Dovolenky v zahraničí neskutočne ZDRAŽELI: Ale pozrite, aký LUXUS nájdete na Slovensku
29. 6. 2021, 16:01 (aktualizované: 16. 7. 2024, 3:20)

S uvoľňovaním opatrení rastie chuť Slovákov dovolenkovať. Nie každý chce ísť do zahraničia. Mnohí považujú za bezpečnejšiu dovolenku doma. Ako je to s hotelmi? Sú už otvorené? Zdraželi?
Zdroj: MICHAL SMRČOK
Zdroj: Emil Vaško
Zdroj: MICHAL SMRČOK
Galéria k článku

Zámok Šimák v Pezinku otvoril svoje brány len pred pár dňami. „Otvorili sme až tento piatok, začíname trošku neskôr, lebo sme dávali dohromady tím. Otvárame tretí krát a je to náročné na personál aj na financie,“ povedal nám Štefan Šimák jr. s tým, že im to namiesto pomoci komplikuje aj spor Sulíka a Matoviča, ktorý nechce uvolniť prostriedky na odškodnenie.
Sme rukojemníkmi Matoviča
„Matovič si spravil z podnikateľov rukojemnikov, čo je smutné. Akosi rýchlo zabudol, že bol tiež podnikateľ,“ dodal smutne.

V júni je kapacita zámku naplnená vďaka firemným akciám, ale keď začnú prázdniny, nebudú žiadne firemné akcie a hotel sa musí spoľahnúť len na súkromnú klientelu, hlavne svadby a oslavy, čo prináša menší zisk. A to aj napriek tomu, že museli vzhľadom na situáciu mierne zvýšiť ceny.
Zdroj: MICHAL SMRČOK
Šimák Zámok Pezinok
Tu sa najete bezpečne
Šimák však verí, že sa sezóna napriek všetkému rozbehne. „Opatrenia by tiež nemali byť pre nikoho problém. Máme v reštauráciách dostatočne veľký priestor, takže u nás sa hosť môže najesť bezpečne. Stále meriame teplotu a rúška sú povinné v celom objekte,“ doplnil.
Kedy sa však hotel dostane do finančného normálu, si spolumajiteľ odhadnúť netrúfol. „Počas pandémie sme sa venovali hlavne nášmu vinárstvu a eshopom a veľa času sme venovali reklamáciám. To je teraz tiež problém, ale ten nikto nerieši. Na všetko totiž počas pandémie padla záruka a nemali sme možnosť mať kuchynské spotrebiče, minibary a ďaľšie veci v prevádzke. Množstvo vecí bolo odstavených, ale záruku nikto nepredlžoval,“ vysvetlil mladý šéf s čím všetkým sa hotelieri teraz musia popasovať.
Matyšák ceny nezdvihol
Hotel Matyšák v Bratislave mal až do apríla skro nulovú obsadenosť. „Naplno sme otvorení od mája, ale stále nie sme plní, obsadenosť je priblizne 10-20 % kapacity ubytovania,“ povedal nám majiteľ hotela Peter Matyšák.
Zdroj: hotel
Hotel Matyšák v Bratislave má stále voľné izby.
Na otázku, či v hoteli zvyšovali ceny, odpovedal jednoznačne: „Nie, ceny u nás ostali ako pre pandémiou.“ Pri obmedzeniach hostí sa hotel riadi aktuálnym Covid automatom nasho okresu a majiteľ verí, že ak nás už nezasiahne žiadna ďalšia „vlna“, mohli by sa tak do 12 mesiacov dostať do normálu.
Nútenú prestávku hotel využil na údržbu hotela. „Časť zamestnancov zabezpečovala neustálu službu na recepcii a dozor v hoteli, ďalší spravili generálny poriadok a ostatnych sme sa snažili vyuziť pri výrobe vína a v našich predajniach,“ dodal Matyšák.
Hostí víta nová recepcia
Historický hotel Chateau Béla pri Štúrove, otvoril brány kaštieľa po pol roku 4. mája. Momentálne je kapacita hotela naplnená približne na 25 %, ale riaditeľ hotela Jürgen Gruber verí, že cez prázdniny prudko stúpne.
Zdroj: hotel
Zámok v dedinke Belá pri Štúrove nemá problém s priestorom, bez problémov dodržíte aj 20-metrový odstup, nielen dvojmetrový.
„Z dôvodu vyšších nákupných a mzdových nákladov, sme ceny museli mierne zvýšiť,“ Gruber, ale aj tak nevie presne odhadnúť, kedy sa hotel dostane opäť do normálu. „Ako optimista by som však povedal, že bude trvať 2 roky, kým sa dostaneme späť na úroveň pred pandémiou. Viac realisticky však vyzerá, že to potrvá tri roky,“ dodal s tým, že cez pandémiu tiež nelenili a vydovali nový kamerový systém a vyvovili recepciu.
Dotyk histórie na každom kroku
Oponický kaštieľ, kde mala svadbu aj Dominika Cibulková, otvorili pre hostí už 30. apríla.„Obsadenosť nám začala stúpať úmerne s uvoľňovaním protipandemických opatrení. Momentálne je dopyt najmä cez víkendy, ale evidujeme už aj rezervácie na leto,“ prezradil riaditeľ hotela Chateau Appony Ivan Plačko.
Zdroj: hotel
Hotel v Oponiciach ponúka pre rodiny s deťmi aj doplnkový program.
„Pokiaľ ide o ceny, snažili sme sa zachovať tie spred dvoch rokov, ale v niektorých prípadoch sme museli reflektovať na nárast cien vstupných komodít a tak sme niektoré ceny upravovali veľmi citlivo, asi o 5 % smerom hore,“ dodal.
Pri súčasnej zelenej farbe Covid automatu nemusia hostí ani veľmi obmedzovať, stačia prekryté dýchacie cesty v interiéri a obsadenosť pri hromadných podujatiach maximálne na 75 % kapacity hotela.
Zdroj: paj
Hotel v Oponiciach stavil na rodiny a vyplatilo sa.
Zo záujmu o pobyty sa tešia, ale vedia, že potrvá najmenej dva roky, kým sa všetko vráti do starých koľají. „Kedy dobehneme stratu približne 250-tisíc bude závisieť od tretej vlny, ktorú nám neustále rôzni analytici a médiá pripomínajú. No verím, že sa budeme baviť iba o lokálnych ohniskách a ak by sme sa jej dokázali vyhnúť, verím, že o dva roky sa budeme môcť baviť o nových investíciách a nie o počítaní finančných strát,“ dodal Plačko.
Zostali všetci zamestnanci
Zaujímavý bol prístup manažmentu k zamestnancom počas pandémie. „Na začiatku sme si všetci spolu sadli a dohodli si jasné pravidlá, ako môžeme celý ten „zlý sen“ prežiť, tak aby nikto z nás nemusel navštíviť úrad práce, alebo aby sa kaštieľ nedostal do existenčných problémov,“ prezradil riaditeľ.
Zdroj: Chateau Apponyi
V oponickom kaštieli využili čas a počas pandémie vytvorili niekoľko nových apartmánov, ktoré nazvali po známych ľuďoch, ktorí kaštieľ navštívili. Táto izba je venovaná Geraldine Apponyi, ktorá v kaštieli vyrástla a stala sa albánskou kráľovnou.
Dnes sa riešenie zachovať všetky pracovné miesta ukázalo ako najlepšie. Stihli dať do poriadku to, čo ich najviac trápilo na stave kaštieľa a tiež nádherného historického 9-hektárového parku. „Za svoju viac ako 20-ročnú kariéru som mal možnosť spoznať množstvo ľudí a situácií, ale musím povedať, že túto obrovskú skúšku sme prežili iba vďaka jednému nenapraviteľnému optimistovi, ktorý sa vždy postaví k problémom čelom a nikdy neuhne. Želal by som každému kolegovi v gastro sektore takéhoto strážneho anjela,“ doplnil Plačko.
Prečítajte si tiež: