Reklama

Obrovský úspech včelára Mariana zo Štiavnických Baní: Jeho med patrí medzi najlepšie na svete!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepší med na Slovensku pochádza zo Štiavnických Baní: Tak TENTO druh vás dostane!
    Zdroj: min
    Reklama

    Jeho med patrí medzi najlepšie na svete! Reč je o včelárovi Marianovi zo stredného Slovenska, ktorý sa môže pýšiť skutočne nevídaným úspechom. Jeho gaštanový med zo Štiavnických Baní putoval na medzinárodný včelársky kongres do Čile. A porota si ho doslova zamilovala!

    Po víťazstve v súťaži o najlepší slovenský med v roku 2022 putoval gaštanový med zo Štiavnických Baní od včelára Mariana Holuba na medzinárodný včelársky kongres Apimondia do Čile. Tu zabojoval so sladkou konkurenciou z celého sveta. Počas niekoľkých mesiacov od konania kongresu na opačnej strane zemegule boli medy podrobené sérii najprísnejších analýz a na prvý jarný deň, po pol roku, boli zverejnené výsledky. "S veľkým dojatím a zimomriavkami po celom tele by som vám chcel oznámiť radostnú novinu. Náš med bol ocenený striebornou medailou a zaradil sa tak medzi najlepšie medy na celom svete," zdieľal úžasnú novinu Marian.

    Apimondia je celosvetový medzinárodný kongres, ktorý sa koná každé dva roky vždy v inej krajine. Tento rok sa vyhodnocovali viaceré kategórie, medzi ktorými okrem iného nechýbali jednodruhové i zmiešané medy. "Môj gaštanový med získal ocenenie v kategórii jednodruhových medov. Vždy sa tam udeľuje určitý počet zlatých, strieborných a bronzových medailí podľa kvality medu a môj získal striebornú medailu," hovorí s nadšením včelár.

    Zabodovali tu však aj iní Slováci, čo ale podľa neho nie je prekvapujúce. Slovensko sa totiž v tejto súťaži umiestňuje na popredných priečkach. "Vidno, že zo Slovenska sú veľmi kvalitné medy aj v globálnom merítku. O to viac som bol nadšený, že práve aj môj sa tam umiestnil pri tak veľkej konkurencii," poznamenáva.

    Opýtali sme sa ho, čo si myslí o nadchádzajúcej sezóne. Podľa jeho slov to, aká bude, sa ešte nedá stopercentne predpovedať. "No tým, že jar prišla tak skoro, dúfame, že sa nezopakuje to, čo minulý rok - prišla jar skôr, potom ešte nejaké mrazy a ovocné stromy, ktoré už boli napučané zamrzli a nekvitli, takže potom vypadla celá hlavná jarná znáška. Dúfame, že sa to nestane aj teraz," vysvetľuje s tým, že včely to majú vďaka nastupujúcej klimatickej zmene naozaj ťažké a nevedia sa adaptovať.

    Mariana Holuba poznajú v Banskej Štiavnici a okolí všetci predovšetkým ako fotografa a k včeláreniu dostal len náhodou. “Odjakživa ma priťahovalo všetko čo sa týka prírody a už počas môjho detstva sme tu v dedine chodili k jednému pánovi včelárovi kupovať med. Vždy o tom veľmi zaujímavo rozprával. Raz mi začal vysvetľovať ako vzniká medovicový med. Zaujalo ma to, začal som si o tom študovať viac a úplne ma to pohltilo,” začína svoje rozprávanie Marian, ktorý vlastní dve včelnice. Jednu nájdeme uňho pri dome, je položená vyššie a druhá sa zas nachádza v lese pod Sitnom.

    Tvrdí, že produkcia druhových medov, ktorej sa aj on venuje, je vyššou školou včelárstva. V roku 2022 v súťaži Najlepší slovenský med získal 1. miesto s gaštanovým medom. "Aj ja sám ho považujem za najlepší. Jednak preto, že je to druh medu, ktorý je aj v rámci celého Slovenska raritný. Mne osobne veľmi chutí a tým, že je naozaj vzácny, o to má pre mňa väčšiu cenu,” povedal nám vtedy. Za to, že sa môže venovať včelárstvu, vďačí aj svojmu otcovi, ktorý má na starosti logistiku balenia väčšieho množstva medu ročne, ktoré vyprodukujú.

    “Nemáme na to žiadne veľké prístroje, sme rodinné včelárstvo, takže všetko robíme ručne od umývania pohárov, plnenia i etiketovania, čo robí všetko ocino. Tiež vyrába lipové rámiky na sezónu. Kus roboty stojí práve na ňom,” hovorí s úsmevom. Každý včelár, ktorý sa chce pružnejšie prispôsobovať aktuálnej klimatickej zmene alebo novým trendom, musí neustále sledovať novinky aj v tejto oblasti. Mariana Holuba vždy bavilo získavať nové poznatky, až si vyvinul takú metódu včelárenia, ktorá v našich podmienkach funguje celkom dobre.

    Tieto poznatky chcel posunúť aj ďalej, preto začal s kurzami včelárenia. “Aj v mojom okolí bolo veľa nových včelárov začiatočníkov, ktorí nemali možnosť získať si o tom nejaké informácie. Spustil som preto kurzy pre začínajúcich včelárov, kde celú svoju metodiku chovu včiel týmto začínajúcim včelárom odovzdávam. A má to veľký úspech. Už prvý rok som si všimol, že prišli mladí ľudia z celého Slovenska a tí, ktorí sa zúčastnili, sú so mnou stále v kontakte,” potvrdzuje.

    Viac zaujímavostí zo života včelára Mariana, si môžete prečítať v staršom rozhovore nižšie:

    Prečítajte si tiež: