Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

FOTOSTORY Viete, čo budete variť? TOTO sú NAJLEPŠIE KLASICKÉ RECEPTY: S mäsom aj bez

Fašírky sa dajú pripraviť aj podávať na mnoho spôsobov.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Slovenská klasika chutí takmer každému. Pri týchto slaných či sladkých dobrotách si určite spomeniete na babku alebo mamu. Robievate ich tiež? Ak nie, skúste prekvapiť rodinu či priateľov receptami od našich kolegov z Dobrého jedla.

PEČENÁ MÄSOVÁ FAŠÍRKA S BROKOLICOU A MRKVOU

Fašírka s brokolicou

Zdroj: archív

Fašírka s brokolicou

NA 5 PORCIÍ POTREBUJETE:

  • 1 brokolicu
  • 2 mrkvy
  • zeleninový vývar
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 krajec staršieho chleba
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku sušeného majoránu
  • 1 lyžičku mletej červenej papriky
  • tuk na vymastenie plechu";i:10;s:30:"strúhanku na vysypanie plechu";i:11;s:22:"soľ, farebné korenie";i:12;s:44:"varené zemiaky ako príloha (alebo šalát)

Ako na to: Brokolicu rozoberte na ružičky a opláchnite vodou. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na menšie kusy. Zalejte vývarom a varte do mäkka. Potom zeleninu na hrubšie rozmixujte alebo nasekajte nožom. Do misy dajte mleté mäso, pridajte nakrájaný chlieb namočený v mlieku, očistený a prelisovaný cesnak, majorán, mletú papriku, soľ a čerstvo pomleté farebné korenie. Zmes dobre premiešajte.

Plech vymastite tukom a vysypte strúhankou. Mäsovo-zeleninovú zmes rozotrite v rovnomernej hrúbke na plech a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C na 55 minút. Po upečení a miernom vychladnutí nakrájajte na kocky a podávajte so zemiakmi alebo studené so šalátom.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

MÄSOVÉ GUĽKY S PÓROM A S HORČICOVÝM DIPOM

Zdroj: Peter Záhradník

Mäsové guľky sú osvedčená klasika a prílohu môžete zvoliť podľa vašej chute.

NA 6 PORCIÍ POTREBUJETE:

  • 300 g hovädzej slabiny
  • 300 g bravčového pliecka
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžičky mletej sladkej červenej papriky
  • 100 ml čierneho piva
  • bledú časť póru na ozdobenie
  • sušené paradajky v oleji
  • soľ, mleté čierne korenie
  •  ";i:10;s:24:"NA DIP:";i:11;s:21:"200 ml kyslej smotany";i:12;s:19:"2 lyžice majolenky";i:13;s:33:"2 lyžičky francúzskej horčice";i:14;s:10:"2 šalotky";i:15;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

Ako na to: Mäso umyte, osušte a pomeľte na mlynčeku. Cibuľu ošúpte, nakrájajte a opečte do sklovita. Mäso preložte do hlbšej misy, pridajte cibuľu, prelisovaný cesnak, mletú papriku, pivo a dochuťte soľou a korením. Dobre premiešajte a odložte aspoň na 2 hodiny do chladu. V dostatočnom množstve oleja (alebo vo fritéze) mäsové guľôčky opečte do chrumkava a preložte na kuchynskú papierovú utierku.

Pripravte dip: Kyslú smotanu dobre vymiešajte s majolenkou a horčicou. Pridajte očistené a najemno nakrájané šalotky. Ochuťte soľou, korením a premiešajte. Dve-tri mäsové guľky napichnite striedavo s kolieskami póru a odkvapkanými sušenými paradajkami na špajdľu. Podávajte s horčicovým dipom.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

GUĽKY Z HOVÄDZIEHO MÄSA S CUKETOU

Zdroj: archív

Mäsové guľky sú dobré so zemiakovou kašou aj so zeleninou.

NA 4 PORCIE POTREBUJETE:

  • 1 cuketu na podusenie
  • 1 lyžicu sladkej sójovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • pol cukety na postrúhanie
  • za hrsť ovsených vločiek
  • mleté čili podľa chuti
  • strúhanku na obaľovanie
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Ako na to: Na rozohriatom oleji opečte umytú cuketu nakrájanú na kolieska. Ochuťte ju soľou, korením, sójovou omáčkou a očisteným cesnakom nakrájaným na jemné plátky. Zmäknutú cuketu pridajte k mletému mäsu, primiešajte polovicu cukety nastrúhanej na hrubom strúhadle, ovsené vločky, čili, soľ a korenie. Z dobre vymiešanej zmesi tvarujte malé guľôčky s veľkosťou pingpongovej loptičky. Obaľte ich v strúhanke a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Mäsové guľky vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte 25 až 30 minút. Počas pečenia guľky obráťte, aby sa zo všetkých strán rovnomerne opiekli do chrumkava. Podávajte so zemiakovou kašou.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

KELOVÉ FAŠÍRKY S BRAVČOVÝM MÄSOM

Zdroj: Peter Záhradník

Kelové karbonátky

NA 4 PORCIE POTREBUJETE:

  • pol hlávky kelu
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • 400 g mletého bravčového pliecka
  • 1 väčšiu cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 1 zarovnanú lyžičku majoránu
  • 1 lyžičku plnotučnej horčice
  • strúhanku na zahustenie
  • soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:4:"olej

Ako na to: Z kelu odstráňte vrchné listy a vložte ho na 10 minút do vriaceho vývaru. Uvarený kel vyberte, nechajte na sitku odkvapkať, vychladnúť a pokrájajte ho na malé kúsky. Mleté mäso dajte do misy, pridajte kel, nadrobno nasekanú cibuľu opečenú na oleji, očistený a prelisovaný cesnak, vajce, ochuťte majoránom, horčicou, soľou a korením. Zmes dobre premiešajte. Ak je riedka, zahustite ju strúhankou. Z mäsovo-kelovej hmoty vytvarujte rovnako veľké fašírky, obaľte ich v strúhanke a opečte v dostatočnom množstve rozpáleného oleja z oboch strán. Fašírky preložte na kuchynskú papierovú utierku, aby sa prebytočný tuk odsal. Podávajte teplé so zemiakmi alebo studené so sterilizovanou uhorkou či s čalamádou. 

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

PLNENÁ FAŠÍRKOVÁ ROLÁDA

Zdroj: Dušan Křístek

Roláda z mletého mäsa

NA 5 PORCIÍ POTREBUJETE:

  • 500 g zmesi mletého bravčového a hovädzieho mäsa
  • 1 starší rožok
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 1 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku grilovacieho korenia
  • 1 lyžičku drvenej rasce
  • 3 uvarené vajcia na plnku
  • 2 kyslé uhorky na plnku";i:10;s:28:"plátok sterilizovanej kapie";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:4:"olej

Ako na to: Zmes mletého mäsa dajte do väčšej hlbšej misy. Pridajte pokrájaný rožok rozmočený v mlieku, 1 vajce, najemno posekanú očistenú cibuľu, ošúpaný a prelisovaný cesnak. Zmes ochuťte grilovacím korením, rascou, soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Rukou zmes dobre premiešajte a nechajte aspoň hodinu postáť v chlade.

Potravinársku fóliu jemne potrite olejom, rozložte na ňu mäsovú zmes v hrúbke do 1 cm a v rozmere približne 40 x 30 cm. Do prvej tretiny položte za sebou celé olúpané uvarené vajcia, uhorky pokrájané na plátky a menšie plátky kapie. Roládu zaviňte tak, že fóliu nadvihnete a súčasne zatočíte roládu. Medzitým ju jemne pritláčajte a formujte. Boky dobre zatlačte. Roládu opatrne preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olejom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C piecť na 65 minút.

Na hrubšie plátky ju nakrájajte až po vychladnutí.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

BUCHTY NA PARE S OVOCÍM      

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Parené buchty s makom, to je totálna klasika

NA 4 PORCIE POTREBUJETE:

  • 20 g droždia
  • 10 g kryštálového cukru
  • 50 ml mlieka
  • 400 g polohrubej múky
  • 20 g masla
  • 30 g práškového cukru
  • soľ
  • 2 žĺtky
  • 150 ml mlieka
  • ovocie podľa chuti (marhule, slivky, jahody)

Na posypanie:

  • 100 g maku alebo orechov
  • 150 g masla
  • 120 g práškového cukru

Ako na to: Droždie a cukor rozmiešajte vo vlažnom mlieku a chvíľu nechajte kysnúť. V múke rozmiešajte soľ, práškový cukor a prilejte vo vlažnom mlieku rozmiešané žĺtky. Pridajte vykysnuté droždie, rozpustené vlažné maslo a vareškou vypracujte cesto. Dajte kysnúť na teplé miesto.

Vykysnuté cesto na múkou posypanej doske rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a pohárikom vykrajujte kolieska. Do polovice vykrojených koláčikov dajte ovocie a druhým kúskom cesta prikryte. Okolo ovocia postláčajte a znovu pohárikom vykrojte. Naplnené buchty nechajte kysnúť. Do väčšieho hrnca nalejte do polovice vodu a vrch zaviažte čistou utierkou. Zakryte a keď voda začne vrieť, poukladajte na utierku buchty. Prikryte miskou, ktorá hrniec dobre utesní, aby para neunikala. Buchty parte asi 10 minút. Ak do nich pichnete špáradlo a nie je od cesta, sú hotové. Povyberajte, polejte rozpusteným maslom, posypte mletým makom alebo orechmi a práškovým cukrom.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

BÁBOVKA TETY KLÁRY

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Bábovka dobre padne na raňajky aj olovrant.

NA 8 PORCIÍ POTREBUJETE:

  • 6 vajec
  • 375 g masla
  • 15 lyžíc práškového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 100 g hrozienok
  • 375 g hrudkového tvarohu
  • 15 lyžíc polohrubej múky
  • 1,5 balíčka kypriaceho prášku

Ako na to: Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešajte so zmäknutým maslom. Postupne pridávajte cukor, hrozienka, tvaroh a nakoniec múku premiešanú s kypriacim práškom. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a jemne ich primiešajte do cesta. Bábovkovú formu vymastite maslom a vysypte múkou. Cesto prelejte do formy a pečte pri teplote 180 °C asi 45 minút.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

TVAROHOVO-MARHUĽOVÝ MREŽOVNÍK            

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Marhuľový mrežovník je skvelá pochúťka.

NA 12 PORCIÍ POTREBUJETE:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • 70 g práškového cukru
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 150 g studeného masla

Na plnku:

  • 250 g marhúľ (broskýň alebo nektariniek)
  • 250 g tvarohu
  • citrónovú kôru
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice škrobovej múčky
  • 70 ml smotany na šľahanie
  • 1 vajce
  • 1 lyžicu strúhanky

Ako na to: Múku zmiešajte s kypriacim práškom. Pridajte vajce, práškový cukor, vanilkový cukor, soľ, maslo nakrájané na kocky a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte na hodinu do chladu.

Tvaroh vymiešajte s citrónovou kôrou, cukrom, múkou, škrobovou múčkou, smotanou a vajcom na hladký krém. Dve tretiny cesta natlačte na dno formy a urobte aj vyššie okraje. Cesto posypte strúhankou a nalejte plnku. Ovocie umyte, nakrájajte na polovice a zatlačte do plnky reznou stranou nadol.

Zvyšok cesta rozvaľkajte na tenký plát a nakrájajte na 1,5 cm široké pásiky. Poukladajte ich na vrch koláča ako mriežku. Pečte pri teplote 190 °C asi 35 minút. Pred podávaním posypte práškovým cukrom a škoricou.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

BRAVČOVÝ GULÁŠ SO SYROM

Zdroj: Shutterstock

Klacický guláš

NA 4 PORCIE POTREBUJETE:

  • 600 g bravčovej krkovičky
  • 1 lyžicu masti
  • 1 cibuľu
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • červenú papriku
  • 2 rajčiaky
  • 50 g údeného syra

Ako na to: Bravčové mäso umyte a nakrájajte na kocky. Na masti speňte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte papriku, mäso a paradajky. Osoľte a okoreňte. Mäso premiešajte a duste pri nižšej teplote, aby sa paprika nespálila. Počas dusenia podlievajte horúcou vodou. Keď je mäso mäkké, pridajte postrúhaný syr, prehrejte a odstavte. Podávajte so zemiakmi, chlebom alebo knedľou.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

PLNENÁ PAPRIKA

Zdroj: Shutterstock

Plnená paprika môže vyzerať aj takto

NA 4 PORCIE POTREBUJETE:

  • 120 g ryže
  • 4 papriky
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 300 g mletého mäsa
  • 1 vajce
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej

Na omáčku:

  • 4 paradajky
  • 1 cibuľu
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • citrónovú šťavu

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Klasická plnená paprika

Ako na to: Ryžu prepláchnite v site a potom ju uvarte vo vode 20 minút. Papriku očistite. Cibuľu a cesnak nasekajte najemno. Pridajte mäso, vajce, uvarenú ryžu, nasekanú petržlenovú vňať, korenie, soľ a poriadne premiešajte. Papriky naplňte mäsovou zmesou a pečte na oleji v rúre pri teplote 160 °C asi 25 minút.

Pripravte omáčku: Paradajky ponorte na 2 minúty do vriacej vody, preložte do studenej, olúpte a nakrájajte. Cibuľu nakrájajte nadrobno, opečte do zlatista, pridajte pretlak, paradajky, soľ a korenie. Podlejte vodou a varte. Počas varenia prilievajte vodu, kým sa paradajky nerozvaria. Prebytočnú šťavu odparte, pridajte citrónovú šťavu, trochu cukru a soli podľa chuti. Upečené papriky podlejte omáčkou a podávajte so zemiakmi alebo knedľou.

 

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS