Reklama

NAJVYŠŠÍ LEVEL PIZZE je neapolská: Lepšie chutí a ešte je aj ZDRAVŠIA!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nie je PIZZA ako pizza: Pravá neapolská sa robí 40 hodín
    Reklama

    Pizza patrí medzi najobľúbenejšie jedlá Slovákov všetkých vekových kategórií. Nie je to síce najdiétnejšie jedlo, ale chutí výborne, tak si ju nevieme odoprieť. Ale pozor, všetky pizze nie sú rovnaké. Existuje aj zdravšia verzia, ktorá chutí priam božsky. Neveríte?

    „U nás doma v Neapole sa pizza jedla každý deň. Najviac Margerita, tá ma nikdy neomrzí. Dnes si na ňu niekedy pridám parmezán, prípadne trošku čili, ale jem ju stále,“ hovorí známy taliansky šéfkuchár Massimo s tým, že správne urobená pizza nie je vôbec nezdravá, zvlášť tá neapolská.

    Najobľúbenejšie: Margerita a Marinara

    Neapol je totiž kolískou tohto jedla a dodnes sú tam pizzerie, ktoré vyžijú z toho, že robia dva základné druhy pizze – Margerita a Marinara. Sú však dokonale pripravené, cesto sa tu robí dva dni!

    „My robíme cesto na dvakrát. Najskôr urobíme bigu, teda akési predcesto, ktoré kysne a zreje do druhého dňa, potom ho znova spracujme. Pri tom sa používa menej droždia alebo žiadne, len kvások, ktorý si robíme sami. Cesto má potom oveľa lepšiu chuť a je chrumkavé, samozrejme, len ak sa upečie v kvalitnej peci,“ vysvetľuje šéfkuchár.

    Vďaka tomuto je zdravšia

    Okrem chuti je prednosťou neapolskej pizze aj to, že je zdravšia, podobne ako kváskový chlieb či pečivo. „Takéto cesto je vďaka baktériám mliečneho kvasenia ľahšie stráviteľné, baktérie, ktoré sa podieľajú na mliečnom kvasení sú prirodzenou súčasťou tráviaceho traktu človeka. Nehrozí po ňom pálenie záhy ani plynatosť,“ dodáva dietologička Katarína Chomová s tým, že tento spôsob výroby nielen pizze ale aj cesta všeobecne patrí medzi tradičné formy spracovania a výroby chleba a pečiva.

    Podľa odborníčky naši predkovia nepripravovali chlieb pomocou kvasníc, ale len za pomoci vody a múky. Nuž a potom ľudstvo zlenivelo a začalo kvôli zrýchleniu dlhotrvajúceho procesu mliečneho kvasenia využívať kvasnice, ktoré výrobu chleba urýchlili, no súčasne nám skomplikovali trávenie.

    Viete ako správne jesť pizzu?

    „Slováci podľa mňa vedia rozoznať dobrú pizzu od menej kvalitnej,“ hovorí Massimo, ktorého pizzu pred dvomi rokmi Slováci hodnotili ako najlepšiu u nás. Dnes ponúka šesť druhov, vychytávkou je hľuzovková. A viete, ako treba správne jesť pizzu? Podľa Neapolčanov jednoznačne rukami!