Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jednoduché dobroty na víkend: Poznáte tieto hrnčekové recepty?

arašidovo - banánový obrátený koláč

recept:
10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 25 – 30 MINÚT
Na cesto:
• 225 g hladkej múky • 120 g krupicového cukru • 2 lyžičky kypriaceho prášku
• štipka soli • 180 ml mlieka • 125 g hladkého arašidového masla • 50 ml rastlinného oleja • 1 vajce L
Na banány:
• 75 g trstinového cukru • 60 g masla • 1 lyžička vanilkového extraktu
• 5 banánov 
1. Rúru zapnite na 175 °C. V mise zmiešajte múku s cukrom, kypriacim práškom a so soľou. V d

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Radi by ste upiekli nejakú maškrtu, ale na nič zložité, čo treba vážiť, nemáte čas ani trpezlivosť? Tieto hrnčekové koláče zvládne hravo upiecť každá gazdinka. Vyskúšajte to už tento víkend!

KRUPICOVO-MAKOVÉ CHLEBÍČKY S VIŠŇAMI

krupicovo - makove chlebicky s visnami

Zdroj: Laura Witteková

krupicovo - makove chlebicky s visnami

Na 6 kusov potrebujete:

  • 2 vajcia
  • pol šálky trstinového cukru
  • 120 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
  • 1 šálku kyslej smotany
  • 1 šálku krupice
  • 1 šálku hladkej múky
  • 3 lyžice nemletého maku
  • pol lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžičku octu
  • štipku soli";i:10;s:17:"zavárané višne

Na glazúru z brandy:

  • 2 lyžice brandy
  • 1 lyžicu medu
  • 2 lyžice práškového cukru

Ako na to: Vajcia s cukrom vymiešajte do peny. Postupne pridajte maslo, kyslú smotanu a dobre premiešajte. Jemne zamiešajte aj krupicu, hladkú múku a mak. Nakoniec do misy pridajte sódu, ocot a soľ. Ešte raz zľahka premiešajte, aby neunikali bublinky. Dve tretiny hmoty rozdeľte do vymastených formičiek na chlebíky (alebo do jednej chlebíkovej formy), poukladajte na ňu vykôstkované višne a zakryte zvyšnou hmotou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 30-40 minút. Potom urobte test špajdľou a keď sú chlebíčky hotové, nechajte ich dobre vychladnúť. Pripravte glazúru: Len jednoducho zmiešajte všetky suroviny. Potom glazúrou polejte chlebíčky a môžete podávať.

STRAKATÝ KAKAOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ

Zdroj: Laura Witeková

.

Potrebujete:

Na tvarohovú zmes:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 1 šálku mlieka
  • 2 vajcia
  • trištvrte šálky práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  •  

Na kakaovú zmes:

  • 2 vajcia
  • 1 šálku kryštálového cukru
  • trištvrte šálky slnečnicového oleja
  • 1 šálku mlieka
  • 1 šálku polohrubej múky
  • 1 šálku špaldovej celozrnnej múky
  • 3 lyžice kakaa holandského typu
  • pol šálky lieskových orieškov (posekaných na hrubo)
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • kakao a oriešky na ozdobu

 

Ako na to: Rúru zohrejte na 170 °C. V mise zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú zmes a dajte bokom. Pripravte kakaovú zmes: Vymiešajte vajcia s cukrom, postupne pridajte olej, mlieko, obe múky, kakao, oriešky aj prášok do pečiva. Na plech (34 x 24 cm) vyložený papierom na pečenie vylejte 2/3 kakaovej zmesi a rozotrite na ňu celú tvarohovú zmes. Zvyšnú kakaovú zmes ukladajte lyžicou na tvarohovú vrstvu, aby na nej vznikli pekné fliačiky. Koláč pečte 30-40 minút a potom ho nechajte dobre vychladnúť. Pred podávaním ho ešte posypte kakaom a posekanými orieškami.

LINECKÝ RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ S TVAROHOM

Zdroj: Laura Witeková

.

Potrebujete:

  • 1 a pol šálky hladkej múky
  • pol šálky práškového cukru
  • 125 g masla
  • 1 žĺtok
  • štipku soli

Na tvarohovú náplň:

  • 500 g jemného tvarohu
  • pol šálky práškového cukru
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice Solamylu
  • 2 šálky ríbezlí (zaváraných alebo mrazených)

Na podávanie:

  • pol šálky kyslej smotany
  • 1 lyžicu práškového cukru
  • štipku mletej vanilky

Ako na to: Z múky, cukru, masla, zo žĺtka a štipky soli vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň 1 hodinu vychladiť. Zatiaľ zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú náplň. Vychladené cesto vyvaľkajte a rozložte do vymastenej formy (24 cm). Pretŕčajúce časti cesta orežte. Na cesto vylejte tvarohovú zmes a posypte ríbezľami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Vychladnutý koláč podávajte s kopčekom kyslej smotany, ochutenej vanilkou a cukrom.

OBRÁTENÝ BANÁNOVÝ KOLÁČ S KARAMELOM

ARAŠIDOVO--BANÁNOVÝOBRÁTENÝKOLÁČ Laura Witteková

Potrebujete:

  • 1 a pol šálky hladkej špaldovej múky
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku

Na karamel:

  • pol šálky kryštálového cukru
  • 30 g masla
  • 3 zrelé banány

Ako na to: Rúru vyhrejte na 200 °C a pripravte cesto. Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie. Potom cesto nechajte v chladničke pol hodiny odpočinúť. Do hrnca s hrubým dnom nasypte cukor a zahrievajte, kým sa neroztopí. Keď má zlatú farbu, pridajte maslo a miešajte, aby sa rozpustilo. Hotový karamel vylejte do formy na chlebíček a naň poukladajte prepolené banány (opatrne, karamel je ešte stále veľmi horúci). Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy a zakryte ním banány. Okraje cesta zastrčte do formy a dajte piecť na 35 minút. Upečený koláč pomocou taniera ihneď prevráťte, aby karamel nestuhol.

ŠŤAVNATÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Čokoládový koláč.

Potrebujete:

  • 5 vajec
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1 hrnček granulovaného kakaa
  • 1 hrnček oleja

Na polevu:

  • pol hrnčeka kávy (uvarenej, osladenej)
  • ríbezľový džem
  • 1 a pol téglika smotany na šľahanie
  • 150 g čokolády na varenie

Ako na to: Z bielkov vyšľahajte sneh. V druhej mise zmiešajte žĺtky s cukrom, múkou, práškom do pečiva, grankom a olejom. Nakoniec do hmoty jemne vmiešajte sneh. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 35-45 minút. Upečený, ešte teplý koláč polejte studenou kávou a nechajte ju dobre vsiaknuť. Potom koláč potrite džemom.

V hrnci zohrejte smotanu a rozpustite v nej čokoládu. Chvíľu ju povarte a nechajte trochu vychladnúť. Ešte tekutú polevu natrite na  koláč. Najlepšie chutí odležaný – 8 až 10 hodín.

Vyberáme pre vás niečo PLUS