Júlia HEČKOVÁ: My si robíme takéto ČESKO-SLOVENSKÉ VIANOCE
26. 12. 2021, 20:02

Súrodenci Júlia a Peter Hečkovci v 80. rokoch valcovali hitparády. Dnes Júlia žije so svojím českým manželom neďaleko Prahy. Prezradila nám, aké budú mať Vianoce.
Zdroj: Youtube
Zdroj: fb
Zdroj: Heckovci.sk
Galéria k článku
Júlia Hečková dnes žije v Prahe a jej priezvisko je Nečasová. So svojím o 16 rokov starším manželom, ekonómom Jiřím Nečasom, ktorého dedo bol známy pražský starožitník, sa zoznámila pri lyžovaní na Chopku. Majú spolu syna Tomáša a žijú vo vile neďaleko Prahy. Napriek hraniciam a vzdialenosti s bratom Petrom Hečkom stále koncertujú.
Keď sme jej volali, čo pripravuje na sviatočný stôl, ponáhľala sa práve na poštu, kde ju čakali vianočné oblátky, ktoré jej poslal brat Peter z Bratislavy. „Túto dôležitú slovenskú súčasť Vianoc v Prahe nekúpite,“ vysvetľuje Júlia a prezrádza aj to, ako ich na Štedrý večer jedia. Možno vás inšpiruje.
Anketa
Pamätáte si hity súrodencov Hečkovcov?
„My oblátky jeme s medom, pridáme tenučké plátky cesnaku, pár hrozienok, vlašské orechy a niekedy aj arašidy. To prikryjeme druhou oblátkou a jeme,“ vysvetľuje Júlia s tým, že manžel je oblátky skôr preto, aby jej urobil radosť, ale jej a synovi veľmi chutia a hlavne patria na štedrovečerný stôl.
„V zásade dodržiavame na Vianoce slovenské zvyky, hoci môj manžel je Čech, ktorý dlho žil v Nórsku a Anglicku. Ale musím povedať, že vianočnú polievku robí môj muž. Je to vždy alebo halászlé z kapra, alebo česká vianočná polievka, ktorá je aj so zeleninou,“ prezrádza. Tento rok to bude tá česká, lebo halászlé robil manžel v poslednom čase viackrát, lebo máme radi kapra a kupujeme si ho aj počas roka.
Hlavným jedlom bude vyprážaný kapor a zemiakový šalát. „Ja robím taký slovenský, bez majonézy, ale pre manžela robím vždy ,bramborový salátek' s majonézou. Odkedy bývame v malom mestečku pri Prahe, sú súčasťou našich Vianoc aj miestne koledy a my počúvame Vivaldiho Štyri ročné obdobia a sem-tam si pustíme aj moje vianočné CD,“ popisuje speváčka.
„Jednu z týchto piesní posielam čitateľom Plusky ako hudobný darček a želám všetkým krásne a hlavne zdravé Vianoce,“ dodáva Júlia Hečková.
Recept na českú vianočnú polievku nájdete na ďalšej strane
Česká vianočná polievka
Zdroj: Ján Lörincz
Ak chcete pripraviť kapra aj inak, ako hlavné jedlo, skúste českú vianočnú polievku.
POTREBUJETE: Hlavy a odrezky z 2 rýb, najlepšie z kaprov, bobkový list, nové korenie, čierne korenie, 2 menšie cibule, 400 g koreňovej zeleniny, 400 g ikier a mliečia, 60 g prepusteného masla, 50 g hladkej múky, 100 ml smotany na šľahanie, muškátový kvet a petržlenovú vňať.
POSTUP: Do studenej vody dajte variť odrezky a hlavy z rýb, pridajte 2 bobkové listy, 8 guličiek čierneho korenia, 3 guľky nového korenia, soľ a jednu cibuľu. Pomaly varte asi 30 minút. Zo scedených hláv a odrezkov oberte mäso. Do osolenej vody dajte variť koreňovú zeleninu a rybie vnútornosti a uvarené ich nakrájajte na malé kúsky.
Na prepustenom masle alebo oleji opečte na drobno nakrájanú cibuľku. Po chvíli pridajte múku, zápražku prevoňajte muškátovým kvetom a zalejte vlažným vývarom zo zeleniny a z odrezkov. Vyšľahajte metličkou a prevarte asi 20 minút. Potom pridajte mäso, zeleninu a vnútornosti, prevarte a zjemnite smotanou.
Do hotovej polievky pridajte petržlenovú vňať, prípadne osmažené kúsky žemle.
Zdroj: Rybářské sdružení České republiky