Reklama

FOTO Hubárom sa ZAČALA sezóna: Odtiaľto už nosíme PLNÉ košíky, odkazujú

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hubárska sezóna začala: TOTO naozaj musíte vidieť!
    Zdroj: fb Matej T.
    Reklama

    Zdá sa to neuveriteľné, ale meteorologická zima definitívne skončila. Hoci je len začiatok marca, jar je na Slovensku v plnom prúde as ňou prišla aj hubárska sezóna. Neveríte? Sociálne siete už zaplavili fotografie prvých úlovkov smrčkovcov a hlivy. Toto jednoducho musíte vidieť!

    Začiatok marca býva zvyčajne chladný, no tento rok je to úplne inak. Vonku nás atakujú teploty nad 15 stupňov, čo sú ideálne teploty pre rast prvých jarných kvietkov, medvedieho cesnaku a húb. Na sociálnych sieťach ľudia s nadšením zdieľajú svoje fotografie jarných snežienok, prvosienok, fialiek, lesy sa opäť plnia nadšenými hubármi.

    VIDEO Toto, že je koniec iba začiatok marca? >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Smrčkovce v plnom prúde: Pozrite si úlovky Maťa, naozaj skončil február?
      Zdroj: fb Mato M.

      Takto predčasne začala sezóna medvedieho cesnaku a s ním aj prvých jarných húb - smrčkovcov (Verpa bohemica) či uchovca bazového, teda Judášovho ucha.

      Zdroj: fb pss

      Smrčkovce zo soboty 2.3.2024. Hubár Peter Smety Smetana.

      Smrčkovce rastú zvyčajne v marci a v apríli v teplých listnatých lesoch, na lúkach a v záhradách, ale takto skoro sa ich sezóna dávno nezačala, zhodujú sa hubári v skupinách na sociálnych sieťach. A tak si nálezy kačenky českej, ako túto hubu volajú Česi, doslova vychutnávajú.

      Zdroj: fb eer

      Evka, známa hubárka a administrátorka populárnej skupiny Hubárčenie a turistika je láska na celý život na facebooku.

      Smrčkovec je chutná jedlá huba vhodná nielen do polievok, ale aj na iné rôzne úpravy. Je skutočne veľmi vyhľadávaná, pretože v podstate ohlasuje hubársku sezónu, po nej sa začnú objavovať mimoriadne žiadané smrčky a potom májovky.

      VIDEO: Takto vykúkajú!

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Hubárska sezóna: Odštartovali ju prvé maličké smrčkovce
        Zdroj: fb mato m

        Maťo Madarás zbiera huby už viac ako 30 rokov. "Smrčkovce sú jedna fantastická huba, chuťovo úplne niečo iné, ako dubáky," pochválil ich. "Treba ich hľadať na miestach, kde rastú staré topole osikové a v krovinách. Milujú tiež staré čerešňové sady, húštiny bez zelene a popadané listy," prezradil nám, na akých miestach by sme ich mali hľadať. "O chvíľu začnú rásť aj smrčky, ktoré sú väčšie, voňavejšie a dokonca aj chutnejšie ako smrčkovce. Ich sezóna určite prichádza, pretože som už jeden smrčok cez víkend našiel."

        Zdroj: fb Matej T.

        Mladý smrčkovec.

        Kvôli týmto krásavcom do lesa ísť netreba >>>

        Maťo však upozorňuje na jednu dôležitú vec. "Medzi smrčkami a smrčkovcami je jeden veľký rozdiel, smrčkovce môžu u niektorých ľudí vyvolať alergiu, preto s ich konzumáciou treba začať opatrne." Zároveň dodáva, že smrčkovce sa s inou hubou pomýliť nedajú, no obľúbené smrčky áno. "S jedovatým ušiakom, ktorý rastie v rovnakom období, no má iný tvar aj farbu. Treba byť preto všímavý."

        Zdroj: fb mm

        Prvý jarný úlovok z lužných lesov od Maťa Madarása.

        Administrátorka jednej z najväčších hubárskych skupín na facebooku, Ewiku Kubko Rusnáková, nám vysvetlila, že smrčkovce v marci rastú bežne. "Za to, že sa ich rast posunul asi o dva týždne skôr, môže otepľovanie," vysvetlila nám. "Keby bol sneh a bežný február, tak by smrčkovce začali rásť až v druhej polovici marca v teplejších oblastiach, najmä v lužných lesoch. Teploty sú však nadpriemerné, až horúce, navyše je dostatok vlahy, pretože prší a tak sezóna začala."

        Evka prezradila, že na smrčkovce má "svoje" miesta, ktoré rodia každý rok. Rovnako smrčky, ktoré však našla v mulčovanej kôre na záhradách. "Tento rok sa kvôli smrčkom chystám až do Bratislavy, aby som si ich zber užila," prekvapuje nás. "Prečo sú smrčky a smrčkovce vyhľadávané? Tieto huby sú delikatesa, tvrdia hubári, dajú sa pripraviť rôznymi spôsobmi. Navyše, smrčky sa zbierajú aj na predaj, je to výhodný biznis, stoja viac ako dubáky. Počula som , že v zahraničí sa ich cena dokáže vyšplhať až na 1000 eur. Ale táto huba je fakt chutná, preto je obľúbená." Dodáva, že smrčkovce rastú už teraz, smrčky, keď je rok normálny, rastú do apríla do mája. Smrčky sú aj vzácnejšie, drahšie. Hubári ich majú radi aj preto, lebo kvôli nim netreba ísť hlboko do lesa.

        Tieto huby majú práve sezónu>>>

        Hubári sa v tých dňoch tešia aj hlive, ktorá sa dá nájsť vo vlhkom prostredí a Judášovmu uchu, teda uchovcovi bazovému. Práve táto huba si našla u nás čoraz viac priaznivcov, a hoci sa na odborných stránkach uvádza, že je to jedlá huba skôr podpriemernej kvality, mnohí jej pripisujú liečivé účinky, podobne ako hlive. Preto s nej pripravujú chutné polievky. Mimochodom, uchovec je mimoriadne obľúbený v Číne či Japonsku, kde z neho pripravujú jedlá pre labužníkov.

        Zdroj: fb mm

        Smrčok na omáčke s knedlíkom, obľúbený recept hubára Maťa Madarása.

        Ak sa vám však podarí tieto chutné jarné zázraky nájsť, vyskúšajte si smrčkovce, prípadne už aj smrčky, pripraviť na obed. Maťo tvrdí, že sú výborné na omáčke s knedľou. Stačí ich povariť s vývarom, zahustiť múkou a smotanou, dochutiť korením. Dajú sa zjesť samotné s prílohou, alebo k nim priložiť ku mäsa. Keďže už začínajú aj smrčky, tie sa oplatí naplniť ochuteným mletým mäsom a vysmažiť. Samozrejme, jedlo nezabudnite dochutiť čerstvým medvedím cesnakom. Na ceste za smrčkami na neho určite narazíte.

        Prečítajte si tiež: