Reklama

Je čas nazbierať si super zdravý MEDVEDÍ CESNAK! Tu sú najlepšie RECEPTY

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    NÁVOD: Spracujte medvedí cesnak takto, vydrží vám až do leta!
    Reklama

    Medvedí cesnak je jarný poklad! Najlepší je čerstvý, ale chuť aj výživovú hodnotu si uchová aj po zmrazení. Správne uskladnený vydrží v mrazničke aj niekoľko mesiacov.

    Sezóna medvedieho alebo divého cesnaku trvá zhruba od polovice marca do začiatku apríla, takže je načase vybrať sa na zber. Vďaka liečivým účinkom ho poznali a obľubovali už v minulosti. Ľudia mu pripisovali priam zázračné vlastnosti – verili napríklad, že ich ochráni pred upírmi.

    Ideálne je zbierať jeho zelené listy, vyberajte mladé a svieže. Sú vynikajúce v šalátoch, nátierkach, hlavných jedlách či len tak na chlieb s maslom. Listy nesušte, stratia hodnotu, ak ich chcete odložiť, zamrazte ich.

    Listy zbierajte, až kým nezačne medvedí cesnak kvitnúť drobnými bielymi kvetmi. Potom už totiž nemá takú chuť ani toľko vitamínov.
    Jedlá z medvedieho cesnaku sú nielen chutné, ale aj zdravé.

    Super chuť, úžasné účinky: Pri čom všetkom vám pomôže

    + Má podobné účinky ako cesnak kuchynský: je výborný na detoxikáciu organizmu a čriev aj na dezinfekciu tráviacej sústavy.
    + Je výborný na jarný detox.
    + Obsahuje veľa vitamínu C, čím podporuje imunitný systém.
    + Pomáha pri zápche, plynatosti aj hnačke.
    + Priaznivo účinkuje na črevá a telo zbavuje hlienov.
    + Má protiplesňové, antimikrobiálne a protirakovinové účinky.
    + Reguluje krvný tlak.
    + Obsahuje sírne zložky, flavonoidy a silice. Vďaka tomu úôsobí proti zápalom a virózam.
    + Pôsobí ako prírodné antibiotikum.

    Tu je niekoľko receptov, ktoré musíte vyskúšať! Čítajte ďalej!

    Pesto z medvedieho cesnaku

    POTREBUJETE:
    • 150 g listov medvedieho cesnaku
    • 50 g strúhaného parmezánu alebo pecorina
    • nastrúhaná kôra z polovice citróna
    • 50 g orechov (vlašské, píniové, mandle, kešu, pistácie) alebo slnečnicových semienok
    • 150 ml olivového oleja
    • 1/2 lyžičky soli

    POSTUP
    Orechy nasucho opražte na panvici a nechajte vychladnúť. Listy cesnaku umyte, osušte a rozmixujte spolu s orechmi, soľou, citrónovou kôrou a syrom. Prilejte olivový olej a rozmixujte znovu na požadovanou konzistenciu pesta. Hotovým pestom naplňte poháriky a zakonzervujte lyžičkou oleja. V uzavretej sklenej nádobe vydržia v chladničke asi týždeň. Vo vhodnej dóze ho však v môžete skladovať v mrazničke aj niekoľko mesiacov.

    Špagety s pestom z medvedieho cesnaku

    Uvarte špagety al dente. Pri zlievaní si nechajte bokom asi 2 dcl vody, v ktorej sa cestoviny varili. Uvarené špagety dajte do veľkej misy a dôkladne ich premiešajte s niekoľkými lyžicami domáceho pesta (podľa počtu porcií). Aby ste dosiahli krémovú konzistenciu pesto omáčky, postupne prilievajte vodu, ktorú ste si odložili pri zlievaní špagiet.

    Zdroj: TESCOMA

    Špagety s pestom z medvedieho cesnaku.

    Jarné krupoto s medvedím cesnakom a žihľavou

    POTREBUJETE
    •  500 ml zeleninového vývaru alebo vody
    •  100 g krúp
    •  10 ml olivového oleja + 1 lyžica masla
    •  1 šalotka nakrájaná nadrobno
    •  1 strúčik cesnaku
    •  1 dl bieleho suchého vína
    •  šťava z 1 citrónu
    •  1 lyžica mascarpone
    Pesto:
    •  150 ml olivového oleja
    •  30 g parmezánu, pecorina a pod.
    •  30 g mladých žihľavových listov
    •  30 g listov medvedieho cesnaku
    •  soľ
    •  čierne korenie

    POSTUP:
    Na masle a olivovom oleji nechajte zosklovatieť šalotku, pridajte nasekaný cesnak a všetko premiešajte. Pridajte krúpy, restujte cca 1 minútu, prilejte víno, premiešajte a po chvíľke prilejte vývar. Varte zľahka za občasného premiešania asi 30 minút (al dente). Krúpy absorbujú všetku tekutinu.

    Medzitým si pripravte pesto. Očistené listy mladej žihľavy a medvedieho cesnaku vložte do mixéru. Pridajte syr, časť oleja a všetko nahrubo rozmixujte, prilejte zvyšný olej, osoľte, okoreňte a ešte raz krátko rozmixujte, čím vznikne pesto. Pridajte ho ku krúpom spolu s mascarpone a dôkladne premiešajte. Dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením podľa chuti.  

    Krémová polievka z medvedieho cesnaku

    POTREBUJETE:
    • 1 l zeleninového nebo kuracieho vývaru
    • 30g masla
    • 100ml 40% smotany
    • 170 g listov medvedieho cesnaku 
    • soľ, korenie podľa chuti
    Zelenina pokrájaná na kúsky: •
    1 ks cibule
    50g stonkového zeleru
    200 g olúpaných zemiakov 

    POSTUP:
    Všetky suroviny okrem medvedieho cesnaku a smotany vložte do polievkovaru zapnite program „krémové polievky“. 7 minút pred koncom programu prilejte vrchným otvorom smotanu, 5 minút pred ukončením programu vložte listy medvedieho cesnaku.

    Ak nepatríte k chytrým gazdinkám, ktoré majú doma skvelého kuchynského pomocníka v podobe polievkovaru, postupujte pri príprave krémovej polievky obvyklým spôsobom: na masle speňte cibuľu, chvíľu orestujte spolu s pokrájanou zeleninou a zalejte vývarom. Keď je zelenina mäkká, pridajte listy medvedieho cesnaku a rozmixujte polievku ponorným tyčovým mixérom. Na záver nechajte prevrieť smotanu, ochuťte soľou a korením. Polievku podávajte s chlebovými krutónmi. Z polievkovaru bude skvelá, rovnako aj pripravená klasickým spôsobom – akurát jej príprava vás bude stáť nepomerne viac času.