Situácia bola už neúnosná, zdôvodnila Iniciatíva svoje rozhodnutie. „Už sa nevládzeme ďalej nečinne pozerať na to čo sa deje. V záujme svojho prežitia sme sa rozhodli od utorka otvoriť interiéry prevádzok. Zimné terasy nás z biedy nevytrhli, rovnako ako šesť ľudí nezachránilo fitnescentrá,“ vyhlásil zakladateľ iniciatívy Bojujeme za naše gastro Miroslav Heredoš.

K rovnakému kroku sa rozhodlo približne tisíc podnikateľov a živnostníkov po celom Slovensku. Opierajú sa pritom o právnu analýzu, podľa ktorej bol núdzový stav predĺžený nezákonne.

Majitelia reštaurácií, kaviarní, barov a fitnescentier hovoria, že iné východisko nevidia a rozhodli sa do toho ísť aj napriek tomu, že sa boja prípadných pokút či iných postihov.

Jedným z nich je Slavomír Szabados, majiteľ vychyteného košického klubu v centre mesta: „Pridali sme sa k iniciatíve, lebo chceme vláde ukázať, že sa nám nikto nevenuje a namiesto zisku dosahujeme stratu. Kompenzácie od štátu sú žalostne malé. Sedem mesiacov u nás v podniku neexistuje nočná prevádzka, ktorá tvorila základ nášho príjmu. Neorganizujeme koncerty, akcie a pritom napríklad obchodné centrá praskajú vo švíkoch. Nikto nerieši, že je tam hlava na hlave, každému prekážajú práve podniky - reštaurácie, kaviarne a kluby,“ netají nespokojnosť Slavomír Szabados.

„Prečo si vláda mysli, že tento stav je normálny? Mrzí nás, že zatiaľ nevidíme žiadnu logickú víziu, čo s nami ďalej. A percentá, o ktorých sa toľko hovorí, že budú kompenzáciou za ušlé tržby, sú na smiech. Absolútne nič nimi nevyriešime,“ dodáva známy košický podnikateľ.

My ostaneme zatvorení!

Lenže gastropodniky nie sú zďaleka jednotné. Oslovili sme niekoľkých majiteľov gastroprevádzok a ich reakcia bola prekvapujúca. „Nepridávame sa, rešpektujeme zákon a nebudeme riskovať v situácii, keď sme na kolenách. Nemienime produkovať stratu a k tomu ešte aj dostať pokutu,“ povedal majiteľ dvoch košických reštaurácií.

„Neviem o nikom, kto by sa hrnul otvoriť,“ prezradil Prešovčan pracujúci v gastre. Podľa jeho slov, mnohí majitelia reštaurácií sú v súčasností spokojní: „Prevádzky majú síce zatvorené, ale žijú vďaka obedom na objednávku. Tých majú dnes toľko, že im hravo vykryjú náklady. Navyše nemusia platiť čašníkov ani zvyšný personál. Stačí im kuchár, pomocník v kuchyni a kuriér,“ vysvetľuje.

K výzve sa nepridali ani nami oslovení prevádzkari v hlavnom meste. „Sme súčasťou inej iniciatívy. Zatiaľ počkáme, uvidíme, ako sa situácia vyvinie,“ zhodli sa.

„Je to proti nariadeniam a neetické voči verejnosti, ktorá nariadenia dodržiava,“ povedal nám majiteľ bratislavskej reštaurácie s tým, že sa nechce zúčastňovať tohto cirkusu, ale za neetické považuje aj to, že reštaurácie musia na pomoc štátu čakať mesiace.

 „Rozumieme tejto iniciatíve hlavne kvôli tomu, že vo všetkých segmentoch sa už hľadajú riešenia, iba v gastronómii nie. Keď niekto nevidí svetlo na konci tunela a je v koncoch, začne vymýšľať aj takéto riešenia,“ hovorí predseda Cechu hostinských Martin Repaský. „Ja zatiaľ neviem povedať, či sa pridáme alebo nepridáme. Neradi by sme išli proti opatreniam, ktoré sú aktuálne platné. Myslíme si, že je dobré mať najskôr nejaké diplomatické riešenia, teda sa najskôr rozprávať a až potom robiť hraničné veci,“ zamyslel sa Repaský.

Stanovisko platformy #StáleMámeChuť

K zajtrajšiemu otváraniu 40 košických prevádzok, i napriek platným nariadeniam covid opatreniam poslalo spoločné stanovisko 13 združení a iniciatívy podnikateľov a dodávateľov v gastro sektore, zastrešených v platforme #StáleMámeChuť :

„Je podľa nás nevyhnutné, aby vláda začala komunikovať s predstaviteľmi gastro sektora a  aby konečne dala sľúbený plán, ako má gastro prežiť zimu. Situácia v sektore gastro služieb je každým dňom kritickejšia. Mnohé prevádzky sú v zúfalej situácii, ktorú nevedia bez pomoci štátu riešiť. Preto potrebujú okamžitú pomoc s likviditou, aby mohli udržať zamestnanosť a vyhnúť sa bankrotu. Pravidlá pre sektor gastro služieb sú likvidačné a neúmerné oproti ostatným znovuotvoreným odvetviam. Prijaté opatrenia a výrazné obmedzenia, ktorým čelia od začiatku pandémie, až doteraz, majú výrazne horší dopad, ako na priemysel či obchod. Sektor gastro služieb čelí už existenčným problémom.

I napriek napätej situácii podnikatelia a dodávatelia v gastre združení  v platforme #StáleMámeChuť nesúhlasia s porušovaní platných pandemických opatrení počas núdzového stavu. Riešenie vidíme v bezprostrednom dialógu s predsedom vlády a ministerstvami dopravy a výstavby, hospodárstva, zdravotníctva a financií, aby sme spoločne našli účinné riešenia pomoci pre gastro.“

Partnermi platformy #stálemámechuť sú:

Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska 

Asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov 

Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska 

Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd 

Iniciatíva Zachráňme gastro!

Pomáhame si - gastro v korone

Pomoc pre gastro

Potravinárska komora Slovenska

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov

Slovenský zväz spracovateľov mäsa

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska

Vyjadrite svoj názor v komentároch i ankete pod článkom

Anketa
Majú reštaurácie otvoriť?

Mohlo by vás zaujímať: