Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jej recepty milujú aj v zahraničí: Banskoštiavničanka Irenka (80) má už vyše 70-tisíc fanúšikov

Reklama

Má 80 rokov a podľa jej receptov varia aj v zahraničí. Rodáčka zo stredného Slovenska, Banskoštiavničanka Irenka Píšová, pred niekoľkými rokmi založila na sociálnej sieti stránku s názvom “Irenkine dobrôtky” a dnes ju sleduje už vyše 70-tisíc fanúšikov!

Kuchárske umenie Irenky Píšovej z Banskej Štiavnice poznajú ľudia nielen u nás, ale aj v ďalekej cudzine. Ako spomína táto mimoriadne čiperná dáma, k vareniu sa dostala vďaka rodičom.

“Ešte ako mladá som nevedela uvariť takmer nič. Spomínam si, ako raz v nedeľu rodičia odišli do kostola a mama ma poverila, aby som uvarila rezance do polievky. Zapla som sporák, do hrnca som naliala studenú vodu a rezance som vložila do nej. Čakala som, kedy sa uvaria, ale samozrejme neúspešne,” začína svoje rozprávanie so smiechom.

Nevzdala sa, tento proces zopakovala, no tentokrát už nechala vodu zovrieť a výsledok sa dostavil. Keď sa však vydala, chcela byť vzornou manželkou a matkou, tak si kúpila kuchársku knihu. Kuchárske umenie ju začalo baviť, preto skúšala jeden recept za druhým. “Nie vždy sa mi však jedlo podarilo. Napríklad šišky, ktoré dnes robím s radosťou, išli do koša prvé,” poznamenáva.

Postupom času ju však varenie pohltilo natoľko, že sa rozhodla založiť si na sociálnej sieti stránku s príznačným názvom “Irenkine dobrôtky”. Vznikla v období, keď sa blížil Deň otcov a ona sama chcela niektorých z nich, s ktorými je v kontakte prostredníctvom internetu, prekvapiť. Preto pripravila a nafotila tzv. “Bábovku pre oteckov”, ktorá však pozostávala z mäsa.

Ľudia z akých krajín sledujú jej recepty, si prečítajte na ďalšej strane:

“Malo to veľký úspech, moji priatelia mi písali a podporovali ma v tom, že si mám vytvoriť stránku s receptami. Urobila som tak a aktuálne má vyše 70-tisíc fanúšikov,” hovorí Irenka, ktorá si recepty najčastejšie vymýšľa sama. Väčšinou pracuje so surovinami ako zelenina, ovocie, cestoviny a zemiaky, rada pracuje s kysnutým a piškótovým cestom a nemôžu chýbať ani mäsové recepty, ktoré manžel, synovia a vnúčence  doslova zbožňujú.

Tiež sú v jej domácnosti obľúbené zeleninové a smotanové polievky, rezance s tvarohom alebo makom, buchty na pare, šišky, pirohy zo zemiakového cesta plnené lekvárom, kapustové fliačky, zemiakové lokše a ďalšie. “Na mojej stránke zas žnú úspech rôzne koláče a sladkosti, takže, aby som vyhovela všetkým, pečiem aj takéto dobroty,” pripomína.   

Svoju fanúšikovskú základňu má Irenka Píšová asi na každom kontinente v rôznych krajinách. Najviac aktívni sú na jej stránke Slováci, Češi, ale komunikuje aj s ľuďmi zo Spojeného kráľovstva. “V tejto komunite sme ako jedna rodina, radíme si navzájom a zdieľame rôzne skúsenosti,” hovorí sympatická Banskoštiavničanka.

Aké má Irenka Píšová plány, si prečítajte na ďalšej strane:

Pred časom ju napríklad prekvapila a nesmierne potešila Slovenka žijúca v Kanade, ktorá varí detičkám v škôlke podľa jej receptov. Celú stránku si spravuje sama - okrem toho, že jedlo pripraví, všetko si naaranžuje a tiež nafotí. “No a keď mi to moji degustátori odklepnú, tak to zverejním,” smeje sa. Receptov, ktoré nájdeme na jej stránke, môžeme rátať v desiatkach, preto nie je žiadnym prekvapením, že sa tiež pohráva s myšlienkou vydať knihu.

“Rada by som vydala knihu s mojimi výtvormi a verím, že sa mi to podarí. Som nesmierne šťastná, keď viem, že ľuďom po celom svete chutia moje recepty,” hovorí o plánoch Irenka Píšová, ktorá sa okrem varenia venuje aj pestovaniu nádherných ruží. “Na Ulici Dolná ružová kde bývame,  začínajú kvitnúť v júni popínavé ruže. S mojou rodinou sme ich tu v minulosti s láskou vysadili a nádherne sa rozrástli. Teraz sa o ne starajú aj susedia a ak treba, pristrihnú ich alebo polejú,” dopĺňa.

Prečítajte si tiež:

Vyberáme pre vás niečo PLUS