Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

HUBY RASTÚ, využite to: Pozor však na jedovatých dvojníkov!

Gerlachov: Dušan si z okolia rodnej obce vždy donesie domov plné košíky.

Zdroj: archív

Reklama

Húb je v našich lesoch neúrekom! Potvrdzujú to fotografie na sociálnych sieťach aj skúsení hubári. A keďže teraz popršalo a znova sa oteplí, cez víkend sa aj vy môžete vrátiť domov s plným košíkom. Je jasné, že hubári svoje najvychytenejšie miesta neprezradia. Ale niektorí nám aspoň naznačili, kam sa vybrať. Ďalšie informácie sme našli na webovej stránke nahuby.sk.

Hovorí sa, že huby seje Peter a Pavol, ktorí majú meniny koncom júna. Tento rok je to však úplne inak: bohaté úlovky nájdete v lese už teraz, o dva-tri týždne skôr ako inokedy. Je ich veľa a rastú všetky možné druhy.

Obľúbenou a osvedčenou lokalitou Bardejovčana Dušana (39) je okolie jeho rodného Gerlachova. "Momentálne rastú hríby, kozáky, kuriatka, hlivy bukové, trúdniky klobúčkaté - na východe nazývané baranie hlavy. Niekto zbiera aj modráky, suchohríby a muchotrávky červenkasté,“ vyrátal. Potom s úsmevom dodal: „Horšie je, že často donesiem domov aj kliešte, tých je naozaj neúrekom.“

Zdroj: archív

Kamenica nad Cirochou: Jánovi sa podaril kapitálny úlovok!

Televízna redaktorka Jana Veľasová (30) z Humenného si na hubách oddýchne od náročnej práce. "Chodievam do vojenských lesov v okolí môjho bydliska - samozrejme, len vtedy, ak tam nie sú cvičenia. Zbieram hlavne dubáky a kozáky osikové,“povedala. Spokojní sú aj hubári na Gemeri - sezóna vraj bude výdatná. Viktor Baláž z Rožňavy si už priniesol domov plné košíky. Našiel hríby, dubáky, plávky, kozáky aj kuriatka a bedle. Často zbiera nad Gemerskou Polomou.

Peter zase prezradil, že pri Rožňave najlepšie rastú huby napríklad v okolí Lúčky a Bôrky neďaleko Zádielskej doliny a Hrhova, okolo Dobšinského kopca, pri Hnilci a v lesoch pri Gulyapalagu. „Zopárkrát som bol nad Jovicami a prešiel som aj Silickú planinu. Košík bol veru plný,“ potvrdil s úsmevom Peter. „Tým lenivejším stačí vybehnúť nad Podrákoš nad Rožňavou. Ja som tam už tento rok našiel zopár hríbov,“ dodal. Nazbieral aj dubáky, plávky a kozáky.

 

Iní neustále hľadajú nové miesta. Napríklad Ján Mažerik (60) z Kamenice nad Cirochou sám seba označil za hubárskeho fanatika. „Zbieram huby, kedykoľvek môžem. Chodievam do lesov Vihorlatu a Polonín. Teraz tu rastú baranie hlavy, letné dubáky či masliaky, kuriatka,“ prezradil. Hľadá však aj ďalšie lokality. „Vybral som sa aj na Ukrajinu,“ povedal. Na najväčšie úlovky vraj ešte iba čaká. „Pravá hubárska sezóna sa pre mňa začína až na jeseň,“ dodal.

 

Zdroj: archív

Kde teraz najviac rastú a ktoré?

Hubový Kubo

Vyskúšajte tradičný recept Ak huby radi zbierate, ale aj jete, vyskúšajte recept od Dušana z Bardejova. Urobte si hubového Kuba. Je to jedlo typické pre Gerlachov, odkiaľ Dušan pochádza. Nič zložité to nie je: Uvarené sušené huby (hríby, kozáky), dusenú ryžu, pretlačený cesnak, maslo a vajcia zmiešajte. Zmes osoľte a dochuťte čiernym korením. Dajte zapiecť do ružova. Podávajte s kyslou uhorkou alebo miešaným šalátom. Čerstvé huby môžete použiť do polievky, omáčok, praženice alebo k mäsu. Môžete ich aj zavariť, zamraziť a, samozrejme, sušiť.

Zdroj: archív

Nepopleťte si jedlé s prudko jedovatými.

Pošlite nám aj vy tipy na tajné zákutia prírody, turistami nepreexponované miesta, kvalitné reštaurácie, tipy na netradičné ubytovanie, hubárske lokality, rybárske revíry a iné krásy z celého Slovenska. Svoje tipy môžete nahrať na www.primaslovensko.sk

Mýty  a pravdy o hubách

Jedlá z húb sa nemajú ohrievať

Aj vás to určite učili od detstva, že hubové jedlo treba hneď zjesť a nezohrievať. Omyl! Môžete ho pokojne zohriať - ak ste ho však predtým mali uložené v chlade. Problémy spôsobuje, ak jedlo necháte mimo chladničky a opakovane ho ohrievate.

Ako sa vyhnúť ťažkej otrave

Iba jedovatá huba po rozlomení zmodrie, varením sa jed stratí a ak sa otrávite, prejaví sa to do troch hodín. Zľahka pália a modrejú aj niektoré jedlé huby. Naopak, jedovatá muchotrávka zelená je vraj chutná. Niektoré jedlé huby, napríklad václavky, môžu v surovom stave spôsobiť nevoľnosť.

Ale naozaj jedovaté huby ani varením jedu nezbavíte.Otrava hubami sa môže prejaviť aj neskôr ako do troch hodín. Prvé príznaky otravy muchotrávkou zelenou sa objavujú až po 8 hodinách. Pavučinovec plyšový sa prejaví dokonca až po 14 dňoch!

Huby treba hneď spracovať

Nie je to úplne tak. Treba ich očistiť, pokrájať a dať do chladničky. Potom ich môžete spracovať na druhý deň, mladé až na tretí deň. Nesmú sa však zapariť, vtedy spôsobia tráviace problémy.

Sú huby  naozaj  diétne?

Huby obsahujú minimum tuku, no problém je v ich úprave.  Pri pečení s  vajíčkami a so slaninou alebo vyprážaní sa z nich stáva doslova kalorická bomba, ktorá je ťažko stráviteľná. Vo väčšom množstve by ich nemali jesť najmä malé deti a ľudia s citlivejším trávením.

Ak si nie ste istí, poraďte sa

Zbytočne neriskujte! Ak si nie ste istí, či ste našli jedlú hubu, radšej sa poraďte. Obráťte sa na mykologické poradne. Fungujú každý pondelok v týchto mestách

● 02/593 49 136 – Bratislava, Slovenské národné múzeum ● 055/786 02 02 – Košice, Regionálny úrad verejného zdravotníctva ● 044/5477 210 – Liptovský Mikuláš, Slovenské múzeum ochrancov prírody a jaskyniarstva ● 041/5625 956 – Žilina, Krajské kultúrne stredisko ● 045/520 6220 - Zvolen, Lesnícke a drevárske múzeum ● 0908 981 920 - Prešov, reštaurácia SPIRIT

Kde a ako si privolať pomoc

Ak ste zjedli jedovaté huby a priťažilo sa vám, volajte pomoc. Pri akýchkoľvek zdravotných problémoch môžete, samozrejme, volať známe linky 112 a 155. O pomoc môžete požiadať aj Národné informačné toxikologické centrum, ktoré funguje nonstop 7 dní v týž-dni a 24 hodín denne. Jeho telefónne číslo je 02/5477 4166

Zožrali aj vám huby slimáky?

Aj vy doma pestujete hlivu ustricovitú, ale trápia vás slimáky? Niektorí z nás pestujú doma v záhrade na pníkoch zdravú a výživnú hlivu ustricovitú. Čo ak vám ju ničia slimáky? Podľa „babskej“ rady pomôžu rozdrvené vaječné škrupiny rozsypané okolo pňa. nahuby.sk

Kedy rastú huby najlepšie?

Ideálnym počasím na rast húb je dostatok tepla a vlhka. Je pravda, že huby potrebujú na svoj rast teplo a vlhko. Nemyslite si však, že len čo zaprší, bude plno húb! Treba ešte aspoň desať dní, kým sa plodnice na-ozaj objavia. Hubári sú takisto presvedčení, že rast húb ovplyvňujú aj fázy Mesiaca. Znamená to, že keď je spln, v lesoch nájdete oveľa bohatšiu úrodu, lebo huby rastú lepšie a rýchlejšie.

Prečítajte si ešte:

Vyberáme pre vás niečo PLUS