Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Majitelia otvorených gastroprevádzok sa musia pripraviť na najhoršie!

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    OTVÁRANIE REŠTAURÁCIÍ: DNES! Prečo sa náš podnik nepridá a zostane zatvorený
    Reklama

    Stačilo, otvárame! Povedali si ešte v pondelok majitelia stoviek reštaurácií aj fitnescentier a včera dokorán otvorili brány svojich prevádzok. Ich iniciatívu privítali aj mnohí návštevníci, ktorí sa vybrali na obed do obľúbených podnikov. Našli sa však aj takí prevádzkovatelia gastroprevádzok, ktorí stále radšej nechali zatvorené.

    Zrejme najviac reštaurácií otvorili na východe, Košičania si tak včera mohli vybrať, do ktorej sa pôjdu naobedovať.

    „Otvorenie nás potešilo. Všetkých. Boli sme zvyknutí, že to v podniku žilo, mali sme tu vždy plno. Keď hostia vonku mrzli, bolo mi ich ľúto, na druhej strane oni zase súcitili s nami. Budem rada, keď sa všetko vráti do starých koľají, hoci s obmedzeniami“ zdôraznila čašníčka  z košického Jazz Clubu, Lenka.

    Medzi prvými hosťami boli Radovan (25) a Dominika (24): „Sme radi, že náš obľúbený podnik otvorili. Prišli sme na burger, polievku a cestoviny. Chápeme, že v tejto chaotickej situácii je tento spôsob jediným východiskom majiteľov podnikov, ako sa pripomenúť, že sú tu!“

    Je to zúfalstvo!

    „Krok je výsledkom zúfalstva! Chceme poukázať na situáciu v gastronómii, ktorá je neudržateľná. Nechceme sa hrať na hrdinov, ale okolnosti nás k tomu prinútili. Pomoc štátu je nedostatočná a pomalá. Iste, rátame s nejakými kontrolami a snahou nás napríklad pokutovať, máme však advokátsku kanceláriu, ktorá nás zastupuje,“ potvrdil majiteľ reštaurácie Domček Ťahanovce Branislav Jura (39).

    Slavomír Szabados (46), majiteľ Jazz Clubu, Košice: "Rozhodli sme sa podporiť túto iniciatívu preto, lebo zastupujeme nočný zábavný i gastronomický život v Košiciach a táto naša aktivita nám bola v podstate zakázaná. Samozrejme, že vnímame závažnosť všetkého čo súvisí s koronou. Nám dnes nejde o nejaký protest, chceme len poukázať na to, že hoci máme už sedem mesiacov zakázanú našu podnikateľskú činnosť stále nie sú jasne dané pravidlá, ako nás bude štát kompenzovať!" Konštatuje, že prešla dosť dlhá doba na to, aby bolo vydané konkrétne stanovisko, ktoré podľa jeho slov momentálne neexistuje.

    Zdieľať

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Kultúrny a gastronomický nočný život v Košiciach momentálne neexistuje

       

      "Čakať na to, že budúci rok nás štát možno odškodní nejakými smiešnymi percentami, si myslím, že nie je férové, aj s ohľadom na to, čo sa deje na trhu. Okrem gastronómie a fitnescentier všetko riadne funguje, ako keby sa nič nedialo. Môj názor je, že aj my máme plné právo na to, aby sme so stanovenými obmedzeniami fungovali." Szabados spomenul, že včerajšie otvorenie podniku vnímal ako veľkú zodpovednosť. "Nechcem, aby to niekto bral ako vzburu, to určite nie. Ja len chcem, aby si nás konečne vláda všimla, pretože preskákali sme prvú i druhú vlnu, celoplošné testovanie a nejaké medzitým, prichádzajú i nejaké zmeny a uvoľnenia, len gastronómia ostáva na okraji záujmu zodpovedných," prízvukuje košický podnikateľ a dodáva odkaz premiérovi: „Dosť bolo žabomyších vojen medzi ním a Richardom Sulíkom, veci je potrebné riešiť pragmaticky a prakticky. Slováci nie sú hlúpi a sú zodpovední, ale potrebujú mať vo vláde ľudí, ktorí sa k ním postavia tiež zodpovedne.“

      Rozumejú tomu, ale nepridajú sa

      Na rozdiel od východu, na zvyšku Slovenska zostala väčšina podnikov zatvorená: „Výzvu sme zaregistrovali, ale k akcii sa nepridáme. Pripadá nám to ako zúfalý čin v zúfalej dobe, ktorý aj tak prevádzke nepomôže. Zatiaľ dodržíme rady virológov a iných odborníkov. Na druhej strane vieme, že situácia v gastre je na prahu kolapsu a reštauráciám, ktoré boli doteraz zavreté, sa nečudujem, že túžia otvoriť. Nie sú jasné pravidlá, ani spôsob pomoci pri platbe nájmu,“ tvrdil šéf bratislavskej City Cantiny Rosum Tomáš Lehuta.

      „Ľudia v gastre sú už zúfalí a nevedia, ako ďalej,“ hovorí majiteľ bratislavskej reštaurácie U Taliana Andrea Ena. Podľa neho by sa dalo fungovať normálne, len s obmedzeniami a rozostupom stolov, napríklad že by návštevníci obsadili iba každý druhý stôl. „Žiadne štatistiky doteraz nepotvrdili, že by sa ľudia nakazili v reštauráciách. Pritom sú už dva mesiace zatvorené, hoci obchodné domy bývajú plné ľudí. Reštaurácie sú zatvorené, ale čísla aj tak stúpajú,“ zdôraznil Andrea Ena, ktorý necháva otvorenú len terasu a zimnú záhradu a aj tak ho už kontrolovala polícia aj hygienici.

       

      „Rozumieme tejto iniciatíve hlavne kvôli tomu, že vo všetkých segmentoch sa už hľadajú riešenia, iba v gastronómii nie. Keď niekto nevidí svetlo na konci tunela a je v koncoch, začne vymýšľať aj takéto riešenia. Ja zatiaľ neviem povedať, či sa pridáme alebo nepridáme. Neradi by sme išli proti opatreniam, ktoré sú aktuálne platné. Myslíme si, že je dobré mať najskôr nejaké diplomatické riešenia, teda sa najskôr rozprávať a až potom robiť hraničné veci,“ vysvetlil predseda Cechu hostinských Martin Repaský.

      „Situácia pre reštaurácie je extrémne ťažká a vláda by mala bezodkladne prijať opatrenia na pomoc gastrosektoru. Dočasné obmedzenie používania gastrolístkov výlučne na reštaurácie by mohlo byť jedným z nich. Prinieslo by účelovo viazané prostriedky do gastrosketora,“ dodal Igor Janok  z iniciatívy Jadonesiem.

      Výzva hygienikov

      „Vyzývame ľudí, aby v záujme ochrany svojho zdravia rešpektovali platné nariadenia. Prosíme verejnosť, aby dôsledne zvážila návštevu priestorov, v ktorých sa nerešpektujú opatrenia proti šíreniu COVID-19. Úmyselné obchádzanie pravidiel, ktoré nás chránia, môže, bohužiaľ, viesť k exemplárnym sankciám. Veľmi neradi by sme sa dostali do tejto situácie, pretože podnikateľský sektor je počas pandémie aj tak ťažko skúšaný. Ak to však bude potrebné, budeme k tomu musieť v záujme ochrany zdravia ľudí pristúpiť,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

      „Je to nešťastné riešenie, všetci si asi uvedomujeme, v akej sme situácii, čísla nám postupne narastajú. Z ich strany je to neférové voči ostatným prevádzkovateľom v podobnom segmente, ktorí opatrenia dodržiavajú. Musia si uvedomiť, že porušujú naše vyhláškv. Vyzývam ľudí, aby zvážili, či do takejto prevádzky pôjdu," povedal na margo prevádzkarov reštaurácií hlavný hygienik Ján Mikas.

      „Čo chcú títo ľudia dosiahnuť? Z môjho pohľadu nedosiahnu absolútne nič," dodal minister vnútra Roman Mikulec.

      Zdieľať

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Majiteľ podniku na Ťahanovciach: Bojujeme o prežitie!

        Iniciatíva radí: Neplaťte pokuty!

        Iniciatíva za gastro pridala aj manuál pre podniky v prípade kontroly. Radia v ňom napríklad tieto kroky:

        - Ak vás v súvislosti s otvorením Vašej prevádzky navštívi polícia, pracovník SOI, hygieny, úradu práce, situáciu od začiatku dokumentujte, najlepšie zvukovým záznamom.

        - Vyzvite ich na predloženie dokumentu, na základe ktorého vykonáva úkony

        - Oznámte, že vo veci máte právneho zástupcu, požiadajte, aby v ďalšom priebehu veci komunikovali výhradne s našou advokátskou kanceláriou;

        - Ak si vyžiadajú odovzdanie technického nosiča, vzorky, alebo originálu dokumentu, žiadajte potvrdenie o ich odňatí.

        - Odmietnite riešenie veci v blokovom konaní a neprevezmite blok o uložení pokuty.

        Vyvesí vlajku

        Gastrokrízu riešia aj Česi. Odo dneška tam majú podniky zatvárať už o 20.00 h, ale nariadenie má od včerajška prvého rebela. Ide o pivovar zo stredočeského Jinců, ktorého majiteľ oznámil, že zatváraciu dobu nedodrží. Zatvorí až o 22.00 h a na protest vyvesí českú vlajku.

        Vyjadrite svoj názor  v komentároch i ankete pod článkom!

        Anketa

        Navštívili ste včera svoj obľúbený podnik?

        Mohlo by vás zaujímať:

        Vyberáme pre vás niečo PLUS

        Autor článku

        Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.