Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Černice na 4 spôsoby: Tieto dobroty musíte vyskúšať!

ilustračné, pixabay.com

Zdroj: ilustračné, pixabay.com

Reklama

Zmierňujú depresie, posilňujú zuby a spomaľujú starnutie buniek – a skvele chutia! Reč je o černiciach, ktoré dozrievajú práve v týchto dňoch. Inšpirujte sa našimi tipmi a pripravte si z nich džem, zmrzlinu alebo aj dezert!

Čerstvé černice sú skvelým zdrojom vitamínov B, C, K a E. Viažu voľné radikály a pomáhajú predchádzať nádorovým, srdcovým aj pečeňovým ochoreniam. Okrem toho tiež spomaľujú starnutie buniek.


Foto: pixabay

Pôsobia detoxikačne a pomáhajú liečiť zápal pľúc. Toto malé čierne ovocie obsahuje draslík, železo, vlákninu a kyselinu listovú. Horčík je pre naše telo veľmi dôležitý, pretože podporuje správnu funkciu svalov a nervov, zmierňuje depresie a prispieva k zdravým zubom.

Černicový krémový dezert

Potrebujete: 100 ml vody, 250 g černíc, 2 PL cukru, 500 ml bieleho jogurtu, 3 PL medu
Postup: Najprv si pripravte omáčku. Do hrnca dajte 100 ml vody, 250 g černíc a 2 lyžice cukru. Za občasného premiešania varte dovtedy, kým ovocie nezmäkne. Potom vyšľahajte biely jogurt s medom. Do misiek dajte umyté černice a zľahka zalejte uvarenou omáčkou. Pridajte vyšľahaný biely jogurt s medom a posypte černicami. Hotový krém môžete ešte ozdobiť strúhanou čokoládou a ihneď podávať.


Foto: pixabay

Černicový džem

Potrebujete: na 1 kg černíc 500 g cukru
Postup: Dajte do hrnca černice a zasypte cukrom. Počkajte pár minút, kým černice nepustia trochu šťavy. Potom varte za stáleho miešania do zhustnutia. Horúcim džemom naplňte umyté poháre. Uzavrite ich uzávermi, obráťte dnom nahor a dajte vychladnúť. Môžete ich aj sterilizovať, a to 10 minút pri 85 stupňoch v rúre.


Foto: pixabay

Černicová zmrzlina

Potrebujete: 200 g černíc, 80 g jemného kryštálového cukru, 150 ml mlieka, 120 ml smotany na šľahanie, 1 žĺtok
Postup: Černice dôkladne umyte a roztlačte vidličkou. Pretlačte cez jemné sitko, aby ste zachytili drobné zrniečka. Potom vymiešajte s cukrom a prilejte studené mlieko. Vychladnutú smotanu rozšľahajte, kým nestuhne. Potom do nej opatrne vmiešajte rozšľahaný žĺtok. Černicovú zmes a šľahačku zľahka zmiešajte a vylejte do nádoby na mrazenie. Nechajte asi hodinu v mrazničke a premiešajte.


Foto: pixabay

Černicový čaj

Potrebujete: 1 veľkú šálku horúcej vody, 1 hrsť sušených černicových listov, med podľa chuti, cukor podľa chuti, citrón
Postup: Pripraviť černicový čaj je veľmi jednoduché. Jednu hrsť usušených a narezaných černicových listov dajte do pohára a zalejte horúcou vodou. Nechajte 10 minút lúhovať a sceďte. Na vylepšenie chuti ho môžete osladiť medom, cukrom alebo pridať citrón.

Čaj slúži ako prevencia voči chorobám. Stačí, ak ho budete piť 1- až 2-krát denne.


Foto: pixabay

Vyberáme pre vás niečo PLUS