Jednoduché dobroty na víkend: Poznáte tieto hrnčekové recepty?
12. 3. 2022, 20:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Radi by ste upiekli nejakú maškrtu, ale na nič zložité, čo treba vážiť, nemáte čas ani trpezlivosť? Tieto hrnčekové koláče zvládne hravo upiecť každá gazdinka. Vyskúšajte to už tento víkend!
KRUPICOVO-MAKOVÉ CHLEBÍČKY S VIŠŇAMI

Zdroj: Laura Witteková
krupicovo - makove chlebicky s visnami
Na 6 kusov potrebujete:
- 2 vajcia
- pol šálky trstinového cukru
- 120 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
- 1 šálku kyslej smotany
- 1 šálku krupice
- 1 šálku hladkej múky
- 3 lyžice nemletého maku
- pol lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžičku octu
- štipku soli";i:10;s:17:"zavárané višne
Na glazúru z brandy:
- 2 lyžice brandy
- 1 lyžicu medu
- 2 lyžice práškového cukru
Ako na to: Vajcia s cukrom vymiešajte do peny. Postupne pridajte maslo, kyslú smotanu a dobre premiešajte. Jemne zamiešajte aj krupicu, hladkú múku a mak. Nakoniec do misy pridajte sódu, ocot a soľ. Ešte raz zľahka premiešajte, aby neunikali bublinky. Dve tretiny hmoty rozdeľte do vymastených formičiek na chlebíky (alebo do jednej chlebíkovej formy), poukladajte na ňu vykôstkované višne a zakryte zvyšnou hmotou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 30-40 minút. Potom urobte test špajdľou a keď sú chlebíčky hotové, nechajte ich dobre vychladnúť. Pripravte glazúru: Len jednoducho zmiešajte všetky suroviny. Potom glazúrou polejte chlebíčky a môžete podávať.
STRAKATÝ KAKAOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ
Zdroj: Laura Witeková
.
Potrebujete:
Na tvarohovú zmes:
- 500 g jemného tvarohu
- 1 šálku mlieka
- 2 vajcia
- trištvrte šálky práškového cukru
- 1 balíček vanilkového pudingu
Na kakaovú zmes:
- 2 vajcia
- 1 šálku kryštálového cukru
- trištvrte šálky slnečnicového oleja
- 1 šálku mlieka
- 1 šálku polohrubej múky
- 1 šálku špaldovej celozrnnej múky
- 3 lyžice kakaa holandského typu
- pol šálky lieskových orieškov (posekaných na hrubo)
- 1 balíček kypriaceho prášku
- kakao a oriešky na ozdobu
Ako na to: Rúru zohrejte na 170 °C. V mise zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú zmes a dajte bokom. Pripravte kakaovú zmes: Vymiešajte vajcia s cukrom, postupne pridajte olej, mlieko, obe múky, kakao, oriešky aj prášok do pečiva. Na plech (34 x 24 cm) vyložený papierom na pečenie vylejte 2/3 kakaovej zmesi a rozotrite na ňu celú tvarohovú zmes. Zvyšnú kakaovú zmes ukladajte lyžicou na tvarohovú vrstvu, aby na nej vznikli pekné fliačiky. Koláč pečte 30-40 minút a potom ho nechajte dobre vychladnúť. Pred podávaním ho ešte posypte kakaom a posekanými orieškami.
LINECKÝ RÍBEZĽOVÝ KOLÁČ S TVAROHOM
Zdroj: Laura Witeková
.
Potrebujete:
- 1 a pol šálky hladkej múky
- pol šálky práškového cukru
- 125 g masla
- 1 žĺtok
- štipku soli
Na tvarohovú náplň:
- 500 g jemného tvarohu
- pol šálky práškového cukru
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 2 vajcia
- 2 lyžice Solamylu
- 2 šálky ríbezlí (zaváraných alebo mrazených)
Na podávanie:
- pol šálky kyslej smotany
- 1 lyžicu práškového cukru
- štipku mletej vanilky
Ako na to: Z múky, cukru, masla, zo žĺtka a štipky soli vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň 1 hodinu vychladiť. Zatiaľ zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú náplň. Vychladené cesto vyvaľkajte a rozložte do vymastenej formy (24 cm). Pretŕčajúce časti cesta orežte. Na cesto vylejte tvarohovú zmes a posypte ríbezľami. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Vychladnutý koláč podávajte s kopčekom kyslej smotany, ochutenej vanilkou a cukrom.
OBRÁTENÝ BANÁNOVÝ KOLÁČ S KARAMELOM

Potrebujete:
- 1 a pol šálky hladkej špaldovej múky
- 100 g masla
- 1 vajce
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
Na karamel:
- pol šálky kryštálového cukru
- 30 g masla
- 3 zrelé banány
Ako na to: Rúru vyhrejte na 200 °C a pripravte cesto. Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie. Potom cesto nechajte v chladničke pol hodiny odpočinúť. Do hrnca s hrubým dnom nasypte cukor a zahrievajte, kým sa neroztopí. Keď má zlatú farbu, pridajte maslo a miešajte, aby sa rozpustilo. Hotový karamel vylejte do formy na chlebíček a naň poukladajte prepolené banány (opatrne, karamel je ešte stále veľmi horúci). Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy a zakryte ním banány. Okraje cesta zastrčte do formy a dajte piecť na 35 minút. Upečený koláč pomocou taniera ihneď prevráťte, aby karamel nestuhol.
ŠŤAVNATÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Čokoládový koláč.
Potrebujete:
- 5 vajec
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 hrnček granulovaného kakaa
- 1 hrnček oleja
Na polevu:
- pol hrnčeka kávy (uvarenej, osladenej)
- ríbezľový džem
- 1 a pol téglika smotany na šľahanie
- 150 g čokolády na varenie
Ako na to: Z bielkov vyšľahajte sneh. V druhej mise zmiešajte žĺtky s cukrom, múkou, práškom do pečiva, grankom a olejom. Nakoniec do hmoty jemne vmiešajte sneh. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 35-45 minút. Upečený, ešte teplý koláč polejte studenou kávou a nechajte ju dobre vsiaknuť. Potom koláč potrite džemom.
V hrnci zohrejte smotanu a rozpustite v nej čokoládu. Chvíľu ju povarte a nechajte trochu vychladnúť. Ešte tekutú polevu natrite na koláč. Najlepšie chutí odležaný – 8 až 10 hodín.