Mariana Holuba poznajú v Banskej Štiavnici a okolí všetci predovšetkým ako fotografa. Vysvetľuje, že sa k včeláreniu dostal len náhodou.
“Odjakživa ma priťahovalo všetko čo sa týka prírody a už počas môjho detstva sme tu v dedine chodili k jednému pánovi včelárovi kupovať med. Vždy o tom veľmi zaujímavo rozprával. Raz mi začal vysvetlovať ako vzniká medovicový med. Zaujalo ma to, začal som si o tom študovať viac a úplne ma to pohltilo,” začína svoje rozprávanie Marian, ktorý vlastní dve včelnice. Jednu nájdeme uňho pri dome, je položená vyššie a druhá sa zas nachádza v lese pod Sitnom.
Tvrdí, že produkcia druhových medov, ktorej sa aj on venuje, je vyššou školou včelárstva. Tento rok sa mu podarilo vyprodukovať 9 rôznych typov.
“V súťaži Najlepší slovenský med som získal 1. miesto s mojím gaštanovým medom. Aj ja sám ho považujem za najlepší. Jednak preto, že je to druh medu, ktorý je aj v rámci celého Slovenska raritný. Mne osobne veľmi chutí a tým, že je naozaj vzácny, o to má pre mňa väčšiu cenu,” poznamenáva včelár, ktorý k tejto činnosti dostiahol aj svoju partnerku.
Čomu sa ešte Marian venuje, si prečítajte na ďalšej strane >>>