Reklama

Každý deň niečo iné: Dodržiavate veľkonočné tradície? A poznáte sviatočné menu?

Reklama

Jana Pustayová

Hlavná editorka

Veľká noc má aj svoju tradičnú gastronómiu. Viete, čo sa v ktorý sviatočný deň je? Možno budete prekvapení! A vo videu si pozrite, ako Slováci dodržiavajú tradície a čo robia počas Veľkej noci!

Zelený štvrtok

Tento deň pripomína poslednú Kristovu večeru. Platí veľa zákazov. Nesmie sa prať a robiť so zemou, hoci upratovať môžete.

Známou tradíciou je, že kto zostať zdravý, mal by zjesť niečo zelené. Kedysi ľudia jedli najmä špenát, hrach a kel, ale využili všetko, čo našli v záhrade a na lúke - teda aj púpavy, sedmikrásky a žihľavu.

Zdroj: shutterstock

Naši predkovia po zime presne vedeli všetko zelené zužitkovať. Ich organizmus pýtal vitamíny, žiadne syntetické nepoznali. Cez zimu jedli najmä kyslú kapustu a na jar sa im žiadalo niečo svieže.

Dnes je výber zelenej zeleniny väčší. Môžete si dať rukolu, avokádo, brokolicu, uhorky, bylinky, medvedí cesnak. Môžete si urobiť aj jarnú zeleninovú polievku.

Zdroj: Ingrid Balabanova

Krémová polievka z medvedieho cesnaku je zdravou pochúťkou pre celú rodinu.

Pečú sa judáše - sladké kysnuté uzlíky, ktoré symbolizujú Judášovu slučku, keď sa obesil po tom, čo zradil Ježiša. Aj pri judášoch sa hovorí, že kto ich zje, bude zdravý.

Veľký piatok

V tento deň si pripomíname ukrižovanie Ježiša Krista. Takže je to deň najväčšieho pôstu a rozjímania. Niekde dokonca držali pôst celý deň alebo mohli zjesť za deň iba jedno jedlo. Bola to obyčajne hustá a sýta polievka: zemiaková, kapustová, fazuľová, hrachová, špenátová, šošovicová - samozrejme, bez mäsa.

Zdroj: nmh

Polievka z pečenej zeleniny a cícera.

Niektorí sa celý deň nepostili, ale jedli aspoň striedmo - napríklad rybu. Alebo piekli zemiakové cesto v tvare ryby.

Kedy sa pečie a varí od rána, kedy je obed ako na Vianoce? Čítajte na ďalšej strane >>>

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Jana Pustayová

Hlavná editorka
Vždy chcela byť novinárkou a podarilo sa! Za tie roky sa venovala rôznym témam, dnes najradšej píše o histórii, zaujímavých ľuďoch a jedinečných miestach.