Reklama

Chlebíček na rezni sa stal u našich českých bratov hitom internetu: Čo na to naši lahôdkari?

Reklama

V Juhočeskom kraji začali v jednom bufete ponúkať veľmi originálnu špecialitu, ktorú viacerí fajnšmekri ohodnotili ako pokrm bohov. Po zverejnení na sociálnych sieťach sa stala táto lahôdka vyhľadávanou delikatesou. Kto prišiel s týmto nápadom? A ako na to zareagovali naši lahôdkari?

Všetko sa to začalo v Českom Krumlove v Bufete a kaviarni Linecká, kde pripravovali netradičné chlebíčky na rezni, informuje ceskokrumlovsky.denik.cz. Vtedy rozhodne nemali ani len tušenie, aký obrovský úspech ich pochúťka vyvolá po tom, ako sa dostane na sociálne siete. Ich "obložený řízek", teda obložený rezeň, sa stal hitom internetu a dostal dokonca označenie "pokrm bohov".

Dá sa kúpiť len za 70 českých korún, čo je v prepočte 2,76 eur v Bufete a kaviarne Linecká v Českom Krumlove, kde ho mali v nepravidelnej ponuke. "To sa teraz asi bude musieť zmeniť, keď je oň taký záujem," prezradila s úsmevom majiteľka bufetu Tereza Kořánová.

"Chlebíček na rezni má rád náš kamarát, jeho fotku vložil na sociálnu sieť a už to išlo! Pokrm, ktorý predávame už asi pol roka, zožal obrovský úspech. Nebola to cielene reklama, proste náhoda," uviedla Tereza Kořánová pre ceskokrumlovsky.denik.cz. Všetci lahôdku obdivovali, pridávali k fotke palce nahor. Chceli vedieť, ako chutí, a kde sa dá taký "chlebíček" zohnať.

Chlebíček na rezni je prakticky klasický šunkový chlebíček, len chlieb nahradil vyprážaný kurací rezeň. Ako to s týmto špeciálnym pokrmom, ktorý sa stal hitom internetu, vlastne bolo vysvetlila majiteľka podniku.

"Ten nápad nie je náš, my sme ho prevzali. Je to už pár rokov, čo tento pokrm pripravovali v lahôdkarstve v Mariánských Lázních, kam chodil na prax môj švagor. Pred časom ho potom znovu zahliadol na sociálnych sieťach, kde ho prezentoval pán Dymáček, ktorý má tiež lahôdkarstvo. Rozhodli sme sa, že ho skúsime ponúknuť i našim zákazníkom," prezradila.

Reakciu bratislavských lahôdkarní a štamgastov, si prečítate na ďalšej strane >>>

Je to zaujímavé, no netradičné

Zaujímalo nás, ako budú na českú špecialitu reagovať bratislavskí lahôdkari. Navštívili sme známe lahôdky na Novej tržnici, ktoré v piatok ráno za pár minút navštívilo viac ako desať zákazníkov. Predavačky sme sa opýtali, či sa už s touto českou špecialitou niekde stretla. V prvom momente bola veľmi prekvapená, chlebíček na rezni videla prvýkrát.

"Je to zaujímavé, ale tu by sme to neponúkali. Ľudia sú zvyknutí len na tradičné šaláty. Ono to je asi dobré tam, kde je veľká masa ľudí. My tu máme dosť široký výber, a tu tých ľudí toľko nie je. To sa hodí tak na stanicu, alebo do veľkých nákupných centier, či na výstaviská, kde sa ľudia potrebujú rýchlo najesť, tam by o to určite bol záujem. Tu však určite nie," skonštatovala nám s úsmevom predavačka Silvia.

Niektorí pravidelní hostia lahôdok len krútili hlavou. "Tak toto by mi teda nenapadlo," povedal Boris (56). Iní by to s radosťou ochutnali. "Môže to byť dobré, taká rýchlovečka," povedal Peter (48).

Navštívili sme aj legendárnu bratislavskú Treskáreň na Herlianskej, ktorá stále odoláva zubu času. Typická klientela samozrejme na ňu nedá dopustiť a okrem vychytenej tresky, tu nájdete parížsky, lahôdkový, či majonézový šalát, vyprážané rybie filé, bravčový a kurací rezeň, vyprážaný syr, ale i utopencov a tradičné obložené chlebíčky.

Predavačky sme sa opýtali, ako sa jej pozdáva česká špecialita - obložený chlebíček na rezni, a či by to aj u nich ponúkali. "Nie, to určite nie. Veď to je to isté ako u nás, dajú si šalát a rezeň. Nemyslím si, že by to takto u nás išlo," povedala.

Na sociálnej sieti sa to vtipnými postrehmi len tak hemží. "Na chlebíčku mi vždy prekážala tá spodná suchá časť, tento variant, keď sa suchá vekňa pomelie a obalí sa ňou kúsok mäsa, je z môjho pohľadu geniálny," komentoval Wilhelm.

"Stačí si kúpiť v lahôdkach jeden rezeň, desať deka šalátu a dva šunkové chlebíčky. Skompletizujem to tak, že vekňu zahodím a je hotovo," vtipne okomentoval Tom.