Reklama

Jar je definitívne tu: Vykúka prvý medvedí cesnak a smrčkovce, na TÝCHTO miestach ich nájdete

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kvitnúce snežienky na Železnej studničke ohlasujú blížiacu sa jar
    Zdroj: TASR
    Reklama

    Po dlhej zime sme sa konečne dočkali! Tento víkend bol prvým marcovým a zároveň nám priniesol ochutnávku slnečného počasia. Príroda sa prebúdza a podľa meteorológov nás čaká výrazné oteplenie.

    Mnohí už netrpezlivo čakali na príchod jari, a teraz je to konečne tu! Meteorologická zima sa skončila a na Slovensko dorazili prvé príjemné jarné dni.

    Aj keď astronomická jar oficiálne začína až 20. marca, podľa počasia by sa mohlo zdať, že prišla už teraz. Už uplynulý víkend priniesol nádherné slnečné počasie a teploty sa miestami vyšplhali až na 11 stupňov.

    Zdroj: fab

    Sedmokráska obyčajná už tiež vykúka.

    A čo nás čaká v najbližších dňoch? Podľa meteorológov sa Slovensko môže pripraviť na prílev teplého vzduchu, ktorý prinesie ešte vyššie teploty. Ako uvádza portál iMeteo.sk, "na začiatku týždňa začne výrazné otepľovanie, pričom v stredu by v najteplejších oblastiach mohlo byť už nad +15 °C. Vo štvrtok a piatok sa očakávajú teploty až do +16 °C, miestami aj vyššie!" Niektoré mobilné aplikácie ukazujú teplotu až 19 stupňov.

    Zdroj: Miroslav Košírer

    Na snímke prvé rozkvitnuté snežienky v bratislavskej Petržalke 11. februára 2025. FOTO TASR - Miroslav Košírer

    Teplé počasie však nebude len krátkodobé. Podľa dlhodobejších predpovedí by mal marec pokračovať v jarnom trende. Očakáva sa, že denné teploty budú aj naďalej rásť a počasie bude skôr pripomínať skôr apríl než začiatok marca.

    Anketa

    Chodievate s rodinou, priateľmi, na jarnú turistiku do prírody?

    • Áno, stačí krátka prechádzka79%
    • Nie, sedím radšej pred telkou20%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Takéto teplé počasie, ktoré máme pred sebou, totiž býva až v druhej polovici apríla. Slnko sa v týchto dňoch na popoludnie vyšplhá až 32 stupňov nad obzor, čo znamená dlhšie a slnečnejšie dni.

    Prvá dekáda (10 dní) marca 2025 je teda jasná a jarná. Ako však upozorňuje portál pocasieradar.sk, “v tej druhej sa črtá pomerne zaujímavá situácia s výrazným ochladením od severu.” Teploty by sa tak mali vrátiť na hodnoty prelomu februára a marca, no ako sami meteorológovia tvrdia, žiadna predpoveď nie je istá, počasie sa mení na pochodu.

    Už aj medvedí cesnak

    To, že prišla na Slovensko jar, potvrdzujú aj snežienky, ktoré kvitnú v plnej paráde. Rovnako už rastie prvý medvedí cesnak, pochúťka, na ktorú mnohí netrpezlivo čakajú celý rok. Ten už nájdete na slnečných miestach napríklad pri Váhu.

    Zdroj: Nahuby.sk

    Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku

    Na tento výborný recept podľa hubárov nahuby.sk potrebujeme: roštenka (300g), smrčky (3-4 ks), 1 väčšia cibuľa, 1 jarná cibuľka, 1 paradajka, smotana sladká (50ml), vývar hydinový (200 ml), parmezán (5-10 g), medvedí cesnak (5 listov) petržlenová vňať, pesto z medvedieho cesnaku, (1 PL)olivový olej, maslo, balsamiko, ocot, soľ morská hrubozrnná, čierne korenie. Popis prípravy: Pripravte si suroviny. Odležanú roštenku okoreňte z oboch strán. Cibuľu rozpoľte, polovicu nakrájajte na drobno, druhú na hrubšie plátky. Smrčky umyte a hlavičky nakrájajte na kolieska. Listy cesnaku bez stopiek a petržlenovú vňať posekajte na drobno. V hrnci na masle orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a smrčky. Trochu okoreňte a podlejte vývarom. Smrčky poduste na miernom plameni približne 20 minút. Priebežne podlievajte vývarom. Pokiaľ sa huby dusia, nakrájajte si paradajku na plátky. Z jarnej cibuľky použite iba zelenú časť, ktorú nakrájajte našikmo. Na panvici rozohrejte olej a urobte si steak podľa vlastnej chuti. Odokryte hríby a pokiaľ tam ostal vývar, na silnom plameni ho nechajte odpariť. Pridajte medvedí cesnak a zľahka orestujte. Prilejte smotanu a nastrúhaný parmezán na zahustenie. Nechajte ho rozpustiť za stáleho miešania a pridajte petržlenovú vňať. Dochuťte soľou a čiernym korením. Omáčka je hotová, môžete ju zakryť a odstaviť bokom. Na panvici, na ktorej ste robili steak si rozohrejte trochu olivového oleja, pridajte plátky cibule. Keď zmäknú, pridajte plátky paradajky a časť cibuľky. Zastreknite balsamikom. Balsamiko zredukujte, pridajte pesto dochuťte soľou a korením. Premiešajte a odstavte. (Zdroj: Nahuby.sk)

    Teplé počasie prináša so sebou aj ďalšiu vytúženú radosť: Hubári sa chystajú do terénu na prvé jarné huby – smrčkovce.

    Zdroj: hed

    Medvedí cesnak je už vonku.

    Ožívajú lužné lesy a tak je na čo sa tešiť. Prvým hubárskym úlovkom a miestom, kde hľadať (pozrite si ho v galérii) sa v skupine na facebooku Hubárčenie a turistika je láska na celý život pochválil aj Maťo Madarás. V skupine tiež nájdete super tipy na prvé jarné turistické výlety.

    Podľa Imeteo.sk “sa vpád chladného vzduchu, ktorý by na naše územie priniesol návrat mrazov, či dokonca zasneženého počasia už neočakáva." Zima je tak definitívne preč. Jar si teda môžeme začať vychutnávať plnými dúškami a naplno.

    Pesto z medvedieho cesnaku

    Pesto z medvedieho cesnaku si pripravíme veľmi jednoducho: Listy cesnaku si odvážime a narežeme na kocky, pridáme olivový olej, osolíme podľa chuti (nemusíme) a poriadne rozmixujeme. Pomer oleja a medvedieho cesnaku je tradične 1:1 (100g:100ml). Hmotu nalejeme do skla a zalejeme ešte olejom. Uschováme v chladničke. Takéto pesto nám poslúži nielen pri grilovačke, ale aj pri príprave pizze či cestovín.