Dobrá rada! Ako spoznáte, v ktorom stánku na vianočných trhoch si kúpiť cigánsku?
21. 12. 2024, 8:15 (aktualizované: 21. 12. 2024, 16:21)
Mnohí aj tento posledný predsviatočný víkend strávia na vianočných trhoch. Ak sa obávate, aká je tam hygiena, naučíme vás, ako ju vyhodnotíte aj sami. A tak dokážete i ušetriť, pretože nedáte veľké peniaze za niečo nekvalitné. Pri nákupoch zaberú osvedčené tipy a triky.
Áno, niektorí majú z vianočných trhov zlú skúsenosť, keď im jedlo či pitie spôsobili žalúdočné problémy. Nemusí to byť tým, že to s niečím prehnali, ale tým, že stánkari nedodržali základné hygienické zásady. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR ich síce pravidelne kontroluje, ale mnohé veci vypozorujeme aj sami. Čo si treba všímať?
Zdroj: tasr/Veronika Mihaliková
Niektoré hygienické prešľapy odhalíte aj sami.
Mnohí si myslia, že vysoká cena potravín alebo nápojov zaručuje aj ich vysokú kvalitu a hygienu. Nie, treba sa zamerať na iné faktory. Tie najdôležitejšie spísal Úrad verejného zdravotníctva SR. „Tieto jednoduché odporúčania možno brať ako orientačné záchytné body, vďaka ktorým sa možno narýchlo presvedčiť, či pracovníci v predajnom stánku dodržiavajú aspoň základný hygienický štandard,“ vysvetľujú odborníci z ÚVZ SR.
Nebojte sa ozvať sa!
Rozoznať zjavné nedostatky je pritom pomerne jednoduché a mnohí sa to už naučili. „Radšej si jedlo v stánku dobre všímame. Je to lepšie, ako by nám malo byť zle. Najviac nás hnevá, keď vidíme kúsok syra, ktorý stojí 10 eur, ale vyzerá, že je tu od minulých Vianoc,“ hovoria Martina s Kristýnou, ktoré tradične chodia na vianočné trhy v Trenčíne.
Zdroj: archív
Dámska partia z Trenčína chodí na vianočné trhy každý rok a mnohé nedostatkyuž dokáže odhaliť.
Ak si osvojíte dobré rady hygienikov, môžete sa nielen nerušene tešiť z predsviatočnej atmosféry, ale nehrozí vám, že vyhodíte peniaze za nekvalitný tovar. „Myslím si, že zákazník by sa nemal báť otvoriť ústa, ak sa mu čosi nezdá, a vypýtať si naspäť peniaze,“ dodáva Kristýna.
A na čo si treba dať pozor pri nákupe jedla a nápojov na vianočných trhoch? Tu sú 4 základné odporúčania hygienikov!
Vystavené nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch musia byť vhodne chránené pred kontamináciou z okolitého prostredia – musia byť prikryté aspoň ochrannou fóliou.
Zdroj: Ivan Kováč
Voľne vystavené jedlo by malo byť prikryté minimálne fóliou.
Pri príprave a manipulácii s nimi musia mať osoby, ktoré podávajú hotové pokrmy zákazníkom, jednorazové rukavice a pokrývku hlavy.
Zdroj: BRANISLAV RAČKO
Predavač jedla Mário (37) má správne rukavice, ale mal by mať aj zakrytú hlavu.
Dobre sa pozrite, či sú pracovné dosky, kuchynské pomôcky, ale aj oblečenie predávajúcich čisté. Všímajte si, či zamestnanci dodržiavajú základné hygienické zásady – či napríklad nechytajú polotovary, potraviny alebo hotové pokrmy holými rukami.
Zdroj: Jana Pustayová
Všímajte si aj čistotu v stánkoch.
Chladené potraviny a používané polotovary nesmú byť uložené voľne, patria do chladiacich zariadení.
Tipy odborníčky i laičky ako správne nakupovať na ďalšej strane
Ušetrite pri nákupe potravín na sviatky aj darčekov
Na Vianoce zvykneme v ošiali, aby sme na nič nezabudli a nič nám nechýbalo, nakupovať zbytočne. Investujeme do darčekov, ktoré zostanú zabudnuté, a množstvo potravín skončí ako odpad. Štatistiky ukazujú, že počas posledných vianočných nákupov, čo je tento víkend a prvé dva dni budúceho týždňa, míňame o 200 eur viac než počas bežného obdobia. Ušetrili by sme, ak by sme sa naučili nakupovať s rozumom.
Zdroj: CAJJAK
Dušana Dokupilová zo SAV upozorňuje, že ušetríme, ak budeme nakupovať s rozumom a podľa plánu.
„S prebytočným nakupovaním sú spojené aj emisie a znečisťovanie životného prostredia, pretože čokoľvek, čo sa vyrobí, spôsobuje, že vznikajú emisie, míňajú sa zdroje, z ktorých sa produkty vyrábajú,“ vysvetľuje Dušana Dokupilová zo Slovenskej akadémie vied. Znie to možno prehnane, ale aj vianočný nákup má dopad na našu zem. „Žiaľ, často sa správame tak, akoby bola zem nevyčerpateľná a mala nekončené zdroje,“ dodáva.
Miroslava má presný nákupný aj šetriaci plán
Slováci pomerne veľa míňajú na predvianočné nakupovanie. Miroslava z Trenčína sa chce tomu vyhnúť, preto si už niekoľko rokov robí nákupný plán. Ako hovorí: „Spotrebujem všetko, čo nakúpim, nemáme peniaze naviac, ale nič nám nechýba. Chce to len dobrú stratégiu. Ja si dopredu pripravím presný zoznam aj rozpočet a ak čosi nesedí, vždy je z čoho škrtať. Nič sa nestane, ak bude o koláč menej.”
Zdroj: BearFotos
Nákup si vopred premyslite a naplánujte, čo kúpite.
Mirka vie zužitkovať aj zvyšky jedál. „Mäso, ktoré zostane, ide do mrazáku, aj surové, aj uvarené. Pomazánky rozdáme po rodine a suché koláče niekedy skončia v januári v jazere pre labute, na čo sa najviac tešia moje deti. Ako darčeky kupujeme to, čo si deti želali, takže žiadna hračka neostane ležať v kúte,“ dodáva.
Naučte sa plánovať a nakupovať s rozumom
Počas posledného nákupu pred Vianocami ušetríte, ak si všetko dôsledne naplánujete. Kým pôjdete do obchodu, urobte si zoznam, čo potrebujete. Pomôže vám vyhnúť sa impulzívnym nákupom.
Zdroj: tasr/Dano Veselský
Nekupujte zbytočne veľa.
Nenakupujte darčeky len preto, že sa to očakáva. Snažte sa vybrať také, ktoré budú mať skutočnú hodnotu a obdarovaní si ich budú vážiť. Zamyslite sa nad tým, aké potraviny budete na potrebovať, a vyhnite sa nákupu vecí, ktoré by ste len zbytočne skladovali počas voľna v chladničke. Nakupujte výhodné akcie, ale nezabúdajte, že aj zľavy na veci, ktoré nepotrebujete, vás stále budú stáť peniaze. Zamerajte sa na kvalitu a nie na množstvo.
Anketa
Máte už na Vianoce nakúpené?
- Áno, potraviny aj darčeky.50%
- Darčeky už mám, potraviny ešte všetky nie.50%
- Niečo mi ešte chýba, aj z darčekov aj z potravín.0%
- Mám nakúpené veľmi málo.0%
- Nie, nemám, vždy nakupujem na poslednú chvíľu.0%
Hlasovanie bolo ukončené