Reklama

Každý deň niečo iné: Dodržiavate veľkonočné tradície? A poznáte sviatočné menu?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Veľká noc kedysi a dnes: Zvyky pretrvávajú, alebo ich už mladí nechcú?
    Reklama

    Jana Pustayová

    Hlavná editorka

    Veľká noc má aj svoju tradičnú gastronómiu. Viete, čo sa v ktorý sviatočný deň je? Možno budete prekvapení! A vo videu si pozrite, ako Slováci dodržiavajú tradície a čo robia počas Veľkej noci!

    Zelený štvrtok

    Tento deň pripomína poslednú Kristovu večeru. Platí veľa zákazov. Nesmie sa prať a robiť so zemou, hoci upratovať môžete.

    Známou tradíciou je, že kto zostať zdravý, mal by zjesť niečo zelené. Kedysi ľudia jedli najmä špenát, hrach a kel, ale využili všetko, čo našli v záhrade a na lúke - teda aj púpavy, sedmikrásky a žihľavu.

    Zdroj: shutterstock

    Naši predkovia po zime presne vedeli všetko zelené zužitkovať. Ich organizmus pýtal vitamíny, žiadne syntetické nepoznali. Cez zimu jedli najmä kyslú kapustu a na jar sa im žiadalo niečo svieže.

    Dnes je výber zelenej zeleniny väčší. Môžete si dať rukolu, avokádo, brokolicu, uhorky, bylinky, medvedí cesnak. Môžete si urobiť aj jarnú zeleninovú polievku.

    Zdroj: Ingrid Balabanova

    Krémová polievka z medvedieho cesnaku je zdravou pochúťkou pre celú rodinu.

    Pečú sa judáše - sladké kysnuté uzlíky, ktoré symbolizujú Judášovu slučku, keď sa obesil po tom, čo zradil Ježiša. Aj pri judášoch sa hovorí, že kto ich zje, bude zdravý.

    Veľký piatok

    V tento deň si pripomíname ukrižovanie Ježiša Krista. Takže je to deň najväčšieho pôstu a rozjímania. Niekde dokonca držali pôst celý deň alebo mohli zjesť za deň iba jedno jedlo. Bola to obyčajne hustá a sýta polievka: zemiaková, kapustová, fazuľová, hrachová, špenátová, šošovicová - samozrejme, bez mäsa.

    Zdroj: nmh

    Polievka z pečenej zeleniny a cícera.

    Niektorí sa celý deň nepostili, ale jedli aspoň striedmo - napríklad rybu. Alebo piekli zemiakové cesto v tvare ryby.

    Kedy sa pečie a varí od rána, kedy je obed ako na Vianoce? Čítajte na ďalšej strane >>>

    Autor článku

    Jana Pustayová

    Hlavná editorka
    Vždy chcela byť novinárkou a podarilo sa! Za tie roky sa venovala rôznym témam, dnes najradšej píše o histórii, zaujímavých ľuďoch a jedinečných miestach.