Sezóna medvedieho alebo divého cesnaku trvá zhruba od polovice marca do začiatku apríla, takže je načase vybrať sa na zber. Vďaka liečivým účinkom ho poznali a obľubovali už v minulosti. Ľudia mu pripisovali priam zázračné vlastnosti – verili napríklad, že ich ochráni pred upírmi.

Ideálne je zbierať jeho zelené listy, vyberajte mladé a svieže. Sú vynikajúce v šalátoch, nátierkach, hlavných jedlách či len tak na chlieb s maslom. Listy nesušte, stratia hodnotu, ak ich chcete odložiť, zamrazte ich.

Listy zbierajte, až kým nezačne medvedí cesnak kvitnúť drobnými bielymi kvetmi. Potom už totiž nemá takú chuť ani toľko vitamínov.
Jedlá z medvedieho cesnaku sú nielen chutné, ale aj zdravé.

Super chuť, úžasné účinky: Pri čom všetkom vám pomôže

+ Má podobné účinky ako cesnak kuchynský: je výborný na detoxikáciu organizmu a čriev aj na dezinfekciu tráviacej sústavy.
+ Je výborný na jarný detox.
+ Obsahuje veľa vitamínu C, čím podporuje imunitný systém.
+ Pomáha pri zápche, plynatosti aj hnačke.
+ Priaznivo účinkuje na črevá a telo zbavuje hlienov.
+ Má protiplesňové, antimikrobiálne a protirakovinové účinky.
+ Reguluje krvný tlak.
+ Obsahuje sírne zložky, flavonoidy a silice. Vďaka tomu úôsobí proti zápalom a virózam.
+ Pôsobí ako prírodné antibiotikum.

Tu je niekoľko receptov, ktoré musíte vyskúšať! Čítajte ďalej!