Ochutnali sme jedlo vo svetoznámej reštaurácii v Splite! Aj najväčší gurmáni sú z nej unesení
17. 6. 2024, 13:05 (aktualizované: 17. 6. 2024, 13:58)

Zdroj: Miro Lisál
Dostať sa do jednej z najexkluzívnejších reštaurácii v Chorvátsku je pre každého gurmána veľkým zážitkom. Ako chutí jedlo pripravené od tých najlepších kuchárov v Splite?
Zdroj: Miro Lisál
Zdroj: Miro Lisál
Zdroj: Miro Lisál
Galéria k článku
V reštaurácii sa síce ešte nemôžu pochváliť s michelinskou hviezdou, ale už k nej majú výrazne nakročené. Od 1. marca 2018 je splitská reštaurácia Zrni Soli zaradená do zoznamu sprievodcov Michelin Chorvátsko a to dokonca až päť rokov po sebe. Za zmienku určite stojí aj to, že sú tradične zaradení do gastronomického sprievodcu Gault & Millau.
"Určite nám to dáva vietor do plachiet a ešte väčšiu motiváciu a chuť tvrdšie pracovať na tom, aby sa naša reštaurácia, ale aj Split, stala slávnejšou na svetovej gastronomickej mape. Je veľkou výzvou dodržať odporúčanie, ale aj ísť o krok ďalej smerom k prvej michelinskej hviezde. Veríme v seba, tak ako naši hostia veria v nás," prečítate si na ich stránke.
Reštaurácia sa nachádza v najkrajšej časti prístavného mesta Split a poskytuje naozaj výnimočný výhľad. Môžeme potvrdiť, že pohľad na osvetlený prístav plný plachetníc a osvetlený nočnou oblohou plnou hviezd dodáva večeri zaujímavý rozmer.
Názov reštaurácie má podľa jej majiteľa Iva Vrdoljaka hlboký význam. "Soľ je všade okolo nás, soľ je život, spomína sa v Matúšovom evanjeliu, a život spojený s morom je tiež spojený so soľou."
Pripravte si chuťové poháriky, ale aj peňaženku
Keď sme prišli do reštaurácie, menu zo štyroch chodov nás príjemne prekvapilo. Studené predjedlo s nezvyčajným názovom Najlepší začiatok stálo 29 EUR. Bol to tanier s chobotničkami a rôznymi darmi mora, doplnený o chutnú paštétu a cviklu.
Zdroj: Miro Lisál
Prvé sme dostali na stôl studené predjedlo.
Vyskúšali sme aj teplé predjedlo, rizoto z modrého kraba s bielym rybím carpacciom a perličkami balzamikového octu s tvarohovým krémom. Toto, inak skutočne výborné rizoto, vyšlo na 45 EUR. Bolo naozaj chutné, na perličkách balzamikového octu s kúskami modrého kraba zamiešané v zaujímavej omáčke, sme si naozaj pochutili.
Zdroj: Miro Lisál
Rizoto, ktoré musíte vyskúšať.
A potom prišiel na rad hlavný chod - filé z bielej ryby s karfiolovým pyré v cene 29 EUR. Výnimočný gurmánsky zážitok sme zapíjali chutným chorvátskym vínom.
Zdroj: Miro Lisál
Hlavný chod - filé z bielej ryby s karfiolovým pyré.
Na záver sme vyskúšali dezert s názvom Rekonštrukcia lávového koláča za 8 EUR. Bol to veľmi jemný krehký biskvit s tmavou čokoládou a orechmi vo vanilkovom pudingu.
Zdroj: Zrno Soli
Menu reštaurácia ZRNO SOLI.
Nečudo, že počas našej večere bola reštaurácia plná hostí, jedlá sú vskutku nevšedné. A ako sme sa dozvedeli od nášho chorvátskeho hostiteľa, stôl v reštaurácii si musíte rezervovať niekoľko dní až týždňov vopred. Na druhý deň, po takejto výnimočnej večeri sme sa prebudili do reality, keď sme si kúpili na cestu domov obyčajnú bagetu. :)