Reklama

Milostný trojuholník poznáte, ale čo tak kuchynský? Viete, čo znamená?

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kuchynská linka na mieru alebo hotová zostava: Čo je lepšie?
    Reklama

    Jana Pustayová

    Hlavná editorka

    Milostný trojuholník vám môže narobiť problémy, kuchynský vám, naopak, pomôže. Ušetrí vám čas aj kroky. Ako? Stačí naň pamätať pri návrhu kuchyne.

    Podľa štúdií človek počas bežných domácich aktivít, akou je aj varenie, urobí 500 až 2 000 krokov za hodinu. Poviete si: „Aspoň sa hýbem.“

    Lenže ak kuchyňa nie je správne usporiadaná a veľa sa v nej nachodíte, nielen spaľujete kalórie, ale môže sa objaviť bolesť zo zlého držania tela a únava, navyše všetko vám trvá dlho.

    Zdroj: tradition.se

    Veľa záleží od toho, ako máte zariadenú kuchyňu.

    Pomôže vám kuchynský trojuholník

    Vyhnete sa tomu ergonomickým rozvrhnutím pracovných zón, čo vám ušetrí čas aj energiu. Ako to urobiť, nám poradili odborníci značky Whirlpool. Za všetkým je takzvaný kuchynský trojuholník. „Aj po viac ako sto rokoch je stále považovaný za základný princíp efektívneho usporiadania priestoru. Dnes ho navyše dopĺňajú moderné trendy, ako sú minimalizmus, čisté línie a neobmedzená variabilita,“ vysvetľuje Jan Krejčíř, marketingový riaditeľ značky Whirlpool CZ & SK.

    Čo je to kuchynský trojuholník

    Koncept tzv. kuchynského trojuholníka určuje pohyb medzi chladničkou, pracovnou plochou a varnou doskou či rúrou, kde sa jedlo tepelne upravuje. Vznikol už v 20. rokoch 20. storočia a vychádza z výskumu ergonómie domácností. Určuje, že každá strana trojuholníka by mala byť dlhá 1,2 až 2,7 metra a celkový súčet troch strán by nemal presiahnuť 7,9 metra. Vďaka tomu minimalizuje zbytočné kroky medzi kľúčovými pracovnými zónami, čím šetrí váš čas aj energiu.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Tipy, ako lepšie využiť priestor v kuchyni: Na steny dajte...

      Ergonómia dnes určuje celé zariadenie a vybavenie kuchyne. Kedysi boli napríklad spotrebiče pod úrovňou pracovnej dosky, čo je dosť nešikovné a nepraktické, treba sa k nim viac zohýbať, nevidíte dobre do nich, ťažšie ich vyčistíte. Dnes sú zväčša 90 až 120 cm od podlahy, takže sa k nim dostanete oveľa ľahšie a jednoduchšie.

      Tipy na kuchyne aj od známych a slávnych vo fotogalérii

      Rovnako tak čoraz viac ľudí uprednostňuje zaoblené tvary liniek a kuchynské ostrovčeky – tie sa stali symbolom moderného dizajnu 21. storočia. Tieto prvky podporujú plynulejší prechod medzi jednotlivými zónami – varením, umývaním či servírovaním.

      Zdroj: Midjourney/Norbert Skoupa

      Stále obľúbenejší je kuchynský ostrovček.

      3 základné princípy, ktoré pomôžu

      Efektivita: Minimalizácia zbytočných krokov a zabezpečenie plynulého pohybu medzi chladničkou, pracovnou plochou a varným centrom. Ergonómia: Prispôsobenie výšky a usporiadania pracovných plôch tak, aby znižovali fyzickú námahu a podporovali správne držanie tela. Plynulosť: Medzi zónami by nemali byť prekážky, aby bol pohyb pri varení prirodzený a pohodlný.

      Samozrejme, usporiadanie kuchyne je dané aj jej dispozíciou a veľkosťou. Podľa toho si treba vybrať typ kuchynskej linky.

      Aký typ kuchynskej linky je pre vás ideálny? Čítajte na ďalšej strane >>>

      Autor článku

      Jana Pustayová

      Hlavná editorka
      Vždy chcela byť novinárkou a podarilo sa! Za tie roky sa venovala rôznym témam, dnes najradšej píše o histórii, zaujímavých ľuďoch a jedinečných miestach.