Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Novinky v slovenských reštauráciách: Budú môcť podávať MEDVEDIE mäso

Reklama

Mäso z odstrelených medveďov bude možné podávať zákazníkom v reštauráciách. Na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Filip Kuffa, podľa ktorého však takéto reštaurácie budú musieť disponovať konkrétnym certifikátom.

Ako Kuffa vysvetlil, má ísť o mäso z legálne odstrelených medveďov, ktoré však spĺňajú potrebné podmienky. „Každého odloveného jedinca, ktorý spĺňa podmienky, budeme dodávať na konzumáciu. Prečo? Pretože medvedie mäso sa dá jesť,“ píše Kuffa.

Zdroj: nmh

Štátny tajomník Filip Kuffa

Každá reštaurácia, ktorá bude mať o servírovanie medvedieho mäsa záujem bude musieť požiadať o vydanie takzvaného CITES certifikátu. „Ten zaručuje, že jedinec bol legálne odlovený, a zároveň umožňuje napr. gastroprevádzkam predávať hotové jedlá ďalej,“ vysvetlil štátny tajomník.

Anketa

Chceli by ste niekedy ochutnať medvedie mäso?

Hlasovanie bolo ukončené

Ministerstvo životného prostredia bude podľa neho po novom, po splnení všetkých podmienok, ponúkať odlovené jedince na predaj. „Tak, ako tomu bolo voľakedy za dávnych čias,“ poznamenal Kuffa. „Od dnešných dní, keď budú eliminované problémové jedince, ak to bude vhodné a použiteľné, budú ponúkané do gastroprevádzok. Všetko je urobené legálne a pre všetky tieto jedince, ako aj pre reštauračné zariadenia, budú vybavené potrebné papiere, aby ich mohli ponúkať vo svojom jedálnom lístku,“ dodal vo videu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Medvede už začínajú vyliezať z brlohov. Pozrite si, ako sa dokáže zabaviť!
    Zdroj: fb wachman.sk

    Už minulý rok sa objavili informácie, že istá reštaurácia v Tatranskej Štrbe podáva zákazníkom medvedí guľáš a tiež nátierku z medvedích oškvarkov. Týmto prípadom sa následne zaoberala Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). Tá udelila pokutu užívateľovi poľovného revíru, ktorý mäso predal a rovnako aj samotnej reštaurácii.

    Vláda začiatkom apríla schválila návrh ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nom. SNS) na odstrel 350 medveďov. Dôvodom je podľa Tarabu narastajúci počet ich stretov s človekom. Ako dodal Filip Kuffa, medvede, ktoré odloví zásahový tím, už nebudú končiť v kafilériách, ale „bude z nich prínos“.

    VIDEO Desivé zranenia napadnutého muža medveďom . Bol celý krvavý

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Desivé zranenia napadnutého muža medveďom . Bol celý krvavý

      Medveď hnedý

      Je to druh cicavca z čeľade medveďovitých, všežravec a jediný zástupca svojej čeľade, ktorý sa vyskytuje aj na území Slovenska. Meria 100 – 220 cm, z toho chvost 5 – 20 cm, v kohútiku 90 – 150 cm a váži 100 – 350 kg. Do najväčších rozmerov rastú predovšetkým americké a severoázijské poddruhy medveďa hnedého, obzvlášť potom medveď kodiak, medveď grizly alebo medveď kamčatský. živí sa prevažne rastlinnou potravou. Ak sú však okolnosti priaznivé, vďaka svojim rozmerom dokáže skoliť aj také mohutné zviera, ako je zubor, los alebo pižmoň. V niektorých oblastiach Aljašky sa medveď hnedý živí prevažne lososmi. Na vrchole jesenného hodovania dokáže denne skonzumovať až 40 kg potravy. Zimu prečkáva v brlohu a hibernuje.

      Vyberáme pre vás niečo PLUS