Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Posilnite si IMUNITU správnou STRAVOU! Odborníčka pripravila jedálniček pre zdravie na 7 dní

Dobrá zeleninová polievka je liekom na žalúdok aj dušu.

Zdroj: efresh

Reklama

Stres spôsobuje, že škodíme nášmu imunitnému systému, ktorý práve teraz potrebujeme naopak posilniť. Odborníčka radí, čo jesť a variť v čase pandémie, aby naše telo dostalo presne to, čo potrebuje. Vzorový jedálniček však môžete využiť kedykoľvek!

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    8 tipov ako naštartovať imunitu

    Výživová poradkyňa Erika Krencsanová z efresh.sk pripravila vzorový jedálny lístok na týždeň, ktorý vám ušetrí čas a podporí celkovú fyzickú a duševnú pohodu. Sú to všetko obľúbené rýchle recepty, ale v zdravšej forme. V jedálničku sú zapracované potraviny, ktoré sú nielen zdraviu prospešné, ale aj podporia imunitný systém.

    Jedálniček pre lepšiu imunitu na 7 dní

    Jedlá môžete jesť v ľubovoľnom poradí.

    Pondelok
    Obed:   slepačí vývar, plnená pečená paprika, varené zemiaky s petržlenovou vňatkou

    Večeracukinové placky pečené v rúre, cesnakový dresing

    ČO NÁM PROSPIEVA: Petržlenová vňať je jedným z najvýživnejších druhov korenia, pretože obsahuje vitamín C a železo, takže sa železo v našom tele ešte lepšie vstrebe. Čerstvá petržlenová vňať osviežuje dych.

    Utorok
    Obed:   paradajková polievka so syrom (môžete použiť paradajky lúpané v konzerve),  kuracie špízy s paprikou a zeleninou, zelerové hranolky

    Večera: špaldová celozrnná krupicová kaša s maslom a kakaom

    ČO NÁM PROSPIEVA: Celozrnné produkty sú bohaté na vitamín B5 (kyselina pantoténová), ktorý prispieva k zvýšeniu obranyschopnosti organizmu. Tento vitamín sa stará aj o našu telesnú a duševnú pohodu.

    Streda
    Obed:   šošovicová kyslá polievka, makové celozrnné rezance

    ČO NÁM PROSPIEVA: Šošovica je jedna z potravín, ktorá nielen že nezaťaží peňaženku, ale vás naopak obohatí o selén, železo, zinok a množstvo ďalších dôležitých zložiek. Má málo kalórií a dokážete si ju pripraviť na veľa rôznych spôsobov, či už v polievke, prílohe alebo hlavnom jedle inšpirovanom indickou kuchyňou, kde vieme využiť chuť a účinky kurkumy. 

    Štvrtok
    Obed:   zeleninová polievka, špenátový prívarok, varené zemiaky, volské oko alebo varené vajíčko na tvrdo alebo cícer na kari s kurkumou

    Večera: nadýchané lievance s jogurtom a bobuľovým ovocím posypané mandľami

    ČO NÁM PROSPIEVA: Cícer obsahuje mangán, železo, kyselinu listovú a vitamín E. V porovnaní s ostatnými strukovinami vás po jeho konzumácii nebude tak nadúvať.

    Piatok
    Obed:   tekvicová krémová polievka, bolonské špagety z teľacieho mäsa posypané syrom

    Večera: pečené bataty s cesnakovým dresingom

    ČO NÁM PROSPIEVA: Batáty sú super zemiaky, pretože obsahujú vitamíny ako A, B, C a E ako aj minerály draslík, horčík, železo, vápnik a fosfor.

    Sobota
    Obed:   krémová polievka z medvedieho cesnaku alebo cesnaková polievka, pečený pstruh v rúre, zeleninový šalát

    Večeradomáca pizza podľa vlastného výberu

    ČO NÁM PROSPIEVA: Vlastnosti cesnaku zvyšovať imunitu pochádzajú z vysokej koncentrácie alicínu, ktorý má antibakteriálne a proti-plesňové účinky. Viaže na seba voľné radikály a znižuje ukladanie tuku v cievnych stenách.

    Nedeľa
    Obed:   slepačí vývar, pečené kura v trúbe, ryža alebo domáce pečené hranolky v trúbe, kompót alebo šalát

    Večera: kuracie rizoto so zeleninou, môžete použiť kúsky mäsa a ryžu z obeda

    ČO NÁM PROSPIEVA: Dobrý vývar pomáha zlepšiť príznaky prechladnutia a pohladí aj dušu. Hydina ako kuracie a morčacie mäso obsahujú vitamín B6 (pyridoxín), ktorý je dôležitý pre chemické procesy v našom tele. Je nevyhnutný pre tvorbu nových a zdravých červených krviniek.

    Recepty nájdete na ďalšej strane >> 

    Cícer na kari s kurkumou

    Potrebujeme:

    • menšia cibuľka
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 3 polievkové lyžice olivový olej
    • kávová lyžička kurkumy
    • kávová lyžička kari korenia
    • kávová lyžička mletej červenej papriky
    • štipka soli
    • štipka mleté čierne korenie
    • podľa chuti čili
    • 310 g cícer v konzerve (napr. Bonduelle vapeur) ";i:10;s:35:"150 g paradajky lúpané v konzerve";i:11;s:23:"100 ml kokosové mlieko";i:12;s:49:"čerstvý koriander na ozdobenie a príchuť

    Postup:

    Na zohriatom olivovom oleji zmiešame kurkumu, kari korenie a mletú červenú papriku. Pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Zamiešame pretlak a necháme prevrieť. Pridáme cícer, soľ a mleté čierne korenie a povaríme 10 minút. Podľa chuti pridáme čili a kokosové mlieko.Necháme variť ďalších 5 minút.Hotovo.

     

    Nadýchané lievance

    Na 8 kúskov potrebujeme:

    • 4 PL špaldová hladká múka
    • 8 PL bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
    • 1 PL javorového sirupu
    • 1 ČL sódy bikarbóny
    • 1 vajce
    • Mleté oriešky alebo mandle
    • Ovocie podľa chuti

    Postup:

    Všetky ingrediencie si vymiešame vidličkou. Rozohrejeme trošku oleja (za studena lisovaného!) a po jednej polievkovej lyžici tvoríme lievančeky. Pečieme cca. 1 minútku z každej strany. Hotové lievance dochutíme ovocím alebo orieškami, prípadne jogurtom...

    Pečené batáty

    Batáty obsahujú vitamíny ako A, B, C a E ako aj minerály draslík, horčík, železo, vápnik a fosfor.

    Potrebujeme:

    • 2 ks batáty – sladké zemiaky
    • 2 PL olivový olej
    • Koriander, oregano, mleté čierne korenie, cesnak

    Postup:

    Rúru si zohrejeme na 200°. Zemiaky riadne umyjem a nakrájame na mesiačiky. V miske si zmiešame olivový olej s bylinkami, rozpučeným cesnakom a dochutíme soľou a korením podľa chuti. Zmes vylejeme na zemiaky, riadne premiešame a vysypeme na plech vyložený papierom. Pečieme cca. 20 minút kým sú zemiaky mäkké. K zemiakom si môžeme spraviť cesnakový dresing,

    Cesnakový dresing, najjednoduchší na svete

    Môžete ho použiť na šaláty, k pečenej zelenine či k steaku.

    Potrebujeme:

    • 250ml kyslej smotany alebo biely jogurt
    • 3 strúčiky cesnaku alebo hrsť pažítky
    • 1 ČL horčice
    • kvapka citrónovej šťavy
    • Soľ, čierne korenie

    Postup:

    Cesnak očistíme, pretlačíme a všetky ingrediencie zmiešame dokopy. TIP: Ak je vám cesnak príliš ťažký, použite čerstvú pažítku.

    Mohlo by vás zaujímať:

     

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS