Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Neuveríte, ale na Slovensku sa už oberajú prvé jahody. Tento spôsob pestovania vás dostane!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
    Reklama

    Jahody v apríli? Tie sa síce začínajú na Slovensku zbierať až niekedy koncom mája, no v obci Bruty v okrese Nové Zámky už dozreli dočervena. Jediná farma svojho druhu v Strednej Európe už v týchto dňoch dodáva prvé jahody na pulty našich predajní.

    Vďaka jedinečnej metóde sadia na farme v Brutoch jahody v januári a prvú úrodu začínajú zbierať už v apríli. Umožňujú im to unikátne skleníky, ktoré sú riadené softvérom. Ten má na starosti otváranie a zatváranie okien, aby bola stále zabezpečená cirkulácia vzduchu, teplota a vlhkosť.

    Prvé tohtoročné jahody

    Skleníky vyhrievajú obnoviteľnými zdrojmi a je v nich stála teplota 16°C. Jahody majú zasadené v rašelinovom substráte a zavlažujú ich dažďovou vodou, ktorú zbierajú zo striech skleníkov do zberných jazierok. Voda sa potom prefiltruje a dostáva sa opäť k sadeniciam.

    Podľa farmára a spolumajiteľa farmy Petra Kelemena museli vystriedať niekoľko odrôd, kým našli tú, ktorá zvládne slovenské klimatické vlastnosti. Počas obdobia, keď je menej slnka, využívajú aj pestovateľské lampy, ktoré zrenie a rast jahôd podporujú. Jahody tak dostávajú dostatok svetla aj počas kratších zimných dní alebo počas oblačného počasia.

    Zdroj: FB/Beri

    Jahody sa síce začínajú na Slovensku zbierať až niekedy koncom mája, no v obci Bruty v okrese Nové Zámky už dozreli dočervena.

    Prvé slovenské jahody sa tak k ľuďom dostávajú oveľa skôr, ako tie, ktoré sa pestujú na voľných plochách a majú ešte len prvé kvety. Aj keď je pestovanie v skleníkoch finančne náročnejšie, na farme v Brutoch sa môžu spoľahnúť na vyššiu úrodu, keďže si tu vedia lepšie poradiť aj s ochoreniami jahôd.

    Jahody sa zbierajú ručne až keď sú úplne dozreté a majú krásnu červenú farbu. Do obchodov sa dostávajú vždy čerstvé aj vďaka tomu, že ich po dopoludňajšom zbere hneď aj balia a popoludní už jahody odváža kamión.

    Anketa

    Máte radi jahody?

    Hlasovanie bolo ukončené

    Do obchodov sa tak dostávajú na druhý deň po ich zbere. Za minulý rok vyprodukovali až 300 ton jahôd a tento rok by chceli ich množstvo ešte zvýšiť.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS