Okamžitý lockdown: Čo bude S DRAHÝMI SUROVINAMI luxusných GASTRO prevádzok?
26. 11. 2021, 8:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 6:51)

Okamžitý lockdown prináša prvé škody. Hlavne gastro prevádzkam, ktoré museli zatvoriť takmer okamžite. Prídu nielen o tržby, ale mnoho kvalitných čerstvých a drahých surovín, ktoré mali pripravené pre zákazníkov a teraz ich budú musieť vyhodiť.
Zdroj: MARTIN DOMOK
Zdroj: Ľubica Pajtinková
Zdroj: Daniela Pilscherová
Galéria k článku
„Všetko, čo má krátku záruku, musíme vyhodiť. Napríklad mozzarella sa nedá zamraziť a odložiť. Záleží aj na tom, ako dlho zostaneme zatvorení. Niečo teraz vákuujeme, to chvíľu vydrží, keby lockdown trval týždeň, neboli by u nás škody veľké, ale takto treba vyhodiť veľa vecí. Aj čerstvú zeleninu,“ vysvetľuje šéfkuchár Massimo, majiteľ talianskej reštaurácie v Bratislave.
„Nemôžeme zamraziť ani ryby. Sme typ reštaurácie, kde staviame na kvalite a čerstvosti. My nemôžeme podávať mrazené ryby,“ zdôrazňuje známy šéfkuchár.
Zdroj: Ľubica Pajtinková
„Ani rybu nemôžeme zamraziť a potom použiť, my podávame len čerstvé ryby,“ vysvetľuje Massimo. Vyhodiť musí aj pripravené koláče.
„Vyhodiť musíme aj hotové zákusky, šťavy, polievky a prípravu na koláče, cestoviny aj ďalšie jedlá, napríklad pesto a krémy,“ vypočítava nešťastný Massimo.
Prináša to aj nechuť pracovať v gastronónii
Slavomír Szabados je majiteľomJazz Clubu Košice. „Tým, že Košice boli už dlhšie v bordovej farbe a skúsenosti z uplynulého roka i začiatku tohto nás už vyškolili, že s predzásobením máme narábať opatrne, tak sme sa poučili. Okienkový predaj nám zatiaľ umožňuje odpredanie produktov pred dátumom ich spotreby,“ hovorí podnikateľ.
Zdroj: archív
Súťaž
„Toto však je momentálne to, čo nás najmenej trápi. Horšia je frustrácia personálu, že opäť má sedieť nečinne doma. Objavuje sa nechuť pracovať v gastronómii a na pokoji nám nepridáva ani absolútne nepripravená kompenzácia od štátu pre gastrosektor, ktorý na akékoľvek opatrenia dopláca najviac. Mrzí ma jedno, napríklad v našich prevádzkach máme stopercentnú zaočkovanosť zamestnancov, sám som sa s nimi o tom rozprával, aby to urobili. Nikoho som do toho nenútil, len som logicky argumentoval a oni sa rozhodli dobrovoľne. Nikto u nás nebol chorý na covid a viem, že podobná situácia je aj v iných zariadeniach. Napriek tomu sme vždy prví na rane,“ zamýšľa sa Szabados s tým, že v iných odvetviach je chorobnosť podstatne vyššia.
„My mladí, zdraví, zaočkovaní, sedíme doma a chorí sa stretávajú vo firmách, kostoloch a inde alebo sú už v nemocnici. Aj preto nerozumiem tomu, prečo je táto vláda vysadená akurát na gastro sektor a ako prví sme trestaní? Sme platcami daní, tvoríme HDP a zato sa nám dostáva najviac obmedzení, nekorektnej finančnej kompenzácie, ktorú by som nazval skôr almužnou!" dodal znechutene.
Tatranské hotely sa poučili
„Straty určite budú, aj keď v porovnaní s prvým lockdownom oveľa menšie. Práve po prvom lockdowne zo dňa na deň sme sa poučili a odvtedy sa snažíme riešiť zásobovanie veľmi opatrne," hovorí Marián Galajda, hovorca TMR.