5 olejov, ktoré má doma každý z nás: Už ich nepoužívajte, môžu vám spôsobiť ZDRAVOTNÉ PROBLÉMY
13. 9. 2022, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:33)
Predstavte si, že vidíte dobre a zrazu príde moment, keď začínate pociťovať, že niečo nie je v poriadku. Zdravotnícke orgány prišli so šokujúcim zistením. Päť bežne používaných kuchynských olejov obsahuje kyselinu, ktorá vyvoláva vážnu chorobu!
Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: https://www.pinterest.at/pin/112449321935414266/
Galéria k článku
Informuje o tom portál express.co.uk. Strata zraku je síce s pribúdajúcim vekom bežná, avšak existuje mnoho spôsobov, ako si tento dôležitý zmyslový orgán zachovať. Napriek tomu, že niektoré dôkazy naznačujú, že by sme sa mali vyhýbať rastlinným olejom, štúdie, ktoré sa zaoberajú ich skúmaním v spojitosti so stratou zraku, priniesli prekvapivé výsledky.
Existujú však podstatné dôkazy, že kyselina linolová, ktorá sa nachádza v niekoľkých bežne v domácnostiach používaných kuchynských olejoch, môže zvýšiť riziko hlavnej príčiny slepoty na celom svete. Práve štúdia z čias 30 rokov poukázala na súvislosť medzi vysokým príjmom kyseliny linolovej a vyššou pravdepodobnosťou straty zraku.
„Zdravotnícki odborníci odporúčajú kuchynské oleje s menej ako štyrmi gramami nasýtených tukov na jednu polievkovú lyžicu. Držte sa ďalej od tých s hydrogenovanými olejmi a transmastnými tukmi,“ varujú ľudí odborníci.
Článok pokračuje na nasledujúcej strane >>>
Výskum publikovaný v JAMA Ophthalmology podporil tieto tvrdenia už v roku 2001. Urobil tak na základe zistení, že vysoká konzumácia kyseliny linolovej zjavne viedla k vekom podmienenej makulárnej degenerácii, t. j. strate centrálneho videnia. Na druhej strane však treba podotknúť, že vysoký príjem omega-3 mastných kyselín bol spojený s nižším rizikom vekom podmienenej makulárnej degenerácie u tých, ktorí jedli stravu s nízkym obsahom kyseliny linolovej.
Odborníci pripomínajú, že vekom podmienená degenerácia zraku je hlavnou príčinou nezvratného poškodenia zraku a slepoty v USA a tiež v iných rozvinutých krajinách. Tuky zo stravy môžu ovplyvniť očné cievy alebo sa podieľať na oxidačných procesoch, ktoré prispievajú k rozvoju pokročilého štádia makulárnej degenerácie.
Problémom je oxidácia
Kyselina linolová hrá vo svojej čistej forme dôležitú úlohu. Je nápomocná pri podpore zdravia srdca, pri znižovaní celkového a „zlého“ cholesterolu v krvi. Žiaľ, jedným z hlavných problémov týkajúcich sa rastlinných olejov je fakt, že podliehajú rozsiahlemu tepelnému a chemickému spracovaniu. Health and Wellness vysvetľuje, že tento proces spôsobuje oxidáciu olejov, čo môže spôsobiť zápal tkanív v celom tele vrátane problémov s očami.