Každý deň niečo iné: Dodržiavate veľkonočné tradície? A poznáte sviatočné menu?
17. 4. 2025, 12:34

Veľká noc má aj svoju tradičnú gastronómiu. Viete, čo sa v ktorý sviatočný deň je? Možno budete prekvapení! A vo videu si pozrite, ako Slováci dodržiavajú tradície a čo robia počas Veľkej noci!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: tv markiza
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Zelený štvrtok
Tento deň pripomína poslednú Kristovu večeru. Platí veľa zákazov. Nesmie sa prať a robiť so zemou, hoci upratovať môžete.
Známou tradíciou je, že kto zostať zdravý, mal by zjesť niečo zelené. Kedysi ľudia jedli najmä špenát, hrach a kel, ale využili všetko, čo našli v záhrade a na lúke - teda aj púpavy, sedmikrásky a žihľavu.
Zdroj: shutterstock
Naši predkovia po zime presne vedeli všetko zelené zužitkovať. Ich organizmus pýtal vitamíny, žiadne syntetické nepoznali. Cez zimu jedli najmä kyslú kapustu a na jar sa im žiadalo niečo svieže.
Dnes je výber zelenej zeleniny väčší. Môžete si dať rukolu, avokádo, brokolicu, uhorky, bylinky, medvedí cesnak. Môžete si urobiť aj jarnú zeleninovú polievku.
Zdroj: Ingrid Balabanova
Krémová polievka z medvedieho cesnaku je zdravou pochúťkou pre celú rodinu.
Pečú sa judáše - sladké kysnuté uzlíky, ktoré symbolizujú Judášovu slučku, keď sa obesil po tom, čo zradil Ježiša. Aj pri judášoch sa hovorí, že kto ich zje, bude zdravý.
Veľký piatok
V tento deň si pripomíname ukrižovanie Ježiša Krista. Takže je to deň najväčšieho pôstu a rozjímania. Niekde dokonca držali pôst celý deň alebo mohli zjesť za deň iba jedno jedlo. Bola to obyčajne hustá a sýta polievka: zemiaková, kapustová, fazuľová, hrachová, špenátová, šošovicová - samozrejme, bez mäsa.
Zdroj: nmh
Polievka z pečenej zeleniny a cícera.
Niektorí sa celý deň nepostili, ale jedli aspoň striedmo - napríklad rybu. Alebo piekli zemiakové cesto v tvare ryby.