, čo jesť a variť v čase pandémie, aby naše telo dostalo presne to, čo potrebuje. Vzorový jedálniček však môžete využiť kedykoľvek!
Zdroj: efresh
Zdroj: efresh
Zdroj: efresh
Galéria k článku

Výživová poradkyňa Erika Krencsanová z efresh.sk pripravila vzorový jedálny lístok na týždeň, ktorý vám ušetrí čas a podporí celkovú fyzickú a duševnú pohodu. Sú to všetko obľúbené rýchle recepty, ale v zdravšej forme. V jedálničku sú zapracované potraviny, ktoré sú nielen zdraviu prospešné, ale aj podporia imunitný systém.
Jedálniček pre lepšiu imunitu na 7 dní
Jedlá môžete jesť v ľubovoľnom poradí.
Pondelok
Obed: slepačí vývar, plnená pečená paprika, varené zemiaky s petržlenovou vňatkou
Večera: cukinové placky pečené v rúre, cesnakový dresing
ČO NÁM PROSPIEVA: Petržlenová vňať je jedným z najvýživnejších druhov korenia, pretože obsahuje vitamín C a železo, takže sa železo v našom tele ešte lepšie vstrebe. Čerstvá petržlenová vňať osviežuje dych.
Utorok
Obed: paradajková polievka so syrom (môžete použiť paradajky lúpané v konzerve), kuracie špízy s paprikou a zeleninou, zelerové hranolky
Večera: špaldová celozrnná krupicová kaša s maslom a kakaom
ČO NÁM PROSPIEVA: Celozrnné produkty sú bohaté na vitamín B5 (kyselina pantoténová), ktorý prispieva k zvýšeniu obranyschopnosti organizmu. Tento vitamín sa stará aj o našu telesnú a duševnú pohodu.
Streda
Obed: šošovicová kyslá polievka, makové celozrnné rezance
Večera: brokolicovo-syrové nugetky
ČO NÁM PROSPIEVA: Šošovica je jedna z potravín, ktorá nielen že nezaťaží peňaženku, ale vás naopak obohatí o selén, železo, zinok a množstvo ďalších dôležitých zložiek. Má málo kalórií a dokážete si ju pripraviť na veľa rôznych spôsobov, či už v polievke, prílohe alebo hlavnom jedle inšpirovanom indickou kuchyňou, kde vieme využiť chuť a účinky kurkumy.
Štvrtok
Obed: zeleninová polievka, špenátový prívarok, varené zemiaky, volské oko alebo varené vajíčko na tvrdo alebo cícer na kari s kurkumou
Večera: nadýchané lievance s jogurtom a bobuľovým ovocím posypané mandľami
ČO NÁM PROSPIEVA: Cícer obsahuje mangán, železo, kyselinu listovú a vitamín E. V porovnaní s ostatnými strukovinami vás po jeho konzumácii nebude tak nadúvať.
Piatok
Obed: tekvicová krémová polievka, bolonské špagety z teľacieho mäsa posypané syrom
Večera: pečené bataty s cesnakovým dresingom
ČO NÁM PROSPIEVA: Batáty sú super zemiaky, pretože obsahujú vitamíny ako A, B, C a E ako aj minerály draslík, horčík, železo, vápnik a fosfor.
Sobota
Obed: krémová polievka z medvedieho cesnaku alebo cesnaková polievka, pečený pstruh v rúre, zeleninový šalát
Večera: domáca pizza podľa vlastného výberu
ČO NÁM PROSPIEVA: Vlastnosti cesnaku zvyšovať imunitu pochádzajú z vysokej koncentrácie alicínu, ktorý má antibakteriálne a proti-plesňové účinky. Viaže na seba voľné radikály a znižuje ukladanie tuku v cievnych stenách.
Nedeľa
Obed: slepačí vývar, pečené kura v trúbe, ryža alebo domáce pečené hranolky v trúbe, kompót alebo šalát
Večera: kuracie rizoto so zeleninou, môžete použiť kúsky mäsa a ryžu z obeda
ČO NÁM PROSPIEVA: Dobrý vývar pomáha zlepšiť príznaky prechladnutia a pohladí aj dušu. Hydina ako kuracie a morčacie mäso obsahujú vitamín B6 (pyridoxín), ktorý je dôležitý pre chemické procesy v našom tele. Je nevyhnutný pre tvorbu nových a zdravých červených krviniek.
Recepty nájdete na ďalšej strane >>
Cícer na kari s kurkumou
Potrebujeme:
- menšia cibuľka
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 polievkové lyžice olivový olej
- kávová lyžička kurkumy
- kávová lyžička kari korenia
- kávová lyžička mletej červenej papriky
- štipka soli
- štipka mleté čierne korenie
- podľa chuti čili
- 310 g cícer v konzerve (napr. Bonduelle vapeur) ";i:10;s:35:"150 g paradajky lúpané v konzerve";i:11;s:23:"100 ml kokosové mlieko";i:12;s:49:"čerstvý koriander na ozdobenie a príchuť
Postup:
Na zohriatom olivovom oleji zmiešame kurkumu, kari korenie a mletú červenú papriku. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Zamiešame pretlak a necháme prevrieť. Pridáme cícer, soľ a mleté čierne korenie a povaríme 10 minút. Podľa chuti pridáme čili a kokosové mlieko.Necháme variť ďalších 5 minút.Hotovo.
Nadýchané lievance
Na 8 kúskov potrebujeme:
- 4 PL špaldová hladká múka
- 8 PL bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
- 1 PL javorového sirupu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 vajce
- Mleté oriešky alebo mandle
- Ovocie podľa chuti
Postup:
Všetky ingrediencie si vymiešame vidličkou. Rozohrejeme trošku oleja (za studena lisovaného!) a po jednej polievkovej lyžici tvoríme lievančeky. Pečieme cca. 1 minútku z každej strany. Hotové lievance dochutíme ovocím alebo orieškami, prípadne jogurtom...
Pečené batáty
Batáty obsahujú vitamíny ako A, B, C a E ako aj minerály draslík, horčík, železo, vápnik a fosfor.
Potrebujeme:
- 2 ks batáty – sladké zemiaky
- 2 PL olivový olej
- Koriander, oregano, mleté čierne korenie, cesnak
Postup:
Rúru si zohrejeme na 200°. Zemiaky riadne umyjem a nakrájame na mesiačiky. V miske si zmiešame olivový olej s bylinkami, rozpučeným cesnakom a dochutíme soľou a korením podľa chuti. Zmes vylejeme na zemiaky, riadne premiešame a vysypeme na plech vyložený papierom. Pečieme cca. 20 minút kým sú zemiaky mäkké. K zemiakom si môžeme spraviť cesnakový dresing,
Cesnakový dresing, najjednoduchší na svete
Môžete ho použiť na šaláty, k pečenej zelenine či k steaku.
Potrebujeme:
- 250ml kyslej smotany alebo biely jogurt
- 3 strúčiky cesnaku alebo hrsť pažítky
- 1 ČL horčice
- kvapka citrónovej šťavy
- Soľ, čierne korenie
Postup:
Cesnak očistíme, pretlačíme a všetky ingrediencie zmiešame dokopy. TIP: Ak je vám cesnak príliš ťažký, použite čerstvú pažítku.
Mohlo by vás zaujímať:
- VIDEO 5 dôvodov, prečo JESŤ BRYNDZU: A najlepšie urobíte, ak si ju DÁTE PRÁVE TERAZ!
- NOVINKA NA HRANICIACH Oddnes môžete ísť do Maďarska na nákup či návštevu: Ale musíte mať TOTO
- VIDEO To je pohodička! Po dvoch mesiacoch Bratislava znova ožila!