Čakáte návštevu a chcete ju zaujať niečím mimoriadnym? Týmto svojich hostí dostanete!
26. 1. 2019, 12:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 18:17)
Čakáte návštevu a chcete ju zaujať niečím mimoriadnym? Skúste im pripraviť miešané drinky! Ak sa inšpirujete najlepšími slovenskými barmanmi, u vašich hostí určite zabodujete!

Zdroj: Tony Štefunko

Zdroj: Tony Štefunko

Zdroj: Tony Štefunko
Galéria k článku
Práca za barom je umením! Neveríte? Môžete sa o tom presvedčiť cez víkend na výstave v bratislavskej Inchebe na výstave Danubius Gastro. My sme sa o tom presvedčili na vlastné oči. Boli sme pri tom, keď barmani z celého Slovenska súťažili, kto rýchlejšie pripraví dva miešané nápoje: Whisky Sour s príchuťou citrónu a Mint Julep s mätou. Oba spája jedna základná ingrediencia – kvalitná whisky.
Pre tých, ktorí sa na výstavu nedostanú, máme zopár dobrých rád priamo od barmanov. Prezradili, že na prípravu nápojov používajú aj netradičné prísady. Do nápojov vedia primiešať napríklad zeler, kardamónový likér, levanduľu, čokoládu či marshmallows. Slováci však pri výbere koktailov neexperimentujú.

„Uprednostňujú to, čo poznajú, napríklad Daiquiri alebo Cuba Libre,“ potvrdil súťažiaci Lukáš Čabaj. Podľa neho v barmanstve nesmie chýbať alchýmia. Slováci sú vraj tradicionalisti a držia sa osvedčených nápojov. „Najviac ide borovička s pivom,“ skonštatovala súťažiaca Simona Kavecká.
Napriek tomu barmani radi skúšajú nové nápoje. A poradia aj vám, ako na ne. Len sa nedajte odradiť! Skúseným barmanom trvá príprava koktailu asi dve minúty. Vy na to zrejme budete potrebovať prvý raz viac času, ale časom sa určite zdokonalíte a zrýchlite. Takže tu sú dva recepty, ktoré môžete namiešať návšteve, kamarátom či na pÁrty.
Zdroj: archív
Práca za barom je umením! Neveríte? Môžete sa o tom presvedčiť cez víkend na výstave v bratislavskej Inchebe na výstave Danubius Gastro.
Whisky Sour
- Potrebujete: 5cl Nestville Whisky Single Barrel, 2cl citrónovej šťavy, 3 barové lyžice cukru, 2 cl vaječný bielok, citrónovú kôru
- Postup: Použijete metódu Shake & Strain, teda mixovať a precediť. Prísady dáte do šejkra, premiešate trasením a rozlejete cez sitko do pohárov.
Mint Julep
- Potrebujete: 5cl Nestville Whisky Single Barrel, 3 barové lyžice cukru, lístky mäty, drvený ľad
- Postup: Použijete metódu Sweezle - do vysokého pohára (tzv. High Ball s objemom 310 ml) dajte všetky suroviny a zmiešajte paličkou.
Skúste recepty víťazov
Sebastian Bauko má extra prísady
Sebastian Bauko v barmanskej súťaži zabodoval vlastným receptom. Bol tretí.
- Suroviny: 6 cl NestviLle Singel Barrel, 3 cl Sirup z čierneho piva, čierneho kardamónu a citrónovej trávy,
2 dash Bitter Winter Melon. - Postup: Všetko dôkladne premiešať.
Lukáš Čabaj zaujal aj koralmi
Druhým najlepším barmanom sa stal Lukáš Čabaj z Banskej Bystrice.
- Suroviny: 5cl kokosový olej Nestrel single bucket, 1cl La vieille noix, 1cl sirup kokosový kvetový cukor,
9 kvapiek horkej Malagasy - Postup: Všetko premiešať a ozdobiť jedlými koralmi.
Martin Belan s čokoládou
Víťazom súťaže je Martin Belan, ktorého nájdete za barom v Bratislave.
- Suroviny: 5cl Nestville whisky, 1,5cl miešanej čokoládovej zmesi.
- Postup: Ingrediencie dôkladne premiešajte.